Spruitjes - Oer-Hollandse krachtpatsers
Als we het over echte winterse groenten hebben dan kunnen spruitjes natuurlijk niet achterblijven. Deze super-mega-hyper-ultragezonde groene miniknolletjes zijn voor veel kinderen (en volwassenen) een ware nachtmerrie, maar als je de juiste recepten in handen hebt gaat er een wereld voor je open.
Waarom hebben veel mensen eigenlijk een haat-liefde verhouding met spruitjes? Dat komt doordat veel mensen de groenten associëren met een ietwat bittere smaak.
Wanneer je deze oer-Hollandse wintergroente te lang kookt kan het inderdaad voorkomen dat je spruitjes bitter gaan smaken. Maar, als je spruitjes op de juiste manier bereidt hoeft dat helemaal niet zo te zijn. Dan hebben ze een milde, koolachtige smaak.
Of je nou gek op spruiten bent of er niets van moet hebben, je kunt er niet omheen dat deze knolletjes boordevol gezonde voedingsstoffen zitten. Een soort superfood van Nederlandse bodem! Spruitjes bevatten net als boerenkool veel vitamine C en K. Ze staan zelfs in de top 10 met voedingsmiddelen die de meeste vitamine C bevatten. Met 100 gram krijg je al 176% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van deze vitamine binnen.
Wil je je kinderen weer eens spruitjes laten proeven, maar verstoppen ze zich al als ze de welbekende spruitjeslucht ruiken? Kook de groenten dan kort (8 tot 10 minuten voor grote spruiten en 6 tot 8 minuten voor kleintjes). Voeg daarnaast eens een stukje ui of brood toe aan je kookwater en je zult zien dat ze een stuk minder sterk geuren. Of gebruik een andere manier om de gezondheidsbommetjes te bereiden. Bijvoorbeeld door ze te roosteren!
De combinatie van slavink en geroosterde spruiten is er een om je vingers bij af te likken. Bijkomend voordeel van dit heerlijke gerecht: het kost je slechts 5 minuten bereidingstijd! De rest van het werk doet de oven voor je.
Hou je niet zo van spruiten maar wil je ze toch een kans geven omdat ze zoveel goeds doen voor je gezondheid? Voeg ze dan eens toe aan een kruidig of spicy gerecht. Je zult merken dat de kruiden en specerijen de kenmerkende spruitjessmaak een beetje verbloemen.