Eten volgens het seizoen

27 jan. 2022 – Leestijd 8 min
Bos groenten vrouw 1719214

Winterse dagen zijn vaak kort, donker en koud. Dat vraagt om passende gerechten. Waar je in de zomer graag geniet van een lichte maaltijd of een ijskoud drankje heb je in de winter vaak meer zin in een soepje, stamppot of ovenschotel. En dat komt goed uit, want deze gerechten zijn ideaal om wintergroenten in te verwerken. Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper bij gezondeten.nl dook voor ons in de materie.

Door volgens de seizoenen te eten breng je niet alleen variatie aan in je eetpatroon, maar zorg je er ook voor dat je meeste voedingsstoffen binnenkrijgt. Hoe zit dat dan? Wanneer je een product uit het seizoen eet, bijvoorbeeld boerenkool in de winter, hoeft de groente geen lange reis af te leggen voor het op je bord belandt. Zo gaan er zo min mogelijk voedingsstoffen verloren en blijven de smaak, geur en kleur optimaal behouden (zonder dat daar schadelijke middeltjes voor nodig zijn). Daarnaast is het eten van seizoensproducten goed voor het milieu én voor je portemonnee.

Boerenkool - Een wintergroente met karakter

Deze wintergroente ken je natuurlijk van de boerenkoolstamppot, maar je kunt deze groene krachtpatser ook aan vele andere gerechten toevoegen. Boerenkool bevat weinig calorieën, maar zit wel boordevol gezonde voedingsstoffen zoals vitamine A, K en C, ijzer en calcium. Wist je dat 200 gram boerenkool net zo veel calcium bevat als een glas melk? Ben je overtuigd van de gezondheidsvoordelen van deze wintergroente en klaar om boerenkool eens op een andere manier te eten?

Pastinaak - Een ietwat bleke vitaminebom

Deze bleke wortel verdient misschien niet de schoonheidsprijs, maar is zeker geen groente die vergeten mag worden. Pastinaak heeft een heerlijke zachte, enigszins zoete smaak. Met deze wintergroente kun je echt alle kanten op, je kunt pastinaak rauw eten, stomen, stoven, koken, bakken of grillen.

Pastinaak is een ware vitaminebom en bevat maar liefst 12 verschillende vitamines, waaronder een hoog gehalte aan vitamine B11 en C (goed voor je immuunsysteem) en vitamine E (beschermt je tegen schadelijke stoffen van buitenaf). Deze vitamines ondersteunen je weerstand en maken je minder vatbaar voor een verkoudheid of griepje, wat natuurlijk geen overbodig luxe is in de wintermaanden.

Zoals gezegd kun je met deze vergeten groente alle kanten op. Door pastinaak aan je maaltijd toe te voegen geef je je gerecht meteen een winterse twist.

Spruitjes - Oer-Hollandse krachtpatsers

Als we het over echte winterse groenten hebben dan kunnen spruitjes natuurlijk niet achterblijven. Deze super-mega-hyper-ultragezonde groene miniknolletjes zijn voor veel kinderen (en volwassenen) een ware nachtmerrie, maar als je de juiste recepten in handen hebt gaat er een wereld voor je open.

Waarom hebben veel mensen eigenlijk een haat-liefde verhouding met spruitjes? Dat komt doordat veel mensen de groenten associëren met een ietwat bittere smaak.

Wanneer je deze oer-Hollandse wintergroente te lang kookt kan het inderdaad voorkomen dat je spruitjes bitter gaan smaken. Maar, als je spruitjes op de juiste manier bereidt hoeft dat helemaal niet zo te zijn. Dan hebben ze een milde, koolachtige smaak.

Of je nou gek op spruiten bent of er niets van moet hebben, je kunt er niet omheen dat deze knolletjes boordevol gezonde voedingsstoffen zitten. Een soort superfood van Nederlandse bodem! Spruitjes bevatten net als boerenkool veel vitamine C en K. Ze staan zelfs in de top 10 met voedingsmiddelen die de meeste vitamine C bevatten. Met 100 gram krijg je al 176% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van deze vitamine binnen.

Wil je je kinderen weer eens spruitjes laten proeven, maar verstoppen ze zich al als ze de welbekende spruitjeslucht ruiken? Kook de groenten dan kort (8 tot 10 minuten voor grote spruiten en 6 tot 8 minuten voor kleintjes). Voeg daarnaast eens een stukje ui of brood toe aan je kookwater en je zult zien dat ze een stuk minder sterk geuren. Of gebruik een andere manier om de gezondheidsbommetjes te bereiden. Bijvoorbeeld door ze te roosteren!

De combinatie van slavink en geroosterde spruiten is er een om je vingers bij af te likken. Bijkomend voordeel van dit heerlijke gerecht: het kost je slechts 5 minuten bereidingstijd! De rest van het werk doet de oven voor je.

Hou je niet zo van spruiten maar wil je ze toch een kans geven omdat ze zoveel goeds doen voor je gezondheid? Voeg ze dan eens toe aan een kruidig of spicy gerecht. Je zult merken dat de kruiden en specerijen de kenmerkende spruitjessmaak een beetje verbloemen.

Spruitjes doen het ook goed in combinatie met pompoen, zoals in dit hartverwarmende recept. De pompoen geeft dit gerecht een heerlijke zoete smaak. Hou je wel van zoet of eten je kinderen mee? Voeg dan eens een scheutje agavesiroop of honing toe aan dit roerbakgerecht. Dat verricht wonderen!

Pure chocolade – Guilty pleasure of hidden treasure?

Oké, pure chocolade is geen winters product en ook geen seizoensgroente, maar wel comfort food dat niet mag ontbreken tijdens de gure wintermaanden!

Ondanks dat je dit product vindt in het snoepschap is het absoluut geen guilty pleasure. Integendeel, pure chocola is juist ontzettend gezond. Zo blijkt uit onderzoek dat deze donkere chocolade een gunstig effect heeft op je cholesterolwaardes en bloeddruk. Daarnaast geeft het je een gelukkig gevoel en stilt het je trek in ongezonde snacks. Wat wil je nog meer?

Let bij het kopen van dit comfort food wel even op de kwaliteit en het cacaogehalte (minimaal 70%). Pure chocolade met minimaal 70% cacao bevat een hoog gehalte aan:

  • Vezels, en is dus goed voor je stoelgang
  • IJzer, wat bijdraagt aan je energieniveau
  • Magnesium, zo verlaag je de kans op een (winter)depressie
  • Koper, wat nodig is voor een goede werking van je afweersysteem
  • Mangaan, wat bijdraagt aan een stabiele bloedsuikerspiegel

Hoe klinkt de combinatie pindakaas, pure chocolade en dadels? Loopt het water je al in de mond? Met deze heerlijke bliss balls smul je van een echte traktatie, terwijl je tegelijkertijd geniet van de gezondheidsvoordelen van pure chocola (en dan ben ik nog niet eens begonnen over al het goeds dat pindakaas en dadels je te bieden hebben).