2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Bloemkool bakken: 3 manieren

19 sep. 2023 – Leestijd 3 min

Gekookte bloemkool kennen we allemaal wel. Maar gebakken bloemkool is ook heel lekker. Die blijft namelijk lekker knapperig en heeft een iets meer uitgesproken smaak. Maar hoe moet je dan bloemkool bakken? En hoe lang?

570 Toverrijst Toverrijst met massala eieren en bloemkool

Bloemkool bakken in de pan, wok of oven

Je kunt je bloemkool bakken in de pan, wok of oven:

1. Bloemkool bakken in de koekenpan
Je kunt gewoon je bloemkool bakken in de pan. Snijd hiervoor de bloemkool in roosjes, verhit een goede scheut olie of flinke klont boter in een koekenpan en bak de bloemkoolroosjes in ongeveer 20-25 minuten gaar. Tip: je kunt ze ook eerst even 5 minuutjes voorkoken. Dan verklein je de baktijd tot een minuut of 10. Scheelt weer!

2. Bloemkool roerbakken of wokken
Ook populair: bloemkool roerbakken of wokken. Zorg dan voor een gloeiend hete wokpan en snijd de bloemkool in kleine roosjes zodat ze wat sneller gaar zijn. Op die manier kun je vaak al in 10 minuten aan tafel. Of zelfs al in 5 minuten als je de roosjes eerst even voorgekookt hebt. Vergeet niet de roosjes regelmatig om te scheppen om te voorkomen dat ze aanbranden!

3. Bloemkool bakken in de oven

Bloemkool bakken in de oven is misschien wel het makkelijkst. Ook hiervoor snijd je de bloemkool eerst in kleine roosjes terwijl je de oven voorverwarmt op ongeveer 200 graden. Leg de bloemkoolroosjes op een bakplaat of in een ovenschaal en besprenkel royaal met olie zodat alles goed bedekt is. Rooster de groente dan in ongeveer 40 minuten gaar. Wel af en toe even omschudden!

Schijven, plakken & steaks

We hebben het hierboven steeds over roosjes, maar je kunt ook je bloemkool bakken in schijven of steaks. Snjid een hele bloemkool dan in plakken en wrijf ze in met olie en kruiden (daarover zo meer). Vervolgens bak je ze 5 minuten per kant in een grillpan op hoog vuur. Liever de oven gebruiken kan ook? Verwarm de oven dan tot 200 graden en rooster de bloemkoolsteaks zo’n 10 minuten per kant. Ze zijn dan goed gaar en hebben nog een lekkere bite!

Welke kruiden?

Bloemkool is een vrij neutrale en dus veelzijdige groente. Je kunt er dus alle kanten mee op. Ga bijvoorbeeld voor een klassieke combinatie met kerrie. Maar ook Italiaanse kruiden en een Indiase garam masala doen het er goed bij. Of maak een mix van uienpoeder, knoflookpoeder en (gerookt) paprikapoeder. Die geeft een lekker bbq-achtig tintje aan je gerecht. Vooral die schijven en plakken gaan er goed op!

3 recepten met gebakken bloemkool

Vanavond bloemkool bakken? Probeer eens één van deze recepten:

540 Voorgestoomde Bulgur Gebakken bloemkool kikkererwten tomaat olijven

Gebakken bloemkool met kikkererwten, tomaatjes en olijven

In dit recept voor gebakken bloemkool met kikkererwten, tomaatjes en olijven

bakken we de bloemkoolroosjes in een grote hapjespan en brengen we alles op smaak met een snufje kaneel. Eventueel met een gesneden jalapeñopepertje voor als het van jou wel wat meer pit mag hebben. Een simpel, lekker en vegetarisch gerecht!

570 Toverrijst Toverrijst met massala eieren en bloemkool

Massala eieren met bloemkool en Toverrijst

Ga op de Surinaamse tour met deze massala eieren met bloemkool en Toverrijst van Jennifer Jessica! Een lekker kruidige gerecht met gewokte bloemkoolroosjes en massala. Dat is een soort Surinaamse kerrie die heel goed samen gaat met bloemkool. Serveer met wat piccalilly voor een frisse touch en het wordt zeker smullen!

Zilvervliesrijst Met Sorghum En Wilde Rijst Geroosterde Groenten Met Halloumi

Geroosterde groenten met halloumi

Zet die oven maar vast aan en maak vanavond deze geroosterde groenten met halloumi. Een lekker gerecht met uiteraard geroosterde bloemkool, maar ook met bospenen en bimi. Geef er wat gegrilde halloumi bij of ga voor gebakken tofu als je het gerecht helemaal vegan wilt maken!

Nog meer inspiratie nodig?

Check dan al onze bloemkool recepten en laat je verrassen door nog meer lekkere, gezonde en makkelijke gerechten!