De bereiding van risotto rijst vraagt om wat extra tijd en aandacht, maar het resultaat is heerlijk. De korrels nemen tijdens het koken veel vocht op, wat de rijst lekker zacht en smeuïg maakt.
Risotto met parmaham
peer, witlof, honing en tijm
- Personen:
- 4
- Bereidingstijd:
- 30 minuten
- Voedingswaarde:
- 505 kcal
- De Grote Hamersma Wijntip:
Bellusi Brut - De prosecco waar je mee kookt schenk je natuurlijk ook in het glas.
Kookstand
Zet de kookstand aan zodat het scherm niet in slaapstand gaat tijdens het koken.
Bereidingswijze
- Smelt in een pan met dikke bodem 25 g boter. Fruit de sjalot 1 min. Schep de risotto erdoor en bak tot de korrels glanzen.
- Schenk de prosecco in de pan. Laat de rijst de wijn zachtjes kokend opnemen.
- Voeg vervolgens de bouillon in 3 porties toe. Laat de risotto de bouillon zachtjes kokend opnemen alvorens de volgende portie toe te voegen. Kook de risotto in 18-20 min. beetgaar. Roer regelmatig.
- Halveer intussen de witlof in de lengte en snijd de helften in reepjes van 2 cm.
- Verhit in een koekenpan de olijfolie. Scheur de ham boven de pan in stukjes en bak in 3 min. krokant. Schep er de witlof door en bak al omscheppend in 4 min. beetgaar.
- Halveer de peer, verwijder het klokhuis en snijd ongeschild in blokjes van 1 cm. Schep de peer, de tijmblaadjes en de honing door de witlof. Bak de witlof nog 3 min. zachtjes.
- Neem de risotto van het vuur. Roer de laatste 25 g boter in vlokjes door de risotto.
- Schep er de witlof door en breng op smaak met zout en peper. Schep de risotto in 4 diepe borden of kommen.
Tip: Rooster in een droge koekenpan 2 el grof gehakte hazelnoten goudbruin en schud ze op een bord. Bestrooi de risotto voor serveren ermee.
Bevat p.p.: 505 kcal, 12 g eiwit, 19 g vet waarvan 9 g verzadigd, 69 g koolhydraten en 3 g voedingsvezel
In dit recept wordt gebruik gemaakt van
Risotto rijst