Hoe moet je tuinbonen koken? Hoe lang? En hoe kun je ze bereiden als ze uit de diepvries komen? Allemaal belangrijke vragen als je vanavond iets op tafel wilt zetten met de groene vitaminebommetjes. En daarom geven we je daar ook graag antwoord op. Lees dus snel verder!
Veelgestelde vragen over dit onderwerp
De meeste tuinbonen hebben een kooktijd van ongeveer 10 minuten. Zo blijven ze lekker knapperig, behouden ze de meeste vitaminen én hebben ze de beste smaak. Jonge, kleine tuinbonen zijn soms wat sneller klaar en grotere bonen hebben soms wat langer nodig. Proef er tijdens het koken dus vooral af en toe eentje om te checken of ze al gaar zijn!
Verse tuinbonen moet je eerst doppen voordat je ze kunt koken. Trek hiervoor de peul langs de naad open. Je kunt dan de bonen uit de peul duwen. Vervolgens zet je een grote pan met water op het vuur. Eventueel met scheutje melk. Als het water kookt, voeg je de bonen toe en kook je ze in 5-10 minuten gaar. Eventueel kun je ze dan nog een keer doppen door het stugge velletje te verwijderen!
Bevroren tuinbonen zijn heel makkelijk te bereiden. Breng hiervoor een pan met water aan de kook en voeg de bevroren bonen toe. Breng opnieuw aan de kook en laat zachtjes doorkoken. Check op de verpakking even hoe lang ze nodig hebben. De ene diepvrieszak is met 2 minuten klaar en een ander juist pas weer na 10!
Tuinbonen zijn lekker met wat bonenkruid. Die smaakt een beetje naar tijm. Een klassieke combinatie waar je de mist niet mee in kunt gaan. Maar ook andere kruiden doen het goed bij de boontjes. Eigenlijk alles wel. Rozemarijn, basilicum, salie, munt, peterselie, bieslook en dus tijm … ze maken je boontjes allemaal net even wat lekkerder. Net als wat kerrie of citroen!