Vanavond eten met echte seizoensgroenten van de lente? Bekijk deze lijst met lentegroenten en ontdek de lekkerste recepten. Van risotto tot ovenschotel. Altijd lekker, gezond en makkelijk te maken met verse groenten. Altijd goed.
Andijvie
Bij andijvie denk je misschien aan de zomer, maar zo’n beetje in april al verschijnt andijvie toch echt vers in de schappen. Je maakt er dan bijvoorbeeld een heerlijke stamppot mee, maar bij Lassie gaan we graag voor een recept met gehaktballetjes in tomatencurry en andijvie. Net even anders!
Bloemkool
Bloemkool is eigenlijk het hele jaar wel vers verkrijgbaar. Dus ook in de lente. Nu kun je dan gaan voor een Hollands AGV’tje met ook aardappelen en worst, maar je kan de roosjes voor de verandering ook eens bakken. In de pan of in de oven. Wat dacht je bijvoorbeeld van dit recept voor geroosterde groenten met halloumi?
Groene asperges
Ja, daar zijn ze dan eindelijk in deze lijst: groene asperges. Echte lentegroenten die in maart, april en mei het lekkerst zijn. Heerlijk in een Aziatische wokschotel, maar misschien nog wel beter in een risotto. Onze favoriet? Deze risotto met zalm en groene asperges. Lekker met een glaasje Grüner Veltliner!
Paksoi
De lente is ook de tijd dat de verse paksoi weer langzaam zijn intrede doet in de Nederlandse supermarkt. Die eerste zonnige dag in april is dan een ideaal moment om eens deze kip met paksoi en cashewnotenrijst te proberen. Dit recept met teriyakisaus staat namelijk binnen een kwartier op tafel. Kun je mooi nog wat langer genieten van die lentezon!
Prei
Ook prei valt onder de lentegroenten. In het vroege voorjaar wordt er namelijk nog verse winterprei geoogst. Lekker in een roerbak of ovenschotel. Of maak er eens ons recept voor kabeljauw met pittige prei mee. Een snel stoofpotje met ook kikkererwten in een spicy tomatensaus. Simpel en smaakvol!
Radijs
Zeg je lentegroenten, dan zeg je radijs. Deze kleine rode jongens komen namelijk het best tot hun recht in het vroege voorjaar. Zeg maar in maart ongeveer. Ze geven je salade dan bijvoorbeeld een frisse touch, maar je kunt er natuurlijk ook zoetzure radijsjes van maken. Zoals in deze beef poké bowl met krokante nori en zoetzure radijs!
Roodlof
Roodlof (of radicchio) is familie van de witlof. Deze lentegroente heeft dan ook dezelfde bittere smaak, maar is wel iets pittiger dan zijn witte neefje. Rauw doet ‘ie het daarmee goed in salades, maar bij Lassie gebruiken we ‘m graag voor onze geroosterde venkel en radicchio met linzenrijst. Daarin smaakt de roodlof namelijk net iets milder
Sla
Kropsla, ijsbergsla, little gem … allemaal lentegroenten waarmee je de lekkerste recepten maakt. En niet alleen salades. Onze pandanrijst met shoarma, auberginereepjes en tahini-yoghurt is bijvoorbeeld heerlijk met knapperige sla. En ook een Mexicaanse burritobowl met pittige bonenmix kan vaak wel wat frisse ijsbergsla gebruiken!
Spinazie
Ook verse spinazie komt vanaf maart echt een beetje in het seizoen. Vers kun je deze groene krachtpatser dan gebruiken voor bijvoorbeeld onze eiwitrijke haverrijst met spinazie, kip en geklopte feta. Perfect voor als je net een stevige workout achter de rug hebt. Of trakteer jezelf op een bordje comfort food met parelcouscous en spinazie in een romige spekjessaus!
Lees ook Is spinazie gezond?
Witte asperges
Veel mensen hebben de maand mei omcirkeld op de kalender. Mei is namelijk de topmaand voor witte asperges. Voor het witte goud. Wat ons betreft de ultieme seizoensgroente van de lente. Klassiek geserveerd met ham, ei en botersaus. Heer-lijk. Of geef een twist aan je avondeten en ga voor deze geroosterde asperges met beenham en frisse kruidencouscous!
Nog meer recepten met lentegroenten?
Wil je nog meer inspiratie? Nog meer recepten zien met echte lentegroenten? Check dan de Top 10 lente recepten van Lassie!