5 Gezonde alternatieven voor je boterham

25 apr. 2022 – Leestijd 4 min
Stocksy txpea01720bt LN300 Medium 3780438

Een boterham met kaas, een bolletje met pindakaas of een pistoletje gezond. Ik denk dat er geen Nederlander bestaat die nog nooit brood heeft gegeten. Jaarlijks eten we zo’n 49 kilo per persoon.

Uit onderzoek van the Journal of Nutrition blijkt dat iedere dag iets anders op het menu zetten je gezondheid ten goede komt. Zo heb je als gevarieerde eter een kleinere kans op onder andere een hoge bloeddruk, overgewicht en diabetes.

Toch eet meer dan de helft van alle Nederlanders brood tijdens het ontbijt en de lunch. En dat is best gek, want je eet ook niet iedere avond curry.

Waarom eten we dan nog steeds zo veel brood? Het antwoord is eigenlijk vrij simpel: veel mensen weten niet hoe ze het op een gezonde manier kunnen vervangen. Daarom legt Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper bij gezondeten.nl, je in dit artikel uit hoe je je boterham op een gezonde manier vervangt.

Volkoren is beter

Brood kun je kopen in allerlei varianten: wit, bruin, volkoren, spelt, durum, rogge en nog veel meer. Zoals je vast wel weet zijn niet alle varianten even gezond. Veel broden bevatten enkelvoudige ofwel snelle koolhydraten. Deze koolhydraten zorgen voor een instabiele bloedsuikerspiegel en dat is slecht voor je gezondheid. Daarom kun je beter kiezen voor volkoren.

Zo vervang je brood op een gezonde manier

Waarschijnlijk denk je nu; Ik heb net gelezen dat ik moet variëren, dan is elke dag volkorenbrood toch geen gezonde keuze?’ En dat klopt helemaal. Gelukkig kun je ook heerlijk ontbijten met andere volkoren producten, bijvoorbeeld met zilvervliesrijst of quinoa.

Dit is niet alleen goed voor je gezondheid, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Die restjes quinoa of rijst die je over hebt van de avond ervoor krijgen zo een mooie bestemming. Heb je geen restjes bewaard, maar ben je wel gecharmeerd van een snel ontbijtje of snelle lunch? Gebruik dan voorgestoomde quinoa of minuutje zilvervliesrijst.

638 Half volkoren Toverrijst Rijstepap

Zilvervliesrijst

Zilvervliesrijst of bruine rijst is een volkoren product dat veel gebruikt wordt in dinergerechten. In Nederland is het (helaas) nog iets minder gebruikelijk om dit product toe te voegen aan je ontbijt of lunch. En dat is jammer, want je kunt er de lekkerste dingen mee maken. Bijvoorbeeld een zoete notenrijst of rijstepap met gekarameliseerde peer. Zoals je ziet staan er in deze recepten andere rijstsoorten vermeld, maar maak ze eens met zilvervliesrijst. Je zult er geen spijt van krijgen!

Rijst toevoegen aan je soep klinkt misschien niet zo voor de hand liggend, maar het is een goede vervanger voor het brood dat je er vaak bij serveert. Deze verse tomatensoep met zilvervliesrijst zit boordevol gezonde voedingsstoffen en zorgt ervoor dat je vol zit tot het avondeten.

Ben je benieuwd waar je (je restjes) rijst nog meer voor kunt gebruiken? Je ontdekt het in dit artikel.

Lassie Voorgestoomde Quinoa

Quinoa

Met quinoa maak je gigantische lekkere ontbijtjes en daarom is het mijn favoriete ontbijtgraan! Dat mag ik eigenlijk niet zeggen, want technisch gezien is quinoa geen graan maar een zaad (je leest er alles over in dit artikel). Quinoa is super veelzijdig en leent zich net als brood voor ontbijtjes, lunches, diners én tussendoortjes (zoals deze heerlijke bliss balls).

Met dit geweldige recept voor prei-quinoa pannenkoekjes geniet van je een verzadigend ontbijt of lunch én krijg je al 150 gram groente per persoon binnen.

Vind je een salade een bijgerecht en geen echte maaltijd, omdat je er nooit echt vol van zit? Probeer dan deze goed gevulde Italiaanse quinoasalade eens en ervaar het verschil. Deze eiwitrijke maaltijdsalade staat in een handomdraai op tafel en is de perfecte lunch op een warme zomerdag.


Je boterham vervangen door quinoa of zilvervliesrijst is niet alleen goed voor je gezondheid, maar kan ook bijdragen aan een beter milieu. Zo kun je de rijst of quinoa die je over hebt van de vorige avond een mooie bestemming geven.

– Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper bij gezondeten.nl
690x600px Terry Schouten

Meer weten over gezond eten?

Gezondeten.nl is een gezondheidsplatform met als doel Nederland te informeren en inspireren gezonder te gaan eten. Samen met hun team van gezondheidswetenschappers ontwikkelden we verschillende interessante artikelen en selecteerden gezonde gerechten voor ons Lassie foodplatform. Bekijk hier meer.

Bronnen

[1] Michels, K. B., & Wolk, A. (2002). A prospective study of variety of healthy foods and mortality in women.

[2] Baik, I., et al. (2013). A healthy dietary pattern consisting of a variety of food choices is inversely associated with the development of metabolic syndrome.

[3] Brood.net. (z.d.). Hoeveel brood wordt er in Nederland gegeten.