Je groente stomen? Goed idee! Daardoor blijven de smaak en de vitamines beter behouden. Maar hoe doe je dat? Welke groenten kun je stomen? En hoe lang duurt het? Daar geven we je allemaal antwoord op. We laten je zien hoe je groente stoomt in de pan, stoomoven en magnetron én geven je meteen een paar makkelijke recepten voor het avondeten. Lekker en gezond!
Hoe moet je groente stomen?
Je kunt je groente stomen in een pan, stoomoven of magnetron:
- Groente stomen in de pan
Groente stomen in een pan is best makkelijk, maar je hebt er wel een stoommandje, metalen zeef of hittebestendig vergiet voor nodig. Breng water in een pan met deksel aan de kook, leg het eten in je mandje/zeef/vergiet en zet deze vervolgens op de pan met kokend water. Dek af met een passende deksel en je eten stoomt gaar. Best makkelijk! - Groente stomen in de stoomoven
Heb je een stoomoven of oven met stoomfunctie? Dan is het misschien nog makkelijker. Zorg ervoor dat je watertank gevuld is, doe je groenten (en eventueel vlees of vis) allemaal in de gaatjesbak en stel je stoomoven in op 100 graden óf kies het juiste programma voor je gerecht. Hoe lang je moet stomen is afhankelijk van de ingrediënten die je gebruikt.
- Groente stomen in de magnetron
Je kunt ook groenten stomen in de magnetron. Snijd je groenten hiervoor eerst in stukjes, doe ze in een magnetronbestendige schaal of bak en voeg een scheutje water (1-2 eetlepels per portie) toe. Dek af met een losse deksel, met een bord of met keukenfolie waar je wat gaatjes in hebt geprikt. Het is namelijk belangrijk dat er nog wat stoom kan ontsnappen. Zet je magnetron nu steeds een minuutje op vol vermogen aan, net zo lang tot je groenten gaar zijn.
Welke groente kan ik stomen?
In principe kun je groente stomen als je het ook kunt koken. Aardappels, broccoli, bloemkool, sperziebonen, wortels, spinazie, sugarsnaps, spruitjes en ga zo maar door. Je zou er zelfs ook een stukje kip of wat vis bij kunnen stomen. Die blijven dan lekker licht en mals. Scheelt bovendien weer olie of andere onnodige vetten!
En hoe lang duurt dat?
Hoe lang het precies duurt, is afhankelijk van je smaak. Houd je je broccoli bijvoorbeeld liever wat steviger? Dan heeft ‘ie minder lang nodig dan wanneer je hem helemaal zacht stoomt. Gemiddeld kun je ongeveer de volgende stoomtijden aanhouden:
- Aardappels: 15 minuten (hele aardappels 25)
- Asperges: 12 minuten
- Bloemkool: 15 minuten
- Broccoli: 10 minuten
- Peultjes: 10 minuten
- Sperziebonen: 20 minuten
- Spinazie: 4 minuten
- Spruitjes: 17 minuten
- Wortels: 25 minuten
Staat jouw groente er niet tussen? Tel dan gewoon 3-5 minuten bij de normale kooktijd op. Daarmee zit je altijd goed!
3 recepten met gestoomde groente
Vanavond ook eens groente stomen? Check dan deze 3 lekkere, gezonde en makkelijke recepten. Met vlees, vis of vegetarisch!