Vanavond doperwten koken? Goed idee. Doperwten zijn namelijk gezond, lekker en ook nog een snel klaar. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hoe lang moeten verse doperwten koken? En hoe zit het met diepvries doperwten?
Artikel
Vanavond doperwten koken? Goed idee. Doperwten zijn namelijk gezond, lekker en ook nog een snel klaar. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hoe lang moeten verse doperwten koken? En hoe zit het met diepvries doperwten?
Het maakt niet uit of je verse erwtjes hebt of die uit de diepvries. Ze zijn net zo voedzaam en je kookt ze op dezelfde manier. Het verschil zit ‘m in de kooktijd. Doperwtjes uit de diepvries zijn over het algemeen namelijk een paar minuutjes eerder gaar dan verse. Ondanks dat ze bevroren zijn. Dat komt omdat ze al geblancheerd (kort gekookt) zijn voordat ze worden ingevroren.
Verse of diepvries doperwten koken is heel eenvoudig. Zo doe je dat:
Met gekookte doperwten kun je alle kanten op. Voor een klassieke bereiding smelt je een klontje boter in de pan, voeg je de doperwtjes toe en schep je alles om met peterselie of munt en een snufje zout. Lekker met gebakken uien en spekjes ook. Of met worteltjes. Maar je kunt ze ook door je aardappelpuree mengen, gebruiken voor een doperwtenpesto of er een omelet mee maken. En in een salade met komkommer en feta doen ze het ook altijd goed!
Naast verse en diepvries doperwten, zijn er ook doperwten uit blik of pot. Die zijn al voorgekookt en hoef je dus alleen maar even op te warmen. Giet hiervoor de doperwtjes en het vocht in een pan en warm het rustig op. Duurt een paar minuutjes. Laat de erwtjes niet koken, want daardoor kunnen ze een beetje papperig worden en dat is niet zo lekker.
Zo. Je kunt nu doperwten koken als een echte chef. Tijd dus om de keuken in te duiken en jezelf vanavond te trakteren op één van deze drie lekkere, gezonde en makkelijke gerechten. Met vlees, vis en vegetarisch!
Een soort doperwtjes met worteltjes, maar dan anders. In dit recept voor Indiase kip met doperwtjes gebruiken we namelijk komijn, koriander en kippenbouillon als smaakmakers. Lekker met basmatirijst en rozijnen
Deze haverrijst-tonijnsalade met erwten is niet alleen lekker en eiwitrijk, maar ook nog eens heel handig. Door de erwten met de rijst mee te koken heb je er namelijk maar één pan voor nodig. Scheelt weer!
Deze groene jambalaya met feta en amandelen zit vol met groenten. Met doperwten natuurlijk, maar ook met groene asperges, courgette en bleekselderij. Daarmee krijg je al je vitamines en mineralen in één keer binnen.
Staat je favoriet er niet tussen of wil je gewoon een keer wat anders met doperwten koken? Check dan al onze doperwten recepten en laat je ook inspireren door risotto’s, salades en snelle roerbakschotels.