2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Hoe moet je pompoen bereiden?

7 jul. 2025 – Leestijd 3 min
704 Lassie Volkoren Couscous Geroosterde pompoen met abrikoos en kip

Je kunt pompoen bereiden door de groente te koken, bakken of roosteren in de oven. Maar hoe doe je dat precies? Hoe kun je hem snijden? En moet je eerst je pompoen schillen? Lassie laat ‘t zien!

Moet ik mijn pompoen schillen?

Goede vraag! Dat ligt eraan. Bij de muskaatpompoen, spaghettipompoen en patisson is de schil dik en hard. Niet zo lekker, dus die wil je schillen. Flespompoenen, hokkaido’s en de groene kabocha hebben een zachte schil die je wél kan eten.

Let op: ga je de pompoen pureren? Bijvoorbeeld voor Thaise pompoensoep? Dan is het handig om de schil altijd te verwijderen. Ook die van die flespompoen!

Hoe moet je een pompoen snijden?

Een pompoen snijden is niet moeilijk:

  1. Snijd een stukje van de onderkant van de pompoen af, zodat je hem stevig neer kan leggen. Leg er eventueel een doek onder om ervoor te zorgen dat ‘ie niet wegglijdt.
  2. Snijd de pompoen met een groot mes in kwarten.
  3. Verwijder de draadjes en de pitten met een lepel.
  4. Verwijder de schil met een dunschiller of keukenmes (optioneel) en snijd de pompoen in plakken of kleine blokjes.

Lees ook Zelf pompoenpitten roosteren in de oven of pan

Pompoen bereiden: 3 manieren

Je kunt pompoen bereiden door de groente koken, roosteren of bakken in de pan:

  • Pompoen koken
    Pompoen koken is heel makkelijk. Breng een pan met ruim water aan de kook en snijd de pompoen ondertussen in blokjes. Voeg de blokjes toe aan de pan, breng opnieuw aan de kook en laat 10-15 minuten doorkoken met de deksel op de pan (afhankelijk van de grootte van je blokjes). Prik er af en toe met een vork in om te checken of ze al mooi zacht en gaar zijn.

  • Pompoen roosteren in de oven
    Je kan ook pompoen roosteren in de oven. Verwarm de oven dan eerst voor op 200 graden. Snijd de pompoen in blokjes of plakjes en verdeel ze over een ovenschaal of bakplaat met bakpapier. Besprenkel met olijfolie en je favoriete smaakmakers. Schep om en rooster de pompoen vervolgens in 20 minuten gaar. Schep de plakjes/blokjes tussendoor wel een keertje om!

  • Pompoen bakken in de pan
    Pompoen bakken in de pan is ook erg lekker. Hiervoor schil je de pompoen eerst in blokjes. Daarna zet je een pan op laag vuur en giet je er een scheutje olie in. Voeg dan de pompoenblokjes toe en breng op smaak met peper, zout en/of kruiden. Bak in 20-25 minuten gaar met de deksel op de pan. Tussendoor wel even schudden.

    Tip: draai het vuur de laatste paar minuten wat hoger. Zo zorg je voor een lekker krokant laagje!

Hoe moet je diepvries pompoen bereiden?

Bevroren pompoenstukjes zijn heel handig om in je vriezer te hebben. Ze zijn namelijk al voorgekookt en dus snel klaar. Je hoeft ze vaak alleen maar even een minuutje te koken in een pan met ruim water. Of je voegt ze rechtstreeks uit de zak toe aan die curry of roerbakschotel. Kan ook. Diepvries pompoen hoeft namelijk alleen maar even op te warmen!

Tip: Lees ook Is pompoen gezond?

3x inspiratie

Vanavond pompoen bereiden? Check deze 3 makkelijke, lekkere en gezonde recepten.

704 Lassie Volkoren Couscous Geroosterde pompoen met abrikoos en kip

Volkoren couscous met geroosterde pompoen, abrikoos en kip

Deze volkoren couscous met geroosterde pompoen, abrikoos en kip ziet er niet alleen prachtig uit, maar het gerecht zit ook nog eens bomvol smaak én is makkelijk te maken. Moet je eens geprobeerd hebben!

Quinoa Runderreepjes Spruitjes En Pompoen

Runderreepjes met quinoa, spruitjes en pompoe

Niet zoveel tijd om te koken? Maak dan dit recept voor runderreepjes met quinoa, spruitjes en pompoen. Eiwitrijk, laag in calorieën en klaar in 20 minuten. Gezond eten was nog nooit zo makkelijk.

Stazak Basmati Lime Koriander Thaise Groentecurry Met Pompoen

Thaise groentecurry met pompoen en cashewnoten

Dagje vega? Zet vanavond dan deze Thaise groentecurry met pompoen en cashewnoten op tafel. Een vegetarische curry met ook groenten als prei, tomaten, sugarsnaps en taugé. Romig en pittig tegelijk!

Meer inspiratie nodig?

Bekijk dan al onze pompoen recepten!