2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Top 5 gerechten met spruitjes

10 jul. 2023 – Leestijd 3 min

Laat je verrassen door onze top 5 gerechten met spruitjes! Stuk voor stuk makkelijke recepten met spruiten en kip, vegetarisch of uit de oven. Het is maar net waar je zin in hebt.

637 Basmatirijst Kokosrijst

5 lekkere gerechten met spruitjes

Met deze 5 gerechten met spruitjes zet je altijd iets lekkers én gezonds op tafel:

Quinoa Runderreepjes Spruitjes En Pompoen

Runderreepjes met quinoa, spruitjes en pompoen

Je kunt gerechten met spruitjes lekker maken met kerrie! En dat is ook precies wat we doen in dit recept voor runderreepjes met quinoa, spruitjes en pompoen. We mengen het vlees namelijk met kerriepoeder en bakken de groenten vervolgens in het bakvet voor een subtiele kerriesmaak. Nog even stoven en je kunt het meteen serveren op een bedje van fluffy quinoa!

601 Voorgestoomde couscous Voorgestoomde couscous geroosterde spruiten slavink

Voorgestoomde couscous met geroosterde spruiten en slavink

Ons recept voor voorgestoomde couscous met geroosterde spruiten en slavink is misschien wel één van onze makkelijkste gerechten met spruitjes. De oven doet namelijk al het werk voor je. Je hoeft zelfs de couscous niet klaar te maken. Het enige wat je moet doen voor dit smaakvolle gerecht is een teentje knoflook en rood pepertje aanfruiten. Moet lukken toch?

637 Basmatirijst Kokosrijst

Kokosrijst met gebakken spruiten, kikkererwten en currypasta

Spruiten passen ook heel goed in een curry. Dat bewijst deze vegan kokosrijst met gebakken spruiten, kikkererwten en currypasta van Living the Green Life wel. Een lekker pittig gerecht met frisse kokosrijst. En in plaats van de groenten te bakken, kun je ze ook stoven in kokosmelk voor een lekker romige saus. Perfect voor die currynight op vrijdagavond!

Zilvervliesrijst Spelt Én Quinoa Prei Bospeen Hazelnoten

Groentestoof met hazelnoten, zilvervliesrijst + spelt én quinoa

Ja, dit gerecht maak je met een basis van zilvervliesrijst, spelt én quinoa. Maar het gaat in deze groentestoof met hazelnoten natuurlijk vooral om de groenten. Om de spruitjes, prei en wortelen om precies te zijn. Die stoven we namelijk langzaam gaar met tijm en citroen en serveren we vervolgens met een jus van honing en kurkuma. Lekker met crème fraîche en wat friszure sumak!

695 Lassie Orzo Geroosterde spruiten kipfilet en amandel

Orzo met geroosterde spruiten, gegrilde kipfilet en amandel

Van onze gerechten met spruitjes en kip is deze orzo met geroosterde spruiten, gegrilde kipfilet en amandel by far onze favoriet. Het is namelijk een lekker makkelijk recept uit de oven en zit dankzij de olijven, tijm en sinaasappel ook bomvol smaak. Soms doen we er zelfs nog een paar blokjes appel doorheen voor een fris accent. Tip: je maakt dit gerecht ook makkelijk vegetarisch met tofu of een gebakken ei!

Hoe moet je spruitjes klaarmaken?

Wel zo handig om te weten. Na het schoonmaken van de spruiten (hard kontje eraf snijden en gele of zachte blaadjes verwijderen) kun je ze koken, stoven, bakken of roosteren in de oven:

  • Koken
    Spruiten koken is heel eenvoudig. Zet een pan met ruim water op het vuur, breng aan de kook en voeg je spruiten toe. Na 10-12 minuten koken zijn ze gaar. Je kunt dit even checken door er met een vork in te prikken. Ze moeten zacht aanvoelen!
  • Stoven
    Gesmoorde spruitjes zijn ontzettend populair. Door te stoven krijgen spruiten namelijk die volle spruitjessmaak. Snijd hiervoor de spruiten doormidden, smelt een flinke klont boter in de pan en voeg de groenten toe. Laat nu met de deksel op de pan 10-15 minuten stoven in hun eigen vocht.
  • Wokken & roerbakken
    Je kunt de groene jongens ook goed bakken, roerbakken of wokken. Vooral lekker met spekjes. Je kunt ze dan het best eerst even voorkoken tot ze net niet beetgaar zijn (zie hierboven). Anders worden ze best bitter. Vervolgens bak of wok je ze nog 2-3 minuutjes en breng je ze op smaak met zout, peper en je favoriete kruiden.
  • Roosteren in de oven
    Door de spruiten in de oven te roosteren worden ze een tikkeltje zoeter. Hartstikke lekker. En makkelijk, want je hoeft ze alleen maar even te halveren en op een bakplaat te leggen. Beetje olie en kruiden erover en ze kunnen zo de oven in. Na ongeveer 20 minuten zijn ze dan klaar!

Nog meer gerechten met spruitjes?

Klaar om aan de slag te gaan? Maak één van bovenstaande gerechten met spruitjes of check al onze spruitjes recepten voor nog meer inspiratie!