2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

5x boerenkool anders

27 sep. 2023 – Leestijd 3 min

De oer-Hollandse boerenkoolstamppot kennen we allemaal wel. Lekker, maar na het zoveelste bordje misschien ook een beetje saai. Gelukkig kun je die boerenkool anders bereiden. Wij laten je zien hoe en geven je er meteen 5 lekkere recepten bij. Van risotto tot ovenschotel!

692 Lassie Orzo Gegratineerde orzo met boerenkool zalm en mozzarella

Zo maak je boerenkool anders

Er is veel meer dan alleen gekookte boerenkool voor in je stamppot. Je kunt deze veelzijdige groente bijvoorbeeld ook roerbakken, stomen of roosteren in de oven:

  • Wokken & roerbakken
    Bij het wokken of roerbakken blijft de boerenkool een beetje knapperig. De groente behoudt z’n bite beter. Bovendien is het heel makkelijk. Je verhit een scheutje olie in een koekenpan of wok en bakt de kool tot ‘ie geslonken is. Duurt meestal tussen de 4 en 8 minuten.
  • Stomen
    Je kunt boerenkool ook in 15-25 minuten stomen. Op die manier blijven de blaadjes mooi groen en behoud je ook meer vitamines en mineralen. Super gezond dus. Breng de groente vervolgens op smaak met peper, zout of eventueel wat roomkaas met kruiden. Hartstikke lekker!
  • Roosteren
    Wat niet veel mensen weten is dat je boerenkool ook goed kunt roosteren in de oven. Zet hiervoor je oven op 200 graden, hussel de blaadjes om met olijfolie en kruiden en spreid ze uit over een bakplaat. Na 5-10 minuten zijn de blaadjes heerlijk krokant. Lekker voor in een salade!

5 recepten voor ‘boerenkool anders’

Vanavond iets anders koken? Probeer dan één van onderstaande 5 recepten. Stuk voor stuk lekker, gezond en makkelijk te maken. Succes gegarandeerd!


Boerenkool Linzenrisotto Gegrilde Portobello

1. Boerenkool-linzenrisotto met gegrilde portobello

Boerenkool gaat heel goed in een risotto. Bijvoorbeeld in deze boerenkool-linzenrisotto met gegrilde portobello. Een lekker vegetarisch gerecht, maar wel met een vlezige bite en meer dan genoeg eiwitten om de avond mee door te komen. Heerlijk met wat extra plakjes Parmezaanse kaas!

692 Lassie Orzo Gegratineerde orzo met boerenkool zalm en mozzarella

2. Gegratineerde orzo met boerenkool, zalm en mozzarella

Maak je boerenkool anders met een lekkere ovenschotel! Deze gegratineerde orzo met boerenkool, zalm en mozzarella is er perfect voor. Die ziet er namelijk vrolijk uit en is ook een feestje op je bord. Houd je niet van zalm of vis? Geen probleem. Dan maak je dit gerecht gewoon met (vegetarische) balletjes!

Meer weten? Lees dan Orzo: rijst of pasta? Over koken, voedingswaarde & recepten!

Zilvervlies Sorghum Én Wilde Rijst Boerenkool En Rookworst

3. Zilvervliesrijst met boerenkool en rookworst

Boerenkool en rookworst zijn een match made in heaven. Dus ook in dit lijstje ontkomen we niet aan die hemelse combi. Maar we maken het natuurlijk wel net even anders. In deze zilvervliesrijst met boerenkool en rookworst wokken we de groente namelijk samen met balsamicoazijn en serveren we ‘m met gegrilde worst. Lekker met een gezonde mosterdsaus!

636 BIO Quinoa Geroosterde wortel salade

4. Geroosterde wortelsalade met quinoa en boerenkool

Boerenkoolsalade? Yes, please! Deze geroosterde wortelsalade met quinoa en boerenkool van Living The Green Life maak je met verse boerenkool, kikkererwten en walnoten helemaal vegan. Deze salade zit dus ook boordevol groenten en boordevol smaak. Zeker wanneer je er nog wat granaatappelpitjes aan toevoegt!

671 Meerzadenrijst Meerzadenrijst miso paddenstoelen sesam

5. Miso-gebakken rijst met boerenkool en paddenstoelen

Je weet nu dat je boerenkool goed kunt wokken. Dat betekent ook dat je er een lekkere fried rice mee kunt maken! Probeer bijvoorbeeld eens deze vegan miso-gebakken rijst met boerenkool en paddenstoelen van The Green Chopstick-schrijfster Milou van der Will. Die is al klaar in een kwartier. Gezond, simpel en snel!

Nog meer inspiratie nodig?

Vervang cavolo nero of palmkool dan eens door Nederlandse boerenkool. Of gebruik de kool in plaats van de groente in paksoi recepten of spinazie recepten. Kan prima. Op die manier heb je zo weer een heleboel nieuwe ideeën voor andere boerenkool recepten!