2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Wintergroenten: 10 lekkere recepten

1 dec. 2023 – Leestijd 3 min

Check deze lijst met echte wintergroenten en maak kennis met de lekkerste recepten van Lassie! Van stoofpot met prei tot aan rode biet of spruitjes uit de oven. Altijd lekker, altijd makkelijk te maken en altijd gezond. Altijd goed.

601 Voorgestoomde couscous Voorgestoomde couscous geroosterde spruiten slavink

Boerenkool

Boerenkool is natuurlijk één van de bekendste wintergroenten. We denken bij de winter namelijk meteen aan stamppot met een rookworst. Maar je kunt er nog veel meer lekkere recepten mee maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze miso-gebakken rijst met boerenkool en paddenstoelen?

Lees ook 5x boerenkool anders

Pastinaak

Pastinaak viel misschien een tijdje onder de vergeten groenten, maar inmiddels zijn deze witte jongens weer helemaal terug in de Nederlandse keuken … en daarbuiten! Want in ongeveer een half uurtje maak je met de anijsachtige wortels bijvoorbeeld ook een Thaise pastinaakcurry met cashewnoten!

Pompoen

Bij pompoenen denk je waarschijnlijk aan de herfst. Aan Halloween. Maar ook in de winter zijn ze nog helemaal in het seizoen. Gelukkig maar, want er is niks lekkerder dan je op te warmen aan een kommetje pompoensoep of een bordje orzo met pompoenstoof, rozemarijn en krokante kikkererwten als het buiten vriest!

Prei

Je kunt ze tegenwoordig het hele jaar goed verkrijgen, maar preien zijn van oorsprong echte herfst- en wintergroenten. Zet deze winter dus vooral eens onze groentestoof met hazelnoten en zilverliesrijst + spelt én quinoa op tafel. Een heerlijke preistoof met ook rode uien, wortel en spruitjes. Boordevol veggies dus!

Rode biet

Ook bieten zijn echte wintergroenten. Je kunt er bovendien alle kanten mee op: koken, stoven, bakken … of roosteren in de oven! En dat is precies wat we doen in dit recept voor quinoa met geroosterde bietjes en geitenkaas. Die is bovendien heel eenvoudig te maken. Je hoeft alles alleen maar te snijden en in de oven te schuiven!

Rode kool

Rode kool en hachee zijn twee handen op één buik. Maar je hebt niet altijd de tijd om dat vlees urenlang te laten sudderen op je gasfornuis. Soms wil je gewoon wat sneller aan tafel. Maak in dat geval eens deze voorgestoomde quinoa met zoetzure rode kool, spekjes en dadels. Staat in een kwartiertje op tafel!

Spruiten

Nog zo’n winterklassieker: spruitjes. Echte wintergroenten die wat ons betreft óók het best kunt roosteren in de oven. Daardoor worden ze niet zo beter. Sterker nog, de nootachtige smaak komt er juist goed in naar voren. Ervaar het zelf en probeer eens deze traybake van voorgestoomde couscous met geroosterde spruiten en slavink!

Tip: Bekijk ook onze top 5 gerechten met spruitjes voor nóg meer lekkere inspiratie!

Veldsla

Say what? Veldsla een wintergroente? Jazeker. Veldsla ontwikkelt zich namelijk het best bij temperaturen onder de 20 graden. Het groeit zelfs nog lekker bij -5 °C. Perfect dus voor in onze winterse salade met couscous, pastinaak en chilivlokken. Lekker met blauwe bessen, sinaasappel en verschillende noten voor de crunch!

Winterpeen

Winterpenen zijn natuurlijk ook gezonde wintergroenten. What’s in a name, right? Bovendien zijn ze goedkoop en kun je er verschillende gerechten mee maken. Deze kerriekip met geroosterde wortel, bijvoorbeeld. Een lekker kruidig recept waar je het weer helemaal warm van krijgt als je verkleumd thuis komt uit je werk. Zeker met een extra pepertje!

Witlof

En last but not least in dit lijstje met wintergroenten: witlof. Nu kun je die natuurlijk serveren met ham en kaas uit de oven … óf je maakt er eens een risotto mee! Deze risotto met parmaham, peer, witlof, honing en tijm doet het bijvoorbeeld altijd erg goed aan tafel. Is weer eens een keer wat anders!

Nog meer recepten met wintergroenten?

Bekijk dan ook zeker deze 15 winterse recepten!