Paprika’s zijn niet alleen lekker, maar ook erg gezond. Ze leveren vezels voor een goede spijsvertering, zitten boordevol vitamine C en E én zijn rijk aan kalium. Goed voor je weerstand, hart en huid. Bovendien bevatten ze weinig calorieën, waardoor je er veel van kan eten zonder dat je aankomt!
Waar is paprika goed voor?
Paprika’s hebben heel wat gezondheidsvoordelen:
- Aardig wat vezels
Paprika’s bevatten een mooie hoeveelheid voedingsvezels. Die zorgen voor een goede spijsvertering en een langer verzadigd gevoel. Met andere woorden: je zit er langer vol van. Bovendien dragen die vezels ook bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel én verkleinen ze het risico op diabetes type 2 en verschillende hart- en vaatziekten.
- Bomvol vitamine C
Paprika’s barsten van de vitamine C. Ruim drie keer zoveel als bijvoorbeeld sinaasappels. Met 100 gram paprika krijg je al 200% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen. Daarmee zorg je dus voor een sterk immuunsysteem met goede weerstand.
- Veel vitamine E
Naast vitamine C bevatten paprika’s ook relatief veel vitamine E. Vitamine E is een krachtig antioxidant die het immuunsysteem ondersteunt en je cellen en weefsels beschermt tegen schade. Het zorgt onder andere voor een soepele huid, sterke nagels en een gezonde haargroei.
- Bron van kalium
Paprika’s zijn een goede bron van kalium. Kalium is een mineraal dat de vochtbalans en de bloeddruk op peil houdt. Maar het ondersteunt ook je hart, je spieren en je zenuwen. Kortom, met de kalium uit paprika’s draag je bij aan een gezond en energiek lichaam.
- Weinig calorieën
Paprika is lekker licht, maar vult toch goed dankzij de vezels en het hoge watergehalte. Met maar 26 kcal per 100 gram past het perfect in een gezond dieet en helpt het je om makkelijker op gewicht te blijven. Dat maakt het ideaal als snack, maar ook als extra groente in het avondeten!
Rode, gele of groene: welke paprika is het gezondst?
Over het algemeen is de rode paprika het gezondst. Deze wordt namelijk later geoogst en bevat daardoor meer vitamines en mineralen. Soms wel twee keer zoveel vitamine C als een groene paprika. Toch zijn de groene paprika’s nog steeds gezond, hoor. Ze bevatten zelfs meer vezels. Gele paprika zit er een beetje tussen de groene en rode in.
Moeten ze in de koelkast?
Paprika’s bewaar je het best op een droge, koele plaats. Maar ook weer niet té koel. Paprika’s houden namelijk niet van kou. In de koelkast verliezen ze hun smaak en bederven ze sneller. Bewaar ze daarom liever los in een berging of kelder. Daar blijven ze vaak het langst goed.
5 gezonde recepten met paprika
Deze recepten met paprika zijn gezond, lekker en makkelijk te maken:
Pangasiusfilet in paprikasaus
Deze pangasiusfilet in paprikasaus is misschien wel één van onze meest populaire recepten. Logisch ook. Het gerecht is namelijk laag in calorieën, makkelijk te maken in 20 minuten én zit met oregano en basilicum ook bomvol smaak!
Aziatische roerbakschotel met puntpaprika en cashewnoten
Puntpaprika ken je misschien ook wel als zoete paprika. Perfect dus voor in kindvriendelijke gerechten, zoals deze Aziatische roerbakschotel met puntpaprika en cashewnoten. Lekker met teriyakisaus, komkommer en voor de volwassenen een drupje sriracha!
Quinoasalade met avocado
Paprika’s kun je prima rauw eten en gebruiken in een salade. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze quinoasalade met avocado en paprika? Die zit vol met rode én gele paprika’s. Tel daar nog wat avocado, cherrytomaatjes en eiwitrijke quinoa bij op en je hebt een compleet vullende maaltijd.
Rijstschotel met tonijn en paprika
Wil je wat meer eiwitrijk eten? Maak dan deze rijstschotel met tonijn en paprika. Een beuker van een gerecht met meer dan 49 gram eiwit per portie. Ook goed mee te nemen als lunch naar je werk of als post-workout meal na die training in de gym!
Italiaanse rijst met paprika en mozzarella
Een zakje paprikamix, wat mozzarella en Italiaanse tomatensaus. Meer heb je soms niet nodig om een makkelijk en gezond gerecht op tafel te zetten. Bij Lassie serveren we het graag met rijst in plaats van pasta. Dat houdt deze Italiaanse rijst met paprika en mozzarella lekker licht!
Tip: Deze en andere recepten vind je ook hier: 10x rijst met paprika!