15x Rijst met Groenten - De lekkerste recepten van Lassie

11 december 2022 – Leestijd 5 minuten
Romige kip kerrie met doperwtjes

Rijst met groenten is ontzettend populair. En terecht, want het vormt de basis van een gezonde maaltijd met allemaal belangrijke voedingsstoffen: koolhydraten voor energie, vezels voor een vol gevoel en natuurlijk ook een heleboel vitamines en mineralen. Maar er zijn ook ontzettend veel recepten voor rijst met groenten. Zoveel dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet.

Geen zorgen! Of je nu zin hebt in kip, iets vegetarisch, gebakken rijst of een curry, we helpen je graag het lekkerste recept te vinden. Daarom vind je in deze lijst onze favoriete recepten voor rijst met groenten. Gevarieerde gerechten, eenvoudig te bereiden en handig gesorteerd per categorie. Laat je dus lekker inspireren en zet vanavond nog iets lekkers en gezonds op tafel!

Rijst met groenten en kip

Rijst met groenten en kip geldt voor veel mensen als de ideale maaltijd voor het sporten. Dat komt omdat er voldoende eiwitten en langzame koolhydraten inzitten. Maar het is ook gewoon heel erg lekker natuurlijk en je hoeft echt niet elke dag hetzelfde te eten als je veel sport … je kunt er namelijk eindeloos mee variëren! En dat doen we bij Lassie dan ook graag. Dit zijn onze favoriete recepten:

Snelle kip met broccoli en amandelrijst
Deze super snelle curry met kip en broccoli heb je vaak al in 20 minuten op tafel staan. Lekker met wat rozijnen!

Hollandse kip kerrie
Een roerbak met doperwten, paprika en natuurlijk een paar blokjes ananas. De kokosmelk maakt het daarbij heerlijk romig!

Kipfilet met spitskool en cashewsaus
Laat je niet afschrikken door de zelfgemaakte cashewsaus. Die is heel eenvoudig te maken. Ook lekker met spinazie of andijvie in plaats van spitskool!

Gebakken rijst met groenten

Lekker, simpel en doorgaans in een handomdraai op tafel. Gebakken rijst met groente is een praktische én gezonde snelle hap, ideaal voor als je haast hebt. Of juist wanneer je helemaal uitgeput thuiskomt na een zware dag op kantoor en je echt geen zin meer hebt om te koken, maar nog wel gezond wil eten. En economisch verantwoord, want je kunt er makkelijk ook wat overgebleven groenten in verwerken!

Snelle nasi met ham en ketjap (kidsproef)
Een lekker en makkelijk eenpansgerecht waar ook de kleintjes gek op zijn. Serveer met kroepoek en saté- of pindasaus!

Rijstschotel met garnalen, doperwtjes en paprika
Het perfecte gerecht voor als je geen tijd hebt om te koken. Of om boodschappen te doen, want je kunt alles voor dit recept uit de diepvries halen!

Panklaar zilvervliesrijst met paddenstoelen en spinazie
De grote smaakmaker in dit recept? Roomkaas met knoflook en kruiden. Instant smaakexplosie zonder gedoe. Succes gegarandeerd.

    Tip: Check ook ons blog over gebakken rijst of lees alles over kant-en-klare rijst voor nóg snellere gerecht!

    rijst met groenten


    Gekookte rijst met groenten

    Hebben we het gehad over gebakken rijst, dan kunnen onze favoriete recepten met gekookte rijst en groenten natuurlijk niet achterblijven. Soms heb je namelijk gewoon zin in een bordje met lekker luchtige rijst en een heleboel groenvoer. En voor die momenten hebben we de perfecte recepten ontwikkeld. Dit zijn wat ons betreft de lekkerste gerechten met gekookte rijst en groenten:

    Varkensreepjes met sperziebonen en mango
    Liever vega? Gebruik dan Oosters gekruide tofureepjes. En kook de rijst ook eens in kokosmelk voor een extra friszoete twist!

    Tofu met Chinese kool en peultjes (vegetarisch)
    Gewokte groenten doen het altijd goed met gekookte rijst. Zeker als je ze vervolgens op smaak brengt met ketjap én chilisaus!

    Zalm met kruidenboter, tomaat en boontjes uit de oven
    Zalm klaarmaken moeilijk? Nee, joh. In de oven gaat het altijd goed. Probeer dit gerecht maar eens en ervaar het zelf!

      Tip: Lees ook alles over rijst koken (de perfecte bereiding)!

      Rijst met roerbakgroenten

      Yes! Slinger die wok maar aan, want het is tijd voor onze favoriete gerechten met roerbakgroenten (al kun je die natuurlijk ook prima in een hapjespan gebruiken). In onze recepten voor rijst met groenten uit de wok kun je natuurlijk alle groente los kopen en zelf snijden, maar om het je makkelijk te maken hebben we ook meteen een kant-en-klaar alternatief bijgevoegd. Zo zijn we ook wel weer.

      Aziatische roerbakschotel met puntpaprika en cashewnoten (ook lekker met Chinese roerbakgroente)
      Te maken met een zak Chinese roerbakgroente óf aparte groenten. En houd je van pit? Knijp er dan wat srirachasaus overheen!

      Tjap tjoy van kip, peultjes en paksoi (ook lekker met Japanse wokgroente)
      Oestersaus en sojasaus geven dit recept in een handomdraai die echte tjap tjoy smaak. Ook te maken met Japanse wokgroente!

      Biefreepjes met hutspotgroenten
      Hollandse hutspot, maar dan anders. Met een Aziatische twist. Met roerbakken én stoven het beste van beide werelden in één.

        Rijst met groenten en curry

        rijst met groenten

        Last but not least: rijst met groenten en curry! Heerlijke gerechten uit de Indiase en Aziatische keuken. Knapperige groente, gestoofd in een kruidige saus en geserveerd op een bedje van basmatirijst of pandanrijst. Wat wil een mens nog meer? Aanvallen, natuurlijk! Bekijk daarom gauw onze favoriete curry recepten en laat het water je in de mond lopen. Dit zijn onze lievelingscurry’s:

        Thaise curry van pompoen, sperzieboontjes & taugé (vegan)
        Echt comfort food voor op de vrijdagavond. Zonder dat je er spijt van hoeft te hebben, want deze curry is ook nog eens laag in calorieën!

        Indiase curry met garnalen, prei en tomatenblokjes
        Smooige curry’s moet je een half uur stoven. Andere niet. Deze variant staat bijvoorbeeld al binnen 10 (!) minuten op tafel!

        Rode curry met kip en sugar snaps
        Iets te vieren? Maak dan eens deze rode curry met kip en sugar snaps. Een kleurrijk feestje op je bord én in je mond. Let’s go!

          Veelgestelde vragen over dit onderwerp

          Is rijst met groenten gezond?

          Samen vormen rijst en groenten een gebalanceerde maaltijd met alles wat je nodig hebt. De rijst levert je namelijk koolhydraten waar je energie van krijgt en de groenten zorgen voor alle vitamines en mineralen die je nodig hebt om gezond te blijven en goed te kunnen functioneren. En soms zelfs ook eiwitten waarmee je groeit en vezels waar je lekker lang vol van blijft zitten. Rijst met groenten is dus zeker gezond!

          Wat zijn lekkere recepten met rijst en groenten?

          Er zijn een heleboel lekkere recepten met rijst en groenten. Een rijstsalade, bijvoorbeeld. Maar ook een gebakken rijst met groenten en kip is erg populair. Curry’s, paella’s en risotto’s doen het ook altijd goed als comfort food op de vrijdagavond. Liever iets snellers? Slinger dan je wok aan voor een gerecht met rijst en roerbakgroenten. Met onze recepten wordt het altijd een succes - wat je ook maakt.

          Hoe maak je gebakken rijst met groenten?

          Gebakken rijst met groenten maken is heel makkelijk. Bak in een grote hapjespan of wok eerst je groenten samen met wat smaakmakers als ui, knoflook of je favoriete kruiden. Vervolgens voeg je de gekookte rijst toe. Zorg er wel voor dat de rijst afgekoeld en droog is. Zo wordt je gerecht niet zo nat en blijf je die lekkere bite houden. Nog even omscheppen en je kunt al aan tafel!

          Zijn er ook ovenschotels met rijst en groenten?

          Jazeker! Zuid-Afrikaanse bobotie is bijvoorbeeld een een populair recept met rijst en groenten die je maakt in de oven. In Griekenland eten ze dan weer veel moussaka. Maar je kunt natuurlijk ook gaan voor een ovenrisotto, voor een rijstfrittata of groenten vullen met een pilav en vervolgens roosteren in de oven. En vervang de aardappelen in een klassieke gratin van ham en prei (of witlof) eens door rijst. Ook lekker!