10 snelle eenpansmaaltijden voor weinig afwas

05 augustus 2021 – Leestijd 4 minuten
Stazak Basmati Lime Koriander Thaise Groentecurry Met Pompoen

Bij Lassie zijn we dol op makkelijk koken. Dat betekent dat we liever geen ingewikkelde kooktechnieken of moeilijk vindbare ingrediënten gebruiken. Maar het houdt ook in dat we houden van eenpansmaaltijden! Eenpansmaaltijden zijn namelijk complete gerechten waarvoor je maar één pan nodig hebt. Daarmee hoef je dus maar één pan in de gaten te houden. En je hebt ook maar weinig afwas. Wat wil je nog meer?

Check dus snel deze 10 lekkere eenpansmaaltijden die je vanavond nog op tafel kan zetten!

Quinoa met zoetzure rode kool, spekjes & dadels

Deze quinoa met zoetzure rode kool, spekjes en dadels is één van de meest makkelijke eenpansmaaltijden. Je bakt de spekjes, schept de rode kool erdoor en brengt alles in je pannetje op smaak met balsamicoazijn, honing en de dadels terwijl je onze kant-en-klare quinoa opwarmt in de magnetron. Makkelijker kan haast niet.

Bulgur met witte bonen in tomatensaus, chorizo en amandel

Eenpansmaaltijden hebben niet vaak veel ingrediënten. Daarom geven we met een chorizo heel snel, heel veel smaak aan onze voorgestoomde bulgur met witte bonen in tomatensaus. En door de amandelen eerst in een droge koekenpan te roosteren voordat je er de worst in bakt, heb je ook echt maar één pan nodig!

Thaise groentecurry met pompoen en cashewnoten
Curry’s zijn heel vaak goede eenpansmaaltijden. Ook deze Thaise groentecurry met pompoen en cashewnoten. Voor een curry doe je namelijk alle groenten, vlees of vis én smaakmakers in dezelfde grote stoofpan en je laat alles sudderen tot het klaar is. En die rijst dan? Daarvoor gebruik je natuurlijk onze kant-en-klare pandanrijst, opgewarmd in de magnetron. Dat scheelt weer een pannetje.

Tip: Gek op curry? Check dan ook onze 15 snelle en gezonde curry recepten!

Snelle chili con carne

Chili con carne is nog zo’n lekker stoofgerecht waar je maar één pan voor nodig hebt! Je bakt het gehakt, de uien, knoflook, maïs, bonen en tomaten allemaal in dezelfde pan en daarna heb je genoeg tijd om je toppings klaar te zetten en de rijst op te warmen. Natuurlijk gebruik je hier weer onze voorgestoomde basmatirijst voor. Aan tafel!

SNELLE CHILI CON CARNE MET BASMATIRIJST


Poké bowl met tonijn, edamame en sushigember

Poké bowls zijn ook uitstekende eenpansmaaltijden! Veel poké bowls, waaronder deze met tonijn, edamame en sushigember maken namelijk gebruik van rauwe ingrediënten. Daar heb je dus vaak zelfs helemaal geen pan voor nodig. Je kunt die ene pan dan gebruiken om de rijst te maken of je gebruikt onze kant-en-klare poké bowl rijst. Zo kun je zelfs koken zonder fornuis!

Bonus: Check ook onze andere poké bowl recepten voor nog meer inspiratie!

Baking tray met herfstgroenten, walnoten en bulgur

Technisch gezien vallen baking trays misschien niet onder de eenpansmaaltijden, maar je hebt er in ieder geval maar één ding nodig voor deze baking tray met herfstgroenten, walnoten en bulgur: een bakplaat. Dat is ook wat waard. Vanwege het gemak (en vanwege de smaak) hebben we ‘m dus toch maar opgenomen in deze lijst.

BAKING TRAY MET HERFSTGROENTEN WALNOTEN EN BULGUR

Hollandse kipkerrie

Onze Hollandse kipkerrie. Een echte klassieker die je gewoon in één enkele pan kunt maken. Tenminste als je ‘m serveert met onze panklare Toverrijst of met een restje rijst van gister of eergister (wel goed bewaren!). Lekker met doperwtjes, paprika en ananasblokjes. Want de combi van kerrie met ananas is gewoon ongeëvenaard.

Lees ook: Zelf kip kerrie recepten maken: makkelijk & snel!

Frisse quinoasalade met kip, cherrytomaten en sesamzaadjes

Bonen uit blik zijn perfect voor in eenpansmaaltijden. Je hoeft ze namelijk alleen maar even mee te verwarmen met de rest van je ingrediënten. In het geval van deze frisse quinoasalade met kip, cherrytomaten en sesamzaadjes dus met kip en kerstomaatjes. Super simpel, super snel en super lekker.

Khao pad (Thaise gebakken rijst)

Gebakken rijst recepten zijn bijna per definitie eenpansmaaltijden. Je bakt namelijk alle ingrediënten samen met de rijst in één grote pan of wok. En het mooie? Je kunt er alle kanten mee op. Maak bijvoorbeeld eens deze Khao pad. Een echte rijstklassieker. Of check één van onze andere lekkere fried rice recepten!

THAISE GEBAKKEN RIJST (KHAO PAD)

Couscous met chipolataworstjes en tomaat

Last but not least: couscous met chipolataworstjes en tomaat! Een heerlijk kruidig gerecht met - je raadt het al - voorgestoomde couscous. Bak de worstjes rondom goudbruin, voeg de tomaatjes samen met wat knoflook en gember toe en breng op smaak met zout en peper. Garneer met pompoenpitten en/of radijsjes en serveer. Zo makkelijk kan het zijn.

Nog meer eenpansmaaltijden?

Krijg je maar niet genoeg van onze eenpansmaaltijden en ben je al door deze lijst heen? Check dan ook nog zeker deze 6 lekkere eenpansgerechten!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat zijn eenpansmaaltijden?

Eenpansmaaltijden zijn complete gerechten die je kunt maken in één pan. What’s in a name, right? Dat betekent dat je dus lekker weinig afwas hebt. Weinig rommel ook. En je hoeft tijdens het koken dus ook maar één pannetje in de gaten te houden. Perfect voor de beginnende kok of voor als je ondertussen ook nog wat andere dingen hebt te doen.

Kun je ook eenpansmaaltijden maken in de airfryer of slowcooker?

Ja, je kunt natuurlijk ook eenpansmaaltijden maken in de airfryer of slowcooker. Daarmee hoef je zelfs helemaal geen pannetje in de gaten te houden. Maak bijvoorbeeld ‘s ochtends al een lekkere currysaus in de slowcooker of rooster wat groenten in de airfryer en serveer met onze kant-en-klare rijst (of andere granen). Rechtstreeks uit het zakje. Makkelijker wordt het niet!

Wat zijn lekkere eenpansmaaltijd recepten?

Er zijn een heleboel lekkere eenpansmaaltijd recepten. Met vlees, vis of vegetarisch. En uit allerlei verschillende keukens. Denk maar eens aan een Thaise of Chinese fried rice. Maak je gewoon in de wok. En wat dacht je van de bekende chili con carne? Kun je ook in één pan maken. Net als de meeste quinoasalades en poké bowls. Kortom, genoeg om uit te kiezen!

Zijn er eenpansmaaltijden met kip?

Zeker! Je kunt heel veel verschillende eenpansmaaltijden met kip maken. Ga bijvoorbeeld voor een paella met kip en garnalen. Maak een pilav met dadels. Of tover eens een lekkere kipkerrieschotel op tafel. En dan hebben we het nog niet eens gehad over salades met gerookte kip, een Thaise kippensoep of een nasi goreng met blokjes kip. Je kunt er alle kanten mee op!