Koken met wijn is heerlijk. Een scheutje wijn gaat bijvoorbeeld perfect in een stoofpotje en je maakt er ook heerlijke sauzen mee. Maar hoe moet je koken met wijn? Wij geven je handige tips en heerlijke recepten!
Welke wijn gebruik je?
Koken met wijn zelf is niet moeilijk. Het belangrijkste is om te bepalen welke wijn je gebruikt. De smaak van de wijn moet natuurlijk wel passen bij je gerecht. Over het algemeen geldt dat als je de wijn goed bij je gerecht kunt drinken, dat je er ook goed mee kan koken. Al is het misschien niet zo handig om die dure fles open te trekken als je in de keuken staat… Zo maak je altijd een goede keus:
- Wit of rood
Gebruik een rode wijn bij zwaardere gerechten met bijvoorbeeld rundvlees of wild. Witte wijnen passen over het algemeen beter bij lichtere gerechten met kip of vis. Kortom: rood bij rood en wit bij wit.
- Droog of zoet
Bekijk het etiket om te checken of je wijn droog of zoet is. Als vuistregel kun je aanhouden dat droge wijnen het vaak goed doen in stoofpotjes en soepen. Zoete wijnen passen dan vaak weer beter in een saus of bij een (zoet) nagerecht.
Tip: Lees ook Wijn bij risotto: welke gebruik om te koken en drinken?
Koken met wijn: neem de tijd
De juiste wijn gevonden? Mooi, dan kunnen we nu echt koken met wijn. Het belangrijkste hier is om goed de tijd te nemen. Om de wijn echt even in te laten koken en de alcohol te laten verdampen. Daardoor komen de aroma’s van de wijn namelijk beter tot hun recht. Zo geef je je gerecht een nóg diepere smaak. Precies wat je wil als je toch luxe aan het koken bent. Toch?
5 recepten met wijn
Vanavond ook koken met wijn? Laat je inspireren door deze lekkere, culinaire en vooral makkelijke recepten.