Hoe moet je tuinbonen koken? Hoe lang? En hoe kun je ze bereiden als ze uit de diepvries komen? Allemaal belangrijke vragen als je vanavond iets op tafel wilt zetten met de groene vitaminebommetjes. En daarom geven we je daar ook graag antwoord op. Lees dus snel verder!
Wat zijn tuinbonen?
Tuinbonen zijn relatief bonen die uit een viltachtige peul komen. Ze lijken wat dat betreft op sperziebonen, maar dan groter en de peul is niet eetbaar. De bonen zijn ietwat bitter en passen daardoor goed bij zoute, zoete en kruidige ingrediënten of sauzen. Jonge bonen zijn daarbij wat zachter van smaak dan oudere bonen. Ze zitten bomvol vitamines en zijn in Nederland in juli en augustus in het seizoen. Perfect dus voor een risotto, salade of paella!
Hoe moet je tuinbonen koken?
Tuinbonen koken is niet moeilijk, maar soms wel even een werkje. Verse tuinen moet je namelijk eerst doppen. Uit de peul halen dus. Snijd hiervoor het puntje van de schil en door de naden heen om de peul te openen en de bonen eruit te halen. Vervolgens kun je de tuinbonen koken door ze in een pan te doen met net voldoende water om ze onder te zetten. Let op: gebruik geen zout, want daardoor wordt het velletje stug!
Tip: Wil je de boontjes mooi groen houden? Voeg dan een scheutje melk toe aan het kookwater!
Hoe lang moeten tuinbonen koken?
De kooktijd van tuinbonen ligt rond de 10 minuten. Verse, jonge bonen hebben wat minder tijd nodig (5-10 minuten) dan de grotere, oudere bonen. Die hebben vaak wel 10-15 minuten nodig om goed gaar te worden. Kook ze in ieder geval niet te lang, want dan blijven ze lekker knapperig. Precies wat je wil!
Vers vs. diepvries
Het maakt ook nog uit of je verse of bevroren bonen hebt. Verse tuinbonen koken duurt namelijk wat langer. Zeker als ze dus wat ouder zijn. Diepvries tuinbonen zijn namelijk vaak al kort voorgekookt en zijn - afhankelijk van het merk -vaak in 6 tot 10 minuten al klaar. Voor het beste resultaat kun je het best even de kooktijd op de verpakking checken!
Stomen, stoven & roerbakken
Meestal kiezen mensen ervoor om tuinbonen te koken. Maar je kunt ze bijvoorbeeld ook gaar stomen of verwerken in een stoofschotel. Duurt ook 10-15 minuten. Je kunt ze ook even een minuut of 6-7 koken en vervolgens roerbakken. Komen ze uit de diepvries? Dan kunnen ze vaak direct uit het zakje in je koekenpan of wok!
Inspiratie: 4 lekkere recepten
Met deze 4 makkelijke, lekkere en gezonde recepten wordt het avondeten altijd een succes:
Groene-bonenrijst met gerookte makreel
Tuinbonen worden vaak gebruikt in een salade. Bijvoorbeeld met ham of spekjes. Maar wij maken er graag deze groene-bonenrijst met gerookte makreel mee. Een snelle en volledige maaltijdsalade met lekker veel eiwitten!
Vegetarische citroenrisotto
De groene boontjes doen het ook goed in een risotto. Met name in deze citroenrisotto komen ze goed tot hun recht. De zachte, volle smaak van de bonen past namelijk perfect bij het zuurtje van de citroen en Parmezaanse kaas!
Paella met vis en garnalen
Net als in een risotto gaan deze bonen ook goed in een paella. Sterker nog, we vinden ze zelfs terug in veel authentieke paella recepten. Probeer daarom zeker eens deze paella met vis en garnalen. Kom je meteen in de vakantiestemming!
Voorgestoomde bulgur met gerookte kip en gestoofde bieten
Geen tijd om te koken? Maak dan deze voorgestoomde bulgur met gerookte kip en gestoofde bieten. Een lekker snel eenpansgerecht waarbij je de tuinbonen zo in de pan kunt gooien. Even stoven met de bietjes en klaar!