2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Is bloemkool gezond?

30 sep. 2025 – Leestijd 3 min
540 Voorgestoomde Bulgur Gebakken bloemkool kikkererwten tomaat olijven

Bloemkool is zeker gezond. Het zit vol vezels voor gezonde darmen, vitamine C voor een goede afweer en vitamine K voor sterke botten en kalium voor een gezond hart met sterke spieren. Maar hoe gezond is bloemkool nu echt? En wat zijn dan gezonde recepten?

Hoe gezond is bloemkool?

Het eten van bloemkool heeft heel wat gezondheidsvoordelen:

  • Vezels voor gezonde buik en darmen
    Bloemkool zit vol vezels en dat is goed nieuws voor je buik. Vezels zorgen namelijk dat je darmen gezond blijven en soepel blijven werken. Daarnaast helpen ze je bloedsuiker stabiel te houden én geven ze je langer een verzadigd gevoel. Bovendien verkleinen voedingsvezels de kans op diabetes en verschillende hart- en vaatziektes. Allemaal belangrijk!

  • Vitamine B5 voor een energiek en fit gevoel
    Bloemkool bevat ook vitamine B5 (pantotheenzuur). Deze vitamine helpt je lichaam om energie uit voedsel te halen. Uit vetten om precies te zijn. Vitamine B5 zet vetzuren om in bruikbare energie waardoor je lichaam optimaal kan functioneren en waardoor je je fit en meer energiek voelt.

  • Vitamine C voor een goede afweer
    Bloemkool barst van de vitamine C. Eén portie van 250 gram levert ruim 80% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Met een stevige huid, sterke tanden en een goed immuunsysteem dat je beschermt tegen verkoudheid en andere kwaaltjes helpt bloemkool je om gezond te blijven. Het hele jaar door.

  • Gezond bloed en sterke botten dankzij vitamine K
    Bloemkool is ook een goede bron van vitamine K. Dat is een belangrijke vitamine die bloed helpt stollen, zodat kleine wondjes sneller stoppen met bloeden. Daarnaast is vitamine K belangrijk voor sterke botten en tanden. Het zorgt er namelijk ook voor dat calcium goed wordt opgenomen.

  • Kalium voor een sterk hart en gezonde spieren
    In bloemkool vind je verschillende mineralen. Vooral kalium komt er relatief veel in voor. Kalium helpt je lichaam op verschillende manieren: het helpt je bloeddruk op peil te houden, ondersteunt een gezonde werking van het hart en zorgt ervoor dat je spieren en zenuwen goed werken. Kortom: bloemkool zorgt voor een sterk hart met gezonde spieren!

5 manieren om bloemkool gezond klaar te maken

Bloemkool zelf is gezond. Maar het maakt voor de voedingsstoffen wel uit hoe je de groente klaarmaakt:

  • Koken: Koken in een ruime pan met water zorgt ervoor dat je sommige vitamines verliest. Maar gekookte bloemkool is dan nog steeds gezond. Zeker als je ‘m kort kookt in weinig water.

  • Stomen: Door je bloemkool te stomen, behoud je ook wateroplosbare vitamines die tijdens het koken anders verloren zouden gaan. Het gaat hier vooral om vitamine C en K.

  • Roosteren in de oven: Ja, bloemkool uit de oven is gezond. De voedingsstoffen blijven bij het roosteren namelijk grotendeels behouden. Ook geeft roosteren veel smaak met weinig vet.

  • Rauw eten: Rauwe bloemkool in een salade of snack levert de meeste vitamine C en antioxidanten. Maak er wel kleine roosjes van of rasp het tot een soort bloemkoolrijst.

  • Bakken: Je kunt je bloemkool ook bakken. Het liefst snel. Op hoge temperatuur en met een beetje olie. Zo zorg je namelijk voor maximale voedingswaarde én maximale smaak. Lees ook Bloemkool bakken: 3 manieren.

3 gezonde recepten met bloemkool

Deze recepten met bloemkool zijn gezond, lekker en makkelijk te maken:

570 Toverrijst Toverrijst met massala eieren en bloemkool

Massala eieren met bloemkool en Toverrijst

Dit Surinaamse recept voor massala eieren met bloemkool en Toverrijst van Jennifer Jessica is misschien laag in calorieën, maar wel hoog op smaak. Zeker als je de eieren en bloemkoolroosjes serveert met wat piccalilly. Een goed gerecht als je wat wil afvallen!

540 Voorgestoomde Bulgur Gebakken bloemkool kikkererwten tomaat olijven

Gebakken bloemkool met kikkererwten, tomaatjes en olijven

Dit recept voor gebakken bloemkool met kikkererwten, tomaatjes en olijven is niet alleen vegetarisch, maar ook een goede bron van eiwitten én vezelrijk. Heerlijk op een bedje van luchtige bulgur en met een jalapeñopepertje als je van pit houdt. Kom je de avond wel mee door!

Zilvervliesrijst Met Sorghum En Wilde Rijst Geroosterde Groenten Met Halloumi

Geroosterde groenten met halloumi

We zeiden het al: bloemkool uit de oven is lekker en gezond. Dat bewijst dit recept voor geroosterde groenten met halloumi wel. Een vegetarisch en gezond gerecht met ook broccoli, bospeen en zilvervliesrijst. Ook te maken met tofu in plaats van halloumi!

Meer inspiratie nodig?

Wat dacht je bijvoorbeeld van een klassiek gerecht als kip met bloemkool en kaassaus? Of van een gezonde bloemkoolcurry met abrikozen en amandelen? Deze en andere gerechten vind je tussen al onze bloemkool recepten. Check ze allemaal!