Zijn spruiten gezond? Jazeker! Spruitjes zitten namelijk vol met vitamines en vezels, maar zijn ook laag in calorieën. Maar hoe gezond zijn spruitjes precies? En hoe kun je ze het best klaarmaken?
Waarom zijn spruiten gezond?
Spruiten zijn erg voedzaam en bieden je heel wat gezondheidsvoordelen:
- Veel vezels
Spruiten bevatten veel vezels. Ongeveer 4 gram per 100 gram. Met je dagelijkse portie groenten krijg je al gauw 20% van de aanbevolen hoeveelheid vezels binnen. Belangrijk, want daarmee zorg je voor een gezonde darmen en verlaag je het risico op diabetes type 2 en allerlei verschillende hart- en vaatziekten.
- Vol vitamine C
Spruitjes zitten vol vitamine C. Of beter gezegd: ze barsten van de vitamine C. Daarmee dragen ze bij aan een goede weerstand, helpen ze om vermoeidheid tegen te gaan én zorgen ze voor stevig bindweefsel. Allemaal redenen om vanavond nog deze kleine groene jongens op het menu te zetten.
- Bron van vitamine B11 (foliumzuur)
Spruitjes zijn een goede bron van vitamine B11, ook wel bekend als foliumzuur. Vitamine B11 ondersteunt je weerstand en helpt bij het maken van rode bloedcellen die zuurstof door je lichaam vervoeren. Maar foliumzuur helpt ook nieuwe cellen aan te maken. Extra belangrijk voor bijvoorbeeld kinderen of tijdens de zwangerschap!
- Rijk aan vitamine K
Spruiten zijn gezond omdat ze ook rijk zijn aan vitamine K. Dat stofje helpt om calcium op te nemen en is dus belangrijk voor sterke botten. Maar als je een wondje hebt, zorgt vitamine K ook voor een goede bloedstolling waardoor het bloeden snel stopt. Wel zo fijn.
- Laag in calorieën
Ook niet onbelangrijk: spruiten zitten vol vitamines en mineralen, maar bevatten weinig calorieën. Zo’n 40 kcal per 100 gram. Je kan er dus zonder problemenlekker veel van eten, waardoor je sneller en langer vol zit (ook door die vezels). Dat kan helpen bij het afvallen.
Hoe kun je spruiten gezond klaarmaken?
Spruiten zelf zijn gezond, maar hoe je ze klaarmaakt heeft wel invloed op hoeveel goede voedingsstoffen erin blijven zitten. Door ze te stomen behoud je de meeste vitamines en heb je geen extra vet nodig. Maar je kan ze ook kort (!) roerbakken. Door een snelle bereiding behouden ze namelijk ook meer voedingsstoffen dan wanneer je ze lang zou koken.
Meer weten? Lees ook Spruitjes bereiden: zo maak je ze lekker.
5 gezonde recepten met spruitjes
Deze recepten met spruiten zijn gezond, lekker en makkelijk te maken:
Couscous met geroosterde spruiten en slavink
Een extra makkelijk gerecht! Voor dit recept voor couscous met geroosterde spruiten en slavink rooster je de spruiten in de oven. Daardoor worden ze lekker knapperig, maar wel zonder dat je er veel olie voor nodig hebt.
Kokosrijst met gebakken spruiten, kikkererwten en currypasta
Deze kokosrijst met gebakken spruiten, kikkererwten en currypasta is een recept van Living The Green Life en dan weet je het wel: deze curry is 100% vegan en 100% lekker. Ook lekker met gestoofde spruitjes!
Runderreepjes met quinoa, spruitjes en pompoen
Weinig tijd om te koken? Ook dan kun je gewoon genieten van een gezond bordje avondeten. Deze eiwitrijke recept voor runderreepjes met quinoa, spruitjes en pompoen staat namelijk al binnen 20 minuten op tafel!
Groentestoof met hazelnoten
Deze groentestoof met hazelnoten zit niet alleen vol met spruitjes, maar bevat ook wortelen, prei en ui in een lekkere honing-tijmjus. Samen met de crème fraîche en crunchy nootjes een echt feestje op je bord. Zeker weten.
Orzo met gegrilde kipfilet en geroosterde spruitjes
Een heerlijk gerecht voor op die koudere dagen, deze orzo met gegrilde kipfilet en geroosterde spruitjes. Ook als je vegetarisch eet, want je kunt de kip eenvoudig vervangen door bijvoorbeeld tofu of een spiegelei.