2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Mosselen koken doe je zo

30 jun. 2022 – Leestijd 3 min
628 Paella Paella vis garnalen Klassieker na campagne gebruiken 1

Wil je mosselen koken? Lekker! Maar wel als je ze goed klaarmaakt, natuurlijk. Daarom laten we je vandaag zien hoe je ze moet schoonmaken en hoe je ze moet koken op klassieke wijze én net even anders. Nu inclusief 3 lekkere recepten om meteen mee aan de slag te gaan!

Zo moet je mosselen schoonmaken

Voordat je mosselen gaat koken, moet je ze eerst schoonmaken. Er kan namelijk nog wat zand en vuil in zitten en dat wil je niet. Maak ze daarom schoon door ze in gezouten water te leggen. Daardoor spuwen ze al het vuil uit. Verwijder ondertussen de mosselen met een kapotte schelp of met een schelp die open blijft staan als je erop tikt.

Met een scherp mesje verwijder je vervolgens eventueel vuil van de overige schelpen. De baard trek je er zo af. Na een uurtje spoel je de mosselen om al het uitgespuwde zand en vuil te verwijderen. Spoel ze net zo lang tot het water schoon blijft. Je mosselen zijn dan klaar om gekookt te worden!

Hoe moet je mosselen koken?

Mosselen koken is heel eenvoudig. Zo maak je ze klaar op klassieke wijze:

  1. Verhit olie in een mosselpan of andere grote pan met deksel en fruit je smaakmakers een minuut of 3 aan. Meestal worden hier uien, plakjes wortel, boogjes bleekselderij, verse peterselie en laurierblad voor gebruikt.
  2. Blus af met een laagje wijn, bier of bouillon van ongeveer een centimeter en voeg meteen de mosselen toe.
  3. Doe de deksel op de pan en kook de mosselen gaar terwijl je de pan regelmatig omschudt. Ze zijn klaar als alle schelpen open staan.

Hoe lang moeten mosselen koken?

Hoe lang de mosselen moeten koken is vooraf moeilijk te zeggen. De ene mossel gaat sneller open dan de ander. En dan is het ook nog afhankelijk van hoeveel je er in één keer maakt. Meestal zijn ze tussen de 4 en 8 minuten wel gaar. Veel langer wil je ze ook niet koken, want dan worden ze taai. Check dus af en toe of alle schelpen al open staan. Zo niet, schud de pan dan nog een keer om en zet ‘m nog 1-2 minuutjes terug op het vuur.

Mosselen koken in wijn, bier of bouillon

Traditioneel kookt men mosselen in wijn. En dat is dan vaak een droge, witte wijn met frisse smaak. Maar houd je niet van wijn? Dan kun je ook je mosselen koken in bier, in bouillon of gewoon in een laagje water als er kinderen mee eten. Ook lekker: mosselen in tomatensaus! Fruit hiervoor een uitje met wat knoflook, voeg een blik tomatenblokjes toe en laat een minuutje of 10 zachtjes sudderen. Breng op smaak met zout en peper en voeg dan je schoongemaakte mosselen toe!

Mosselen bewaren na het koken

Kleine kans, maar heb je nog wat over? Niet erg. Je kunt je gewoon je mosselen bewaren na het koken. Haal ze uit de schelp en bewaar ze dan in een goed afgesloten bakje in de koelkast. Daar blijven ze nog wel 2 dagen goed. Je kunt ze ook uit de schelp halen en invriezen (eventueel met het kookvocht). In de diepvries blijven ze nog wel 3 maanden houdbaar. Zo kun je er ook buiten het mosselseizoen nog van genieten!

3x recepten met mosselen

Mosselen koken, maar dan net even anders dan je gewend bent? Check deze 3 recepten. Altijd lekker, gezond en makkelijk te maken. Altijd goed.

628 Paella Paella vis garnalen Klassieker na campagne gebruiken 1

Paella met vis en garnalen

Niet voor niets een echte rijstklassieker, want deze paella met vis en garnalen is een echt feestje in de pan. En op je bord. En in je mond. Lekker comfort food voor in het weekend - of voor een dinner party!


Parel Couscous Kerrie Mosselen

Oosterse kerriemosselen met parelcouscous

Kerrie gaat verrassend goed samen met de bekende weekdiertjes. Zeker als je ze ook nog kookt in kokosmelk zoals we doen in dit recept voor Oosterse kerriemosselen met parelcouscous!

632 Jambalaya zeevruchten Variatie Klassiekers 1

Jambalaya met zeevruchten

Een soort paella, maar dan net even anders. Deze jambalaya met zeevruchten zit vol met alles wat de zee zo’n beetje te bieden heeft. Ben je een visliefhebber? Dan moet je deze eens geprobeerd hebben!

Nog meer mosselen koken?

We hebben nog veel meer lekkere en gezonde gerechten voor je ontwikkeld. Laat je dus lekker inspireren en ontdek misschien wel je nieuwe favoriete mossel recept!