Een keertje wat maken met kikkererwten? Lekker! Maar hoe moet je kikkererwten koken? Hoe lang moet de gedroogde variant weken? En hoe zit het met die uit blik? Dat laten we je allemaal zien.
Gedroogd of uit blik?
We beginnen bij het begin. Welke soort je gebruikt is namelijk belangrijk voor de bereiding. Gedroogde kikkererwten moet je weken en koken. Daar gaat best wat tijd overheen. Kikkererwten uit blik of glazen pot zijn al klaar voor gebruik. Die kun je koud door je salade mengen, roosteren in de oven of airfryer of gewoon even opwarmen met de rest van je gerecht. Dat scheelt weer!
Gedroogde kikkererwten koken in 5 stappen
Kikkererwten koken doe je als volgt:
- Afspoelen
Doe je gedroogde kikkererwten in een zeef en spoel goed met koud water om eventueel stof en vuil te verwijderen. Je kan hiervoor ook een grote pan gebruiken en de peulvruchten afgieten - Weken
Doe de gewassen kikkererwten in een grote pan of kom en vul deze met genoeg water. Minimaal 3 keer zoveel als de kikkererwten zelf, want ze zetten tijdens het weken namelijk nog uit en ze moeten wel onder blijven staan. Laat alles vervolgens 6-8 uur weken op kamertemperatuur. - Afgieten
Giet de geweekte kikkererwten af en spoel ze opnieuw met koud water af. Een belangrijke stap, want daardoor weet je zeker dat alle restjes van eventuele gifstoffen verdwenen zijn. Doe de kikkererwten vervolgens weer in een grote pan en vul met nieuw water tot ze ongeveer 5 cm onder staan. - Koken
Doe de deksel op de pan en breng alles aan de kook. Zodra de kikkererwten koken, draai je het vuur laag en laat je ze met de deksel nog steeds op de pan ongeveer 1-2 uur koken. Hoe langer ze koken, hoe zachter ze worden. Proef dus tussendoor even om te checken of je ze gaar genoeg vindt. - Serveren (of bewaren)
Zijn ze zacht genoeg? Of hebben ze juist nog die lekkere bite? Giet ze dan af. Je kunt ze nu direct gebruiken in je recept of bewaren voor later. Goed afgesloten in de koelkast blijven ze wel een dag of 3 goed. Langer bewaren? Laat ze dan afkoelen en vries ze samen met het kookvocht in, zodat ze niet uitdrogen. Op die manier blijven ze 3 maanden houdbaar.
Hoe lang moeten kikkererwten koken?
Meestal zo’n 1-2 uur op laag vuur. Na 1 uur hebben ze nog een stevige bite en zijn ze perfect voor bijvoorbeeld in een salade, curry of soep. Maar wil je er hummus van maken? Dan is het makkelijker als ze zachter zijn en kun je ze beter wat langer (zo’n 2 uur) koken. Weet je niet wat je lekker vindt? Dan zit je met 1,5 uur altijd goed.
Kun je ook kikkererwten koken zonder weken?
Weken zorgt voor een betere smaak, betere textuur en betere verteerbaarheid. We raden het je dus altijd aan. Maar als je geen tijd hebt, kun je ook kikkererwten koken zonder weken. Spoel ze dan goed af, doe ze in een pan met ruim water en kook ze in 2,5 tot 3 uur zachtjes gaar. Check regelmatig weer of ze zacht genoeg zijn voor je gerecht.
3x inspiratie
Nog een paar kikkererwten over na het koken? Maak er dan eens één van deze lekkere, gezonde en makkelijke gerechten mee: