Stappenplan: risotto rijst koken

5 jan. 2023 – Leestijd 3 min

Risotto rijst koken is niet moeilijk. Maar je moet wel even weten wat je doet als je straks een lekker smeuïg bordje op tafel wil zetten. Daarom laten we je met een handig stappenplan zien hoe je altijd de perfecte risotto maakt.

26 Risottorijst Risotto primavera

Hoe moet je risotto rijst koken (5 stappen)

Zo maak je altijd een lekkere risotto:

  1. Verwarm een scheutje olijfolie of boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de risotto rijst toe en bak ze tot de korrels glazig zien. Meestal duurt dat ongeveer 1-2 minuten.
  2. Voeg een kopje droge witte wijn (of bouillon) toe aan de pan en roer de rijst totdat alles is opgenomen.
  3. Voeg een klein beetje warme bouillon of water toe aan de pan. Roer weer tot al het vocht is opgenomen. Herhaal dit net zo lang tot de rijst zacht en gaar is (ongeveer 20 minuten).
  4. Breng de risotto op smaak met peper, Parmezaanse kaas en bijvoorbeeld (gedroogde) kruiden. Optioneel: roer er een klontje boter door om de risotto extra smeuïg te maken.
  5. Laat de rijst een paar minuutjes staan met de deksel op de pan, zodat alle smaken goed in kunnen trekken en serveer direct.

Extra kooktips

Met deze tips wordt je risotto altijd een succes:

  • Fruit eerst een gesnipperd uitje en teentje knoflook aan voordat je de rijst aanbakt. Eventueel met groenten en/of kruiden. Zo krijgt je risotto nog meer smaak!

  • Gebruik een pan met dikke bodem en zet ‘m op middelhoog vuur. Daardoor bakt de rijst niet aan en kookt ‘ie ook weer niet te langzaam.

  • Voeg de bouillon in kleine hoeveelheden (soeplepels) toe en blijf continu roeren. Zo heeft de rijst rustig de tijd om al het vocht op te nemen zonder dat de korrels aan de bodem blijven plakken.

Tip: Bekijk de lekkerste wijn en risotto combinaties van Harold Hamersma!

Hoe lang moet risotto rijst koken?

Dat ligt een beetje aan de exacte rijstsoort. Bij Lassie is de risotto rijst bijvoorbeeld vaak al in 18-20 minuten klaar. Maar je hebt ook soorten waarbij het 25 minuten of soms wel een half uurtje duurt voordat ze gaar zijn. Gelukkig staat het meestal wel op de verpakking aangegeven en anders kun je het best tussendoor blijven proeven. Dat is ook geen straf, toch?

Hoeveel water heb je nodig?

Bij het koken van risotto rijst heb je best wat water of bouillon nodig. De rijst neemt namelijk wel tot 3 keer zoveel vocht op. En dan verdampt er ondertussen ook nog wat. Reken daarom zeker 300-400 ml bouillon per 100 gram ongekookte risotto rijst. Daarmee zit je altijd wel goed!

Lees ook: Hoeveel risotto per persoon heb ik nodig?

Moet je risotto rijst koken met of zonder deksel?

We raden je aan om risotto rijst te koken zonder deksel. Aan de ene kant omdat je dan kan blijven roeren en aan de andere kant omdat de rijst de bouillon dan beter op kan nemen. Bovendien wordt de smaak zo iets geconcentreerder. Ook mooi meegenomen. Als je de risotto even laat rusten, dan kun je de deksel beter wél op de pan doen om te voorkomen dat de risotto juist weer te droog wordt.

Recepten

Probeer ook eens één van deze risotto’s te koken:

  • Met champignons
    Paddenstoelen en paddenstoelen passen bij elkaar als twee trommelstokken. Ervaar het zelf en maak vanavond eens risotto met champignons!
  • Met garnalen
    Ook garnalen doen het goed op je risotto. Zeker in de zomer en met spinazie. Check deze risotto met garnalen maar!

  • Met kip
    Deze risotto met kip is ook zo’n lekker en makkelijk gerecht waarbij je altijd punten scoort. Handig voor die date vanavond!

Wil je vanavond wel risotto rijst koken, maar heb je nog niet dat ene recept gevonden? Dan hebben we hier

nog 7 inspirerende gerechten voor je!