Je hebt netjes een stukje gemberwortel gekocht omdat het recept er om vroeg. En het was heerlijk. Maar nu heb je wel wat over én het is al aangesneden. Gelukkig kun je het gewoon een volgende keer gebruiken. Als je het tenminste goed bewaard. Maar hoe moet dat eigenlijk, verse gember bewaren?
Hoe moet je gember bewaren?
Veel mensen leggen dat stukje gemberwortel gewoon in de fruitschaal op het aanrecht. Het aangesneden stukje droogt snel uit, waardoor je de rest straks nog gewoon kunt gebruiken. Dat kan prima. Maar toch kun je het beter in de groentela van je koelkast bewaren om de smaak en versheid zo lang mogelijk te behouden. Doe de gemberwortel hiervoor gewoon in een afgesloten zakje en je hebt er nog weken plezier van!
Let op: het is belangrijk dat je de gember niet eerst schilt of raspt. Daardoor blijft het minder lang goed. Bovendien gaat zo de smaak veel sneller verloren!
Tip: Lees ook Hoe moet je een koelkast indelen?
Kitchen hack: gember bewaren in de vriezer
Heb je heel veel over? Of wil je het veel langer bewaren? Geen probleem! Je kunt ook je gember bewaren in de vriezer. Doe het dan wel in een goed afgesloten diepvrieszakje. Als je wat nodig hebt, haal je de bevroren wortel uit de vriezer en schraap je de schil met een lepel eraf. Je kunt het nu makkelijk raspen en vervolgens weer invriezen. Ontdooien hoeft dus niet!
Pro tip: Rasp je gember van te voren en vries ze in porties van 1 theelepel tussen twee bakpapiertjes in. Als ze bevroren zijn, bewaar je ze weer in dat diepvrieszakje. Zo pak je gewoon meteen de juiste hoeveelheid voor je gerecht. Zonder gedoe!
Hoe lang kun je gember bewaren?
Op kamertemperatuur, buiten de koelkast blijft een stuk gemberwortel vaak wel een week goed voordat ‘ie zacht wordt en niet meer zo lekker is. In de koelkast kun je hem een stuk langer bewaren: 3 weken. In de vriezer blijft verse gember het langst houdbaar. Ingevroren gaat de smaakmaker namelijk wel tot een jaar mee!
Geschilde, gesneden of geraspte gember bewaren
Wil je geschilde, gesneden of geraspte gember bewaren? Dat kan het best in een goed afgesloten zakje of bakje in de diepvries (zie hierboven). In zowel de fruitschaal als de koelkast droog het namelijk uit en verliest het zijn smaak. Dat wil je natuurlijk voorkomen als je net zo’n zin hebt in die Aziatische roerbakschotel!
Recepten met gember
Wie wat bewaart, die heeft wat. Dat geldt ook voor gemberwortel. Voor deze recepten kun je namelijk prima gember uit de koelkast of vriezer gebruiken. Scheelt je weer een tripje naar de supermarkt!
Voorgestoomde quinoa met gekarameliseerde witlof en ham
De geraspte gember én gembersiroop passen perfect bij de ietwat bittere witlof en het zoute van de krokant gebakken ham. Tel daar frisse basilicum en een bedje van luchte quinoa bij op en je weet het: dat wordt lekker.
Bekijk het recept hier.
Thaise zalm met gember en pandanrijst
Nog een gerecht waarin de gele smaakmaker een hoofdrol speelt. Hier snijden we de wortel julienne (in hele dunne reepjes) en wokken we het samen met bosui, blokjes zalm en een saus van limoensap en vissaus. Zo simpel kan het zijn.
Check hier het recept.
Eenvoudige Chinese hotpot
Een hotpot is een grote pan bouillon of soep die je in het midden van de tafel zet en waarin iedereen rauwe groenten, vlees of vis kan garen. Een soort Chinees fonduen dus. En voor die bouillon of soep kun je dus prima een stukje gember uit de diepvries gebruiken!
Check hier de eenvoudige versie of laat je verrassen door één van onze andere hotpot recepten!
Nog meer inspiratie?
Staat je favoriete gerecht er niet tussen? Geen zorgen. Je kunt ook je gember bewaren voor één van onze andere recepten met gember!