Gedroogd of uit blik
Voor de bereiding maakt het uit of je werkt met de gedroogde variant of linzen uit blik gebruikt. Die laatste is namelijk makkelijker en sneller te bereiden. Linzen uit blik zijn namelijk al voorgekookt en hoef je dus alleen maar op te warmen in eigen vocht en af te gieten. Of je doet ze koud door je salade. Ook lekker!
Voordat je begint…
Er zijn verschillende soorten linzen. En die kook je net even anders. Bruine en groene linzen hebben bijvoorbeeld een wat dikkere schil. Daardoor behouden ze hun bite, maar je moet ze ook wat langer koken. Net als Franse of Puy linzen. Rode linzen worden juist wat zachter en worden vaak gepureerd om een dikke saus of soep van te maken.
Gedroogde linzen koken
Heb je de juiste soort voor je gerecht? Mooi. Dan kunnen we die gedroogde linzen koken. Dat doe je op de volgende manier:
1. Wassen
In tegenstelling tot de meeste andere peulvruchten hoef je linzen meestal niet eerst te weken. Maar je kunt ze het best wel altijd even wassen. Doe ze hiervoor in een zeef en spoel ze goed af.
2. Doe de linzen in een ruime pan
Linzen nemen net als rijst heel wat vocht op tijdens het koken. Daardoor worden ze soms tot wel drie keer zo groot. Gebruik dus bij voorkeur een ruime pan (met deksel). Ook als je een kleine hoeveelheid maakt.
3. Voeg koud water toe
Voeg nu ongeveer drie keer zoveel water als linzen toe aan de pan. Koud water. Want als je er kokend water bij giet, dan worden de linzen te snel zacht en vallen ze later sneller uit elkaar. Dat wil je niet.
4. Breng de linzen aan de kook
Doe de deksel op de pan, zet het vuur hoog en breng het geheel aan de kook. Als de linzen koken, kun je het vuur zachter zetten en alles op een laag vuurtje doorkoken. Hoe lang de linzen moeten koken, is afhankelijk van de linzensoort:
- Groene en bruine linzen: 30-45 minuten
- Puy linzen: 25-30 minuten
- Rode linzen: 15-20 minuten
De precieze kooktijd kan ook per merk verschillen. Check dus altijd even de verpakking of proef tussendoor even of ze al gaar zijn!
5. Giet de linzen af en serveer
Als de linzen gekookt zijn, giet je ze af. Ze zijn dan direct klaar om te serveren. Rode linzen hoef je niet per se af te gieten. Als je regelmatig roert, wordt het vanzelf een puree. En anders kun je die vaak wel met kookvocht en al pureren met een staafmixer!
Tip: linzen koken met extra smaak
Wil je linzen koken met extra smaak? Voeg dan tijdens het koken wat zout toe aan het water, kook de linzen in bouillon of kook wat (gedroogde) kruiden mee. Een tentje knoflook en wat ui geven ook een lekkere smaak af. Zo wordt je gerecht nóg wat lekkerder!
Inspiratie
Nog linzen over? Probeer dan eens één van deze recepten:
- Pittige linzencurry
Van deze vegetarische curry krijg je het gegarandeerd lekker warm. Bovendien zit ‘ie bomvol groente en bomvol smaak. Bekijk hier het recept.
- Perzische rijst met linzen, granaatappel en amandelen
Met kurkuma, komijn en kaneel een lekker kruidig gerecht waar je alle kanten mee op kunt. Wij serveren er graag gegrilde zalm bij. Check het recept hier.
- Kleurige paprikasalsa met rijst en linzen
In dit gerecht stoven we de linzen in sojasaus. Samen met ui en knoflook. Je weet dat dat lekker wordt. Hier vind je het recept.
Staat je favoriet er niet tussen? Check dan al onze linzen recepten en laat je inspireren!