2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Herfstgroenten: 10 recepten

1 jul. 2024 – Leestijd 3 min

Check deze lijst met echte herfstgroenten en laat je deze herfst inspireren door de lekkerste recepten van het seizoen. Van soep tot ovenschotel met geroosterde groenten. Stuk voor stuk vol van smaak, makkelijk te maken en natuurlijk lekker vers van het land. Altijd goed.

Half Volkoren Toverrijst Gestoofde Hachee Met Abrikozen
Quinoa Geroosterde Bietjes En Geitenkaas

Bietjes

Rode bieten zijn echte herfstgroenten waar je alle kanten mee op kunt. Met gekookte bietjes maak je bijvoorbeeld die klassieke Hollandse stamppot. Maar gebakken of geroosterd zijn ze ook erg lekker. Komt die aardse smaak er vaak nóg beter uit. Probeer bijvoorbeeld eens dit recept voor quinoa met geroosterde bietjes en geitenkaas!

Naar het recept

570 Toverrijst Toverrijst met massala eieren en bloemkool

Bloemkool

Bij bloemkool denk je misschien niet meteen aan de herfst. Toch wordt ‘ie ook in september, oktober en november soms nog geoogst. Je hebt dan echte herfstbloemkool. En daar maak je hele lekkere dingen mee. Dit vegetarische recept van Jennifer Jessica met ook massala eieren en Toverrijst van Jennifer, bijvoorbeeld!

Naar het recept

604 Panklaar Zilvervliesrijst Miso gebakken rijst boerenkool paddenstoelen

Boerenkool

Een populair gezegde dat de vorst over de boerenkool heen moet, klopt wel een beetje. Daardoor wordt de kool namelijk wat zoeter. Maar ook voor die tijd (lees: de herfst) kun je prima boerenkool eten. Sterker nog, dat is een mooi moment om deze miso-gebakken rijst met boerenkool en paddenstoelen van Milou van der Will eens te proberen!

Naar het recept

Tip: Geen fan van stamppot? Check dan 5x boerenkool anders!

Risottorijst - Paddenstoelenrisotto met spekjes

Paddenstoelen

Wie herfstgroenten zegt, zegt paddenstoelen. In deze periode liggen de schappen dan ook vol met champignons, oesterzwammen, shiitakes, cantharellen en ga zo maar door. De ideale tijd voor een lekkere paddenstoelenrisotto dus. Wij gaan zelf graag voor deze paddenstoelenrisotto met spekjes. Aanrader!

Naar het recept

528 Notenrijst Rode pastinaakcurry cashewnoten koriander notenrijst

Pastinaak

Pastinaken waren ooit vergeten herfstgroenten, maar inmiddels hebben de witte wortels een echte comeback gemaakt in de Nederlandse keuken. En niet onterecht, want het is een gezonde groente met intense, zoete smaak die toevallig perfect past bij deze Thaise rode groentecurry met ook doperwten, courgette en tomatenblokjes.

Naar het recept

589 Orzo Pompoensoep orzo rozemarijn

Pompoen

Daar is ‘ie dan eindelijk: de pompoen. De koning van de herfstgroenten. Een oranje krachtpatser, maar vooral ook heel lekker en veelzijdig. Je kunt er namelijk curry’s en risotto’s mee maken. Roosteren in de oven. Of koken en pureren voor deze gezonde en goed vullende pompoensoep met orzo, rozemarijn en een verse ciabatta.

Naar het recept

Half Volkoren Toverrijst Gestoofde Hachee Met Abrikozen

Rode kool

Ook rode kolen zijn in de herfst in het seizoen. Rauw zijn deze jongens lekker in een salade, maar je kunt ze bijvoorbeeld ook wokken en verwerken in een Aziatische roerbakschotel. Zelf houden we het deze keer liever wat dichter bij huis en gaan we gewoon voor een bordje hachee met bockbier, abrikozen en rode kool. Echt comfort food!

Naar het recept

Quinoa Runderreepjes Spruitjes En Pompoen

Spruitjes

Spruitjes worden ongeveer vanaf november geoogst. In de latere herfst zijn ze dus vers verkrijgbaar en maak je er de lekkerste gerechten mee. Onze favoriet? Dit recept met runderreepjes, quinoa, spruitjes en pompoen. Een kleurrijk bordje vol met echte herfstgroenten. Kan niet mis gaan!

Naar het recept

699 Lassie Risotto Risotto met parmaham peer witlof honing en tijm top

Witlof

Witlof kennen we natuurlijk allemaal omwikkeld met ham en kaas. Maar je kunt de bladeren ook goed bakken en deze herfstgroente doet het ook goed in deze risotto met Parmaham, honing, tijm en eventueel nog wat geroosterde hazelnoten. Zo geef je een Italiaanse touch aan die Hollandse klassieker!

Naar het recept

Toverrijst Kerriekip En Geroosterde Wortel

Wortelen

En tot slot in dit lijstje met herfstgroenten: wortelen. Vaak gebruikt in hutspot, maar wij vinden ze vooral geroosterd heel lekker. Zo passen ze namelijk goed bij een salade, maar bijvoorbeeld ook bij deze rijstschotel met kerriekip. Lekker veelzijdige groenten dus. En vaak nog goedkoop ook. Scheelt toch weer!

Naar het recept

Nog meer recepten met herfstgroenten?

Staat je favoriete recepten er niet tussen? No worries. We hebben nog veel meer lekkere gerechten voor je ontwikkeld. Houd je bijvoorbeeld van risotto? Check dan deze 10 herfst risotto recepten. En laat je ook lekker inspireren door onze favoriete herfstsoep recepten of maak een keer wat anders-dan-anders met onze lekkerste orzo herfstrecepten!