Bekijk deze lijst met echte zomergroenten en laat je deze zomer inspireren door de lekkerste recepten. Van risotto tot ovenschotel. Altijd lekker, altijd makkelijk te maken en altijd vers verkrijgbaar. Altijd goed.
Andijvie
Andijvie is de hele zomer op z’n lekkerst. Van juni tot augustus. Maar wat maak je ermee? Gelukkig hoef je niet elke dag andijviestamppot te eten. Je kunt de groente namelijk ook goed wokken/roerbakken, zoals we doen in dit recept voor gehaktballetjes in tomatencurry met andijvie!
Bloemkool
Ook bloemkool valt onder de echte zomergroenten. Gekookt is ‘ie lekker, maar je kunt bloemkool ook goed bakken of zelfs roosteren in de oven. Zelf maken we graag massala eieren met bloemkool en Toverrijst. Een lekker vegetarisch gerecht ontwikkeld door Jennifer Jessica van Surinaams koken met Jen!
Broccoli
En de volgende in de lijst met zomergroenten: broccoli. Nog zo’n groente waarmee je alle kanten op kunt. Maar dit recept voor pittige nasi goreng met broccoli is misschien wel onze favoriet. Die is namelijk lekker licht en draai je vaak al in 20 minuutjes in elkaar. Perfect voor die tropische temperaturen!
Doperwten
Tuurlijk, je kunt doperwten het hele jaar door verkrijgen. Gewoon vanuit de diepvries. Maar probeer ze ook eens vers. In juni zijn ze namelijk zo’n beetje op hun lekkerst. Je kunt ze dan bijvoorbeeld goed gebruiken voor deze romige kip kerrie met doperwtjes. Lekker met een theelepeltje sambal als je van pit houdt!
Komkommer
Ook komkommers gebruiken we vaak het hele jaar door. Je zou daardoor vergeten dat ze echte zomergroenten zijn. Nu kun je daar natuurlijk een prima salade mee maken, maar wij vinden deze lange groene jongens vooral lekker in tzatziki en bij de shoarma. Probeer dus vooral eens deze kruidige shoarmareepjes met komkommer-fetasaus!
Peultjes
Ook peultjes zijn in de zomermaanden op hun best. Je kunt ze dan bijvoorbeeld lekker roerbakken … of je maakt er een paella mee! Daar zijn ze namelijk ook heel geschikt voor. In deze pittige paella met kip en peultjes voegen ze bijvoorbeeld een lekkere crunch toe én zorgen ze voor wat kleur. Win-win!
Paksoi
Ook paksoi is een echte zomergroente. Je kunt er de hele zomer mee koken. En daarmee bedoelen we eigenlijk gewoon wokken. Want we maken er vooral lekkere Aziatische roerbakschotels mee. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze gele rijst met Shanghai paksoi en cashewnoten? Een feestje op je bord!
Prei
Je zou het misschien niet zeggen omdat we ‘m ook vaak gebruiken in stoofschotels … maar ook prei is een echte zomerse seizoensgroente! En eigenlijk kun je alle kanten wel op met deze veelzijdige groente. Roerbakken, roosteren en dus stoven. You name it. Inspiratie nodig? Maak dan eens deze kabeljauw met pittige prei. Altijd goed!
Sla
Kropsla, ijsbergsla en little gem. Allemaal slasoorten die de hele zomer het lekkerst zijn en een frisse touch geven aan je gerecht. Geen wonder dat het dan ook in bijna iedere salade gebruiken (what’s in a name, right?). Maar je kunt die ijsbergsla natuurlijk ook gebruiken voor bij onze pandanrijst met shoarma, aubergine reepjes en tahini-yoghurt!
Radijs
Laten we eerlijk zijn: we eten te weinig radijs. En dat is best opmerkelijk, want deze zomergroenten zijn gezond, goedkoop en heel smaakvol! Zeker als je er bijvoorbeeld zoetzure radijsjes van maakt of als je ze gewoon even stooft zoals in deze lauwwarme quinoasalade met gestoofde bimi en radijs!
Spinazie
Zeg je zomergroenten, dan zeg je spinazie. De groene bladgroente is in Nederland namelijk van maart tot november in het seizoen. Je kunt dus niet alleen in de zomer, maar bijna het hele jaar door genieten van een curry, ovenschotel of risotto met verse spinazie. Wij gaan bijvoorbeeld graag voor deze risotto met gamba’s, spinazie en tomaat!
Spitskool
Minder bekend is misschien de spitskool. Maar daarom niet minder lekker! Je kunt er bijvoorbeeld dit recept voor kipfilet met spitskool en cashewsaus mee maken. Een snelle roerbak boordevol eiwitten. Het perfecte gerecht voor als je net een stevige workout hebt gehad. Ook lekker met andijvie, paksoi of spinazie!
Tomaten
Zeg je zomer, dan zeg je tomaten. Onze rode vrienden zijn dan ook echte zomergroenten. Lekker fris en een beetje zoet. Perfect voor in een salade, maar je kunt ze ook heel goed grillen of bakken. En dat doen we dan ook graag. We maken bijvoorbeeld iedere zomervakantie wel deze vegetarische paella met gebakken tomaten!
Venkel
Vooral het eind van de zomer komt de venkel het best tot z’n recht. Zeg maar juni tot november. Je kunt ‘m dan lekker roosteren op de barbecue of gewoon in de oven als het weer niet zo best is. Of je maakt er deze frisse poké bowl met gerookte eendenborst en venkelsalade mee. Lekker met pecannoten!
Wortel
Als laatste in dit lijstje met zomergroenten hebben we de wortel. Net als prei vaak geassocieerd met winterse stoofschotels, maar van mei tot ongeveer half november is de Nederlandse wortel toch echt op z’n lekkerst. Een mooi moment om dit recept voor gegrilde chipolataworstjes met paprika en wortel eens te proberen!