2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

10 echte powerfood recepten

5 apr. 2024 – Leestijd 3 min

Met deze 10 powerfood recepten eet je lekker, makkelijk, gevarieerd … en bovenal gezond! Bekijk ze allemaal en laat je inspireren.

Basmatirijst Kikkererwtencurry

Wat is powerfood?

Met powerfood bedoelen we voedingsmiddelen die vol zitten met vitamines, mineralen en antioxidanten. Zeg maar groente, fruit en andere ingrediënten met bovengemiddeld veel gezonde voedingsstoffen. Daarmee zouden deze superfoods dus meer positieve effecten hebben op je gezondheid. Ze geven je bijvoorbeeld langer energie, helpen je lichaam beter te functioneren of voorkomen bepaalde ziektes.

10 powerfood recepten

Deze recepten bevatten allemaal powerfood. Echt krachtvoer dus!

Quinoa Quinoasalade Met Avocado En Paprika

1. Quinoasalade met avocado en paprika

Quinoa staat bekend als superfood omdat het ‘complete eiwitten’ bevat. Alle essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft zitten erin. Dat maakt deze quinoasalade met avocado en paprika ideaal voor vegetariërs en veganisten. Bovendien zit het vol vezels!

Naar het recept

581 Parelcouscous Parelcouscoussalade geroosterde zoete aardappel mozzarella

2. Parelcouscous met geroosterde zoete aardappel en mozzarella

Ook zoete aardappel is een echt powerfood. Je blijft er namelijk lang vol van zitten, maar het geeft je vooral ook een duurzame energieboost. Zonder dip dus. Alle reden om vanavond voor het sporten deze parelcouscous met geroosterde zoete aardappel op tafel te zetten.

Naar het recept

Snelle Broccoli Kipcurry Met Amandelrijst

3. Snelle kipcurry met broccoli en amandelrijst

Rijst met kip en broccoli is misschien wel het ultieme krachtvoer. Rijst zorgt voor de koolhydraten, de kip voor de eiwitten en de broccoli voor de vitamines en mineralen die goed zijn voor onder andere je botten en bindweefsel. Alles in één dus. Onze favoriet: deze snelle kipcurry met broccoli en amandelrijst.

Naar het recept

Toverrijst Zalm Uit De Oven Met Kruidenboter Spinazie En Boontjes

4. Zalm met kruidenboter en tomaat uit de oven

Vette vis is ook een echt powerfood. Zalm, haring en makreel bevatten namelijk allemaal omega-3-vetzuren die je bloeddruk, vaten en cholesterolgehalte gezond houden. Niet voor niets is het advies dus om 1x per week vette vis te eten. Maak daarom vanavond nog deze zalm met kruidenboter en tomaat uit de oven.

Naar het recept

701 Lassie Poké bolw Sriracha Sriracha poke bowl met avocado biefstuk zeewiersalade en limoen sesammayonaise

5. Sriracha poké bowl met avocado, biefstuk en zeewiersalade

Zeewier is een goede bron van eiwitten en ijzer, maar het is ook rijk aan jodium. Jodium is belangrijk voor de productie van schildklierhormonen en zorgt daarmee voor een goede groei met gezond zenuwstelsel. Check dus vooral even deze poké bowl met avocado, biefstuk en zeewiersalade.

Naar het recept

569 Gele rijst Surinaamse Massala kip spinazie gele rijst

6. Surinaamse massala kip met spinazie en gele rijst

Popeye was zo gek nog niet. Want ook met spinazie maak je inderdaad echte powerfood recepten. De groene blaadjes (en steeltjes!) van deze groente zitten namelijk bomvol verschillende vitamines en mineralen. Wij kunnen je daarom deze Surinaamse massala kip met spinazie en gele rijst zeker aanbevelen.

Naar het recept

Half Volkoren Toverrijst Stoofschotel Van Bietjes Met Geitenkaas En Walnoten

7. Stoofschotel van bietjes met geitenkaas en walnoten

Amandelen, cashewnoten, walnoten … allemaal powerfoods. Noten zitten namelijk volgepakt met eiwitten, mineralen en gezonde vetten. Voeg dus zeker eens een handje noten toe aan je gerecht, zoals we doen in deze stoofschotel van bietjes en geitenkaas. Lekker met rucola!

Naar het recept

Basmatirijst Kikkererwtencurry

8. Kikkererwtencurry

Boontjes zijn kleine pakketjes die propvol zitten met gezonde voedingsstoffen en kun je dus zien als powerfood. Denk aan zwarte bonen, kidneybonen, edamame, pinda’s of kikkererwten. Bovendien zijn ze heel veelzijdig. Je kunt ze kwijt in een chili, een paella of in een curry als deze high protein kikkererwtencurry!

Naar het recept

604 Panklaar Zilvervliesrijst Miso gebakken rijst boerenkool paddenstoelen

9. Miso-gebakken rijst met boerenkool en paddenstoelen

Net als bijna alle andere groene groenten, is ook boerenkool een echt powerhouse als het aankomt op vitamines. Deze oer-Hollandse groente bevat namelijk ontzettend veel vitamine A, C en K. Daarnaast is ‘ie rijk aan vezels en calcium. Bekijk dus zeker eens dit recept voor deze boerenkool fried rice!

Naar het recept

639 Voorgestoomde Couscous Winterse salade

10. Blauwe bessen

Bessen zijn over het algemeen echte vitaminebommetjes vol antioxidanten. Met name blauwe bessen. Die zijn dus niet alleen geschikt voor een gezond ontbijt (check dit recept), maar geven je ook deze couscoussalade met pastinaak en chilivlokken een gezonde boost.

Naar het recept

Let op!

Kleine disclaimer: geen enkel powerfood bevat alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Het is dus vooral belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Check voor meer inspiratie 7x avondeten voor een gezond weekmenu.