Gebakken rijst recepten: lekker, simpel en snel te maken
Gebakken rijst, ook wel fried rice genoemd, is ontzettend populair in Azië en Amerika. Vooral als street food, maar ook steeds meer restaurants wagen zich aan een culinaire versie van dit geliefde rijstgerecht. En ook thuis worden er steeds vaker gebakken rijst recepten bereid, want het is heel makkelijk om te maken en klaar in een handomdraai. Bovendien is het een vriendelijk gerecht voor je portemonnee én het milieu, want je kunt er bijna al je kliekjes in kwijt!
Gebakken rijst maken
Gebakken rijst maken is heel simpel. Kook de rijst volgens de verpakking en snijd groenten en eventueel vlees in stukjes. Verhit een wok of koekenpan en bak de groenten en vlees met eventuele smaakmakers als knoflook en gember totdat alles gaar is. Voeg de gekookte rijst toe, schep om en warm het geheel nog even door. Vervolgens kun je het gerecht nog op smaak brengen met oester- of sojasaus en garneren met bosuitjes, chilipepertjes, koriander, sesamzaadjes of andere lekkere dingen!
Lekker snel op tafel!
Voor een nóg snellere variant kun je Lassie’s Panklare Toverrijst of Panklare Zilvervliesrijst gebruiken. Die is namelijk al voorgestoomd en hoef je dus niet eerst nog te koken. Maar ook de rijst die je misschien over hebt van gisteren past perfect in dit gerecht. Sterker nog, gebakken rijst is er in eerste instantie voor ontwikkeld. Gooi dus niks weg en lees hier hoe je die overgebleven rijst het best kunt bewaren.
Ontdek je favoriete gebakken rijst recept
Je vindt gebakken rijst recepten in allerlei wereldkeukens: Indonesisch, Surinaams, Japans en zelfs Hollands. Met kip, ham of vegetarisch en met een heleboel verschillende groenten. Om je een idee te geven van de mogelijkheden hebben we een aantal heerlijke recepten voor je op een rijtje gezet. Bekijk ze allemaal en laat je inspireren door de lekkerste gerechten. Het water loopt ons al in de mond…
Nasi met kip in ketjapsaus
Nasi is eigenlijk gewoon Indonesische van gebakken rijst. Er zijn ontzettend veel varianten van te vinden, maar deze nasi met kip in ketjapsaus behoort wel tot één van onze favorieten. Supersnel, supersimpel en bomvol smaak. Kan haast niet misgaan!
Tip: In principe valt elke nasi onder de gebakken rijst. Er is dus nog veel meer lekkers te maken! Lees daarom snel verder: zelf nasi maken!
Japanse rijst met bief en sugarsnaps
Zeg je Japan, dan zeg je teriyaki. En dat is nu precies de smaakmaker in deze Japanse rijst met bief en sugarsnaps. Tel daar wat knoflook, gember, ketjap asin en runderbouillon bij op en je weet één ding zeker: dat wordt een feestje in je mond!
Oosterse rijst met shiitake en gember
We blijven nog even in Japan, maar we gaan wel op de vegetarische tour met het recept voor Oosterse rijst met shiitake en gember. Deze snelle vega-hap zit vol met groenten als wortel en paprika en staat vaak al binnen een kwartiertje op tafel. Ook lekker met champignons!
Supersnelle rijstschotel met garnalen
Een uitje, twee tenen knoflook, drie kleuren paprika’s, doperwten en gepelde tijgergarnalen uit de diepvries en rijst met wat verse kruiden. Meer heb je niet nodig voor deze rijstschotel met garnalen. Ontzettend snel klaar en ook nog eens met weinig calorieën!
Hollandse kipkerrie
Toegegeven: deze Hollandse kipkerrie heeft misschien wel een exotisch tintje. Het is een lekker kruidig gerecht met een frisse touch dankzij de kokosmelk en ananas. Zonder gedoe een smaaksensatie op je bord. Ideaal voor op een warme zomerdag!
Meer inspiratie? Lees dan gauw Zelf kip kerrie recepten maken: makkelijk en snel!
Snelle Surinaamse makreel met kruidige spitskool
Minimaal één keer per week vis. En het liefst ook nog vette vis als makreel. Nou, dat zit wel goed met deze Surinaamse makreel met kruidige spitskool. Dit gerecht zit niet alleen boordevol gezonde omega-3 vetzuren, maar ook boordevol groenten en smaak!
Perzische rijst met linzen, granaatappel en amandelen
Gebakken rijst recepten vindt je niet alleen in de Aziatische of Surinaamse keuken. Ook als je zin hebt in een gerecht uit het Midden-Oosten kun je prima een fried rice maken. Deze Perzische rijst met linzen, granaatappel en amandelen, bijvoorbeeld. Ook lekker met gegrilde zalm!
Mix & match
Lekker hoor, al die gebakken rijst recepten. Maar je hoeft ze natuurlijk niet te volgen. Het mooie van fried rice is immers dat je kunt gebruiken wat je nog hebt liggen. Twee groene asperges over? Snijd ze in stukjes en wok ze even lekker mee. Wat bloemkoolroosjes of broccoli niet gebruikt? Kunnen ook zo in de pan. Maak je gebakken rijst zo lekker (en gezond) als je zelf wil!