Plakkerige rijst: alles over sticky rice

06 januari 2022 – Leestijd 3 minuten
29 Risottorijst Paddenstoelenrisotto met spekjes

Plakrijst, kleefrijst of gewoon plakkerige rijst … allemaal één en hetzelfde: rijst waarbij de korrels lekker aan elkaar blijven plakken en die je daardoor bijvoorbeeld heel handig met stokjes kunt eten (of met je vingers). Qua textuur en smaak heerlijk om te eten en lekker veelzijdig. Je kunt er heel veel verschillende gerechten mee maken. Daarom laten we je zien hoe je die sticky rice maakt én geven we je meteen een paar makkelijke recepten om het bij te serveren!

Welke rijst is plakrijst?

Niet alle rijstsoorten zijn even plakkerig. Sommige soorten blijven goed kleven, andere koken mooi droog. Over het algemeen zijn de soorten met een korte, ronde korrel wat plakkeriger dan anderen. Denk maar aan sushi- of onze poké bowl rijst, aan risottorijst of aan paellarijst. Maar ook pandanrijst is een mooie plakkerige rijst en die blijft toch iets minder. Perfect als sticky rice voor bij je Thaise curry of wokschotel!

Sticky rice of plakkerige rijst maken

Met de juiste rijstsoort maak je dus bijna automatisch al sticky rice. Maar heb je een restje rijst of heb je simpelweg geen plakrijst in huis, dan kun je gelukkig alsnog plakkerige rijst maken door wat extra zetmeel toe te voegen aan het kookwater. Kook de rijst dus bijvoorbeeld met wat bloem in het kookwater of warm je leftover rice op samen met wat bloemwater. En voor sushi- of poké bowl rijst voeg je wat eetlepels suiker en rijstazijn toe!

Tip: Probeer je rijst van te voren niet te wassen. Je spoelt dan rijstzetmeel van de korrels af en die helpen je rijst juist plakkerig te maken!

Recepten met plakkerige rijst

Zo. Je weet nu hoe je plakkerige rijst moet maken. Maar waar serveer je het dan bij? Om je te helpen, zetten we een paar van onze favoriete recepten met sticky rice voor je op een rij. Altijd lekker, gezond en makkelijk om te maken. Altijd goed!

Thaise roerbak van garnalen, paksoi en pinda’s

Kleefrijst past perfect bij een roerbak. Of in dit geval een Thaise roerbak met garnalen, paksoi en pinda’s. Want de uitgesproken smaken van onder andere de vissaus, limoen, sesamolie en rode peper blijven lekker aan de rijst kleven. Een feestje op je bord én in je mond!

Nog meer roerbak gerechten? Check Lassie Favo’s: 7x lekkere roerbak recepten

Thaise roerbak van garnalen, paksoi en pinda’s

Japanse poké bowl met zalm en pickled ginger

Zeg je sticky rice, dan zeg je sushi en poké bowls. Ontzettend populair over de hele wereld. En bij Lassie zijn we vooral dol op de Japanse poké bowl met pickled ginger. Een echte rijstklassieker met zachte mango, stevige sojaboontjes, frisse sushi gember én kruidige zalm!

Nog meer poké bowls? Bekijk ook 7 poké bowl recepten voor thuis (makkelijk en lekker)!

Pittige paella met kip en peultjes

Bij plakkerige rijst denk je misschien niet meteen aan een paella, maar paellarijst is wel degelijk lekker kleverig. Maar bovenal is het heel erg smaakvol omdat je de rijst in bouillon kookt. Eventueel met extra smaakmakers als chorizo en paprikapoeder. Smaakt heerlijk in deze pittige paella met kip en peultjes!

Nog meer paella’s? Laat je inspireren door al onze recepten met paellarijst!

Biefstuk met muntsalsa, plakkerige rijst en mango

Soms wil je snel aan tafel, maar wel met een lichte en voedzame maaltijd. Daar is deze bief met muntsalsa, pandanrijst en sugarsnaps perfect voor. Compleet met een stevige bite van de kruidige biefstuk, met knapperige sugar snaps en met een frisse toets van de blokjes mango. En klaar in 20 minuten!

Biefstuk met muntsalsa, pandanrijst en sugarsnaps

Paddenstoelenrisotto met spekjes

Nog zo’n klassieker met plakkerige rijst: risotto! Paddenstoelenrisotto met spekjes welteverstaan. Want hoewel de risottorijst in dit recept natuurlijk van zichzelf al een beetje plakt, roeren we er als het klaar is ook stiekem nog wat extra Parmezaanse kaas doorheen. Zo weet je zeker dat je echte sticky rice op je bord hebt!

Nog meer risotto’s? Doe wat ideeën op met deze inspirerende risotto gerechten!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Welke rijst is plakrijst?

De beste plakrijst maak je met rijstsoorten die niet droogkoken. Meestal zijn dat soorten met een korte, ronde korrel. Je kunt hierbij denken aan risottorijst en paellarijst. Blijven die toch iets te vochtig voor je? Afhankelijk van je gerecht kun je dan het best sushi- of pandanrijst gebruiken. Die zijn goed voor respectievelijk poké bowls en curry’s!

Hoe moet je plakkerige rijst maken?

Met rijst voor paella, risotto of sushi maak je bijna vanzelf als plakkerige rijst. Maar ook met andere soorten kun je sticky rice maken. Dat doe je door de rijst vooraf niet te wassen en vervolgens wat bloem door het kookwater te mengen. Ook restjes rijst warm je op met bloemwater. Op die manier zorg je voor extra zetmelen die de rijst plakkerig maken!

En hoe moet je plakkerige rijst droog maken?

Is je rijst plakkerig en wil je ‘m juist wat droger hebben? Laat de rijst na het koken dan goed uitlekken in een zeef of vergiet en spoel af met koud water terwijl je de korrels los maakt met je vingers. Eventueel kun je het daarna nog even opbakken in een pan om er zeker van te zijn dat al het vocht verdwenen is!

Wat is een lekker recept voor sticky rice en mango?

Sticky rice en mango zijn een hemelse combinatie. En je kunt er meer kanten mee op dan je denkt. Maak bijvoorbeeld een spicy tuna poké bowl met frisse mangoblokjes. Combineer het fruit met reepjes biefstuk, sugarsnaps en pandanrijst. Of maak een zachte kokosrijst met mango en limoen als toetje. Stuk voor stuk lekkere recepten!