2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Zo moet je rode bieten koken

21 nov. 2024 – Leestijd 3 min
Half Volkoren Toverrijst Stoofschotel Van Bietjes Met Geitenkaas En Walnoten

Bietjes. Niet weg te denken uit de Hollandse keuken. En toch weten veel mensen niet hoe je ze nu eigenlijk klaarmaakt. Best gek. Gelukkig is rode bieten koken is niet moeilijk. Met onderstaand stappenplan en een paar van onze recepten komt het altijd goed!

Zomerbieten vs. winterbieten

Voordat je begint is het goed om te weten welke bieten je hebt. Zomerbieten en winterbieten hebben namelijk allebei een andere kooktijd. Maar hoe weet je welke variant je hebt? Simpel. Zomerbieten zijn verkrijgbaar van mei tot september. Ze zijn wat kleiner dan winterbieten en worden over het algemeen verkocht met het groene loof er nog aan. Bij winterbieten worden de groene bladeren verwijderd.

Zo moet je rode bieten koken

Verse of rauwe rode bieten koken is heel eenvoudig. Zo doe je dat:

  1. Breng een grote pan met water en een snufje zout aan de kook. Maak de bieten ondertussen schoon met een borsteltje.
  2. Voeg de bieten toe. Schillen is niet nodig!
  3. Kook de bieten gaar met de deksel op de pan. Zomerbieten zijn na ongeveer 25 minuten gaar. Winterbieten hebben 1,5 tot 2 uur nodig.
  4. Check met een vork of de bietjes zacht zijn en gaar zijn. Draai vervolgens het vuur uit en laat de bietjes ongeveer een uur afkoelen in de pan.
  5. Giet af en verwijder de schil met een schilmesje. Hierna zijn je bietjes klaar en hoef je ze alleen nog maar even op te warmen. Tip: trek handschoenen aan om te voorkomen dat je nog 3 dagen met rode handen rondloopt!

Lees ook: Zijn rode bieten gezond?

Waarom rode bieten koken in de schil?

Het lijkt misschien logisch om bieten eerst te schillen, maar toch kun je beter je rode bieten koken in de schil. Daardoor blijven ze namelijk sappiger en behouden ze meer van hun voedingsstoffen. Bovendien gaat de schil er heel makkelijk af nadat je ze gekookt hebt. Let op: laat ze voor het schillen wel eerst even afkoelen om ervoor te zorgen dat je je vingers niet verbrandt. De bietjes zitten namelijk vaak vol met gloeiend heet vocht!

Extra lekker: rode bieten koken met azijn en suiker

Je kunt ook rode bieten koken met azijn en suiker. Dat geeft de groente straks een subtiele zoetzure touch die perfect samengaat met de aardse smaak. Je hoeft hiervoor alleen maar 2-3 eetlepels azijn en een eetlepel suiker toe te voegen aan het water waarin je de bieten kookt. Zo maak je dat gerecht straks extra lekker!

3 recepten met gekookte bieten

Jij kan nu rode bieten koken. Tijd om aan de slag te gaan. Zeker weten dat het lekker wordt? Laat je dan inspireren door deze 3 makkelijke en gezonde recepten met gekookte bietjes. Met vlees, vis en vegetarisch!

539 Voorgestoomde Bulgur Gerookte kip gestoofde bieten tuinbonen bulgur

1. Bulgur met gerookte kip, gestoofde bieten en tuinbonen

Heb je nog wat gekookte bieten over? Snijd ze kleine blokjes en stoof ze samen met gebakken uien, gerookte kipreepjes en tuinbonen voor een gezond bordje avondeten. Lekker met yoghurt en bieslook!

Naar het recept

Half Volkoren Toverrijst Gebakken Kabeljauwfilet Met Bietensalade En Komkommer Yoghurt

2. Kabeljauw met bietensalade en dille-yoghurt

Met gekookte bieten maak je ook hele lekkere salades. Deze bietensalade met kappertjes en azijn, bijvoorbeeld. Die doet het fantastisch bij een stukje gebakken kabeljauw en een flinke dot zelfgemaakte tzatziki.

Naar het recept

Half Volkoren Toverrijst Stoofschotel Van Bietjes Met Geitenkaas En Walnoten

3. Stoofschotel van bietjes met geitenkaas en walnoten

Dag je zonder vlees of vis? Maak dan deze vegetarische stoofschotel van bietjes met geitenkaas en walnoten. Een heerlijke combi waar je het op een koude herfstdag gegarandeerd weer warm van krijgt. Zeker eens proberen!

Naar het recept

En nog meer inspiratie!

Heb je nog meer bietjes over? Of wil je wel rode bieten koken, maar staat je favoriete recept er niet tussen? Bekijk dan al onze biet recepten en laat je inspireren door nog veel meer lekkere, makkelijke en gezonde gerechten!