2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Peultjes koken: zo doe je dat

4 mrt. 2024 – Leestijd 3 min

Hoe moet je peultjes koken? Hoe lang moeten ze koken? En kun je ze bijvoorbeeld ook wokken, stomen of stoven? Daar geven we je bij Lassie allemaal antwoord op. Inclusief stappenplan en 5 makkelijke recepten!

624 Toverrijst Kabeljauwfilet zoetzure saus Variatie Klassieker 1

Peultjes koken

Wil je vanavond peultjes koken? Met onderstaand stappenplan komt het altijd goed. Voor lekker zachte of juist lekker knapperige peulen!

  • Maak de peulen schoon
    Voordat je peultjes gaat koken, moet je ze eerst schoonmaken of afhalen om de vezelige draadjes te verwijderen. Snijd hiervoor het steeltje in en trek vervolgens in één beweging de draadjes eraf. Van boven naar onder. Doe dit ook voor de andere kant.
  • Vul een pan met ruim water
    Zet een pan met ruim water op het vuur en breng aan de kook.
  • Kook de peultjes gaar
    Voeg de peultjes toe aan de pan, breng opnieuw aan de kook en kook de peultjes in 5-7 minuten gaar. Na een kooktijd van 5 minuten hebben ze vaak nog een bite. Na 7 minuten zijn ze een stuk zachter. Het is maar waar je van houdt!
  • Giet af
    Als de peultjes klaar zijn, giet je ze af. Bij voorkeur in een vergiet of (bol)zeef. Je kunt ze dan namelijk makkelijker even kort onder de koude kraan houden om het kookproces te stoppen. Daardoor blijven ze lekker stevig en behouden ze ook hun mooie groene kleur!

Peultjes wokken of roerbakken

Gewokt of geroerbakt zijn peultjes ook heel lekker! Bovendien zijn ze heel snel klaar. Als je ze hebt schoongemaakt (zie stap 1 hierboven) kunnen ze rechtstreeks in een hete wok. Na 3 tot 5 minuten zijn ze dan beetgaar, maar nog wel lekker knapperig. Niet vergeten regelmatig om te scheppen, want anders branden ze aan!

Stoven & stomen

Veel mensen vinden gestoofde peulen ook heel lekker. Bijvoorbeeld samen met een uitje en wat kruiden. Bak hiervoor alles kort even aan in wat olie of boter, voeg een klein laag water of bouillon toe en stoof alles op laag vuur en met de deksel op de pan ongeveer een kwartiertje.

Stomen kan ook. Je behoudt dan de meeste smaak en voedingsstoffen. En het duurt maar een minuut of 8!

5 recepten met peultjes

Klaar om die peultjes te koken? Probeer dan eens één van deze makkelijke, lekkere én gezonde recepten!

Pittige Pronto Paella kip en peultjes

Pittige paella met kip en peultjes

Peultjes koken was nog nooit zo makkelijk. Je maakt deze paella namelijk gewoon zoals je gewend bent en voegt na een kwartier de groenten toe. Nog even roeren, deksel op de pan en na 5-10 minuten kun je deze Spaanse klassieker al serveren!

Recept bekijken

535 Voorgestoomde Couscous Snelle kip ras el hanout couscous

Snelle kip met ras el hanout en couscous

Met een kooktijd van 5 minuten zijn peultjes ideaal voor in snelle recepten. Met onze voorgestoomde couscous staat deze snelle kip met ras el hanout en couscous daarom ook vaak al in 10 minuten op tafel. Handig als je geen tijd hebt om te koken!

Recept bekijken

624 Toverrijst Kabeljauwfilet zoetzure saus Variatie Klassieker 1

Kabeljauwfilet met zoetzure saus

Simpel avondeten kan ook gewoon heel lekker zijn. Met een zelfgemaakte tomatensaus, rijst, vis en groenten kom je bijvoorbeeld al een heel eind. Dat bewijst dit gezonde recept voor kabeljauwfilet in zoetzure saus wel!

Recept bekijken

Thaise Kippensoep Rijst

Thaise kippensoep

Voor deze Thaise kippensoep moet je de peultjes koken in een mix van bouillon, kokosmelk en currypasta. Lekker makkelijk. Scheelt weer een extra pan. Bovendien blijven zo alle vitamines en mineralen in de soep. Ook mooi meegenomen!

Recept bekijken

Basmatirijst Sambal Badjak Garnalen En Avocado

Basmatirijst met sambal badjak garnalen en avocado

Houd je wel van een beetje pit? Maak dan eens onze basmatirijst met sambal badjak garnalen en avocado. De spicy garnalen gaan in dit recept perfect samen met de romige avocado en knapperige peultjes. Lekker met extra spinazie!

Recept bekijken

Nog meer inspiratie nodig?

Staat je favoriet er niet tussen? Check dan al onze peultjes recepten en laat je inspireren!