Gember is een populair ingrediënt in de keuken. Met zijn scherpe, kruidige smaak wordt gember veel gebruikt in Aziatische gerechten, thee en snoepjes. Maar is gember gezond? Wat zijn de gezondheidsvoordelen?
Gezondheidsvoordelen van gember
Je hebt het misschien wel eens gehoord: gember helpt tegen misselijkheid. En dat klopt. Gember kan inderdaad helpen bij misselijkheid. Dat komt vooral door het stofje gingerol dat van nature veel voorkomt in gemberwortels. Dit ontstekingsremmende stofje zorgt onder andere voor die scherpe smaak, maar heeft ook een rustgevend effect op de maag als je misselijk bent op reis, tijdens een zwangerschap of na een zware maaltijd.
Maar dat is nog niet alles. Dit zijn de gezondheidsvoordelen als we kijken naar de voedingswaarde:
- Koper
Gember is een goede bron van koper. Met 100 gram gember krijg je ongeveer een kwart tot een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen. Belangrijk, want koper heeft verschillende functies in je lichaam. Je hebt het bijvoorbeeld nodig bij de vorming van bindweefsel, botten en pigment van het haar. Maar het draagt óók bij aan een goede werking van het afweersysteem!
- Magnesium
Naast koper bevat gember ook best wat magnesium. Dat stofje speelt een rol bij de productie van energie in je lichaam en is vooral belangrijk voor het goed functioneren van de spieren. Magnesium helpt namelijk zenuwprikkels doorgeven en zorgt ervoor dat spieren goed kunnen samentrekken en ontspannen. Helpt tegen spierkrampen en vermoeidheid!
- Kalium
Door gember te eten, krijg je ook wat kalium binnen. Kalium is een mineraal dat helpt om de vochtbalans en je bloeddruk in evenwicht te houden. Het zorgt ervoor dat je niet te veel zout vasthoudt en is belangrijk voor je cellen en nieren. Daarnaast helpt het net als magnesium om je spieren goed te laten werken. Best belangrijk dus!
- Vitamine B6
Er zit ook een beetje vitamine B6 in gember. Dat is een belangrijke vitamine die je nodig hebt om energie uit je eten te kunnen halen. Het zorgt ervoor dat koolhydraten, eiwitten en vet worden omgezet in brandstof voor je lichaam. Daardoor voel je je fitter en minder snel moe.
Tip: Lees hier alles over hoe je gember moet bewaren!
Zijn rauwe gember, gemberpoeder en gekonfijte gember ook gezond?
Je hebt allerlei producten met of van gember. Maar zijn gemberpoeder, rauwe gember of gekonfijte gember gezond? En hoe gezond is gemberthee eigenlijk?
- Rauwe gember: Rauwe gember in bijvoorbeeld thee, sap of een smoothie bevat de meeste gingerol en het meest van de andere voedingsstoffen. Rauwe gember is dus het meest gezond.
- Gemberpoeder: Bij het drogen van gember verandert een deel van de stoffen. Er komt dan bijvoorbeeld meer shogaol in, wat goed is voor de spijsvertering. Prima om te gebruiken in je gerechten dus!
- Gekonfijte gember: Gekonfijte gember bevat wel wat gezonde stoffen, maar zit vooral vol met suiker. Soms tot wel 60%. Het is dus meer een snoepje dan een gezond product.
- Gemberthee: Als je verse gember in heet water laat trekken, komen er gezonde stoffen vrij die goed zijn voor je afweer en buik. Een kopje gemberthee kan daarom helpen bij een verkoudheid of opgeblazen gevoel.
3 gezonde recepten met gember
Vanavond iets met gember maken? Check deze 3 gezonde recepten. Met vlees, vis en vega!
Couscous met chipolata, gember en tomaat
Zin in een snelle maaltijd met Oosters tintje? Maak deze couscous met chipolataworstjes, gember en tomaat. In 10 minuten klaar en boordevol eiwitten waar je lekker lang vol van blijft zitten. De geroosterde pompoenpitten zorgen bovendien voor een lekkere crunch. Simpel, maar verrassend lekker!
Thaise zalm met gember en pandanrijst
Een fris Aziatisch gerecht vol smaak en gezonde vetten. De zachte zalm, verse gember en geurige pandanrijst brengen je in 25 minuutjes naar Thailand. Dat maakt deze Thaise zalm met gember en pandanrijst perfect voor die doordeweekse dag waarop je snel iets bijzonders op tafel wilt zetten.
Volkoren kruidencouscous met zoete gembertomaatjes en geitenkaas
Deze volkoren kruidencouscous met zoete gembertomaatjes en geitenkaas zit vol vezels, vitamines … en smaak! De citroen geeft namelijk een friszure kick en de kruiden maken het zomers licht. Fris, kruidig en heerlijk zoet. Een bordje vol kleur en energie!
Meer inspiratie nodig?
Bekijk dan al onze gember recepten!