Wat is rijstmelk en waar kun je het voor gebruiken?

14 mrt. 2022 – Leestijd 3 min
Wat is rijstmelk 1873830454

Je hebt het misschien wel eens gezien in de supermarkt: rijstmelk. Een drankje dat je kunt gebruiken in plaats van koemelk. Maar wat is het precies? Waar kun je het voor gebruiken? En kun je die melk ook zelf maken? Daar geven we je graag antwoord op. Inclusief 3 lekkere recepten!

Wat is rijstmelk?

Rijstmelk is het vocht dat je overhoudt als je rijst kookt, pureert en vervolgens zeeft of filtert. Het wordt ook wel rijstdrink of rijstdrank genoemd. Het is dus een plantaardige melk. Net als kokos- of amandelmelk. Het wordt dan veel gebruikt als vegan alternatief voor koemelk, maar het wordt ook wel gedronken door mensen met een lactose-intolerantie omdat er geen melksuiker in zit.

Is rijstmelk gezond?

Om te bepalen of rijstmelk gezond is, kijken we naar de voedingswaarde. In vergelijking met koemelk bevat rijstdrank veel minder eiwitten en vitamine B2. Bijna geen zelfs. Het is dus niet echt volwaardige vervanger voor echte melk. Aan de andere kant zitten er wel minder vetten in. Je krijgt dus ook minder calorieën binnen en dat kan dan wel weer handig zijn als je een beetje op je kilootjes let.

Let op: melk van rijst is vrij smaakloos van zichzelf. Daardoor voegen sommige producten wat klontjes suiker toe. Check dus altijd de verpakking in de supermarkt!

Zelf rijstmelk maken

Je kunt zelf thuis rijstmelk maken. Dat is zelfs heel makkelijk:

  1. Kook de rijst* net zo lang tot de korrels helemaal zacht zijn. De rijst is goed als het een soort pap is.
  2. Pureer de rijstepap in de blender of met een staafmixer in de pan.
  3. Doe de gepureerde rijst in een fijne zeef, koffiefilter of schone theedoek en vang het vocht op in een pan of fles. Tip: gebruik hier een trechter voor!
  4. Je kunt de rijstmelk direct drinken of gebruiken voor je gerecht. Bewaar de rest goed afgesloten in de koelkast. Daar blijft het een paar dagen goed!

*In principe kun je alle soorten rijst hiervoor gebruiken, maar voor de meeste voedingsstoffen kun je het best bruine rijst of zilvervliesrijst gebruiken.

Zo maak je het extra lekker

Je kunt je rijstdrank extra lekker maken door allerlei smaakmakers mee te koken. Kook de rijst bijvoorbeeld in kokosmelk of voeg kaneel of vanille toe. Wat je maar lekker vindt. Die smaken trekken dan in het rijstwater én in de rijst. Dat proef je terug. Ook kun je tijdens het pureren fruit of dadels toevoegen voor een lekkere frisse of zoete touch. Heb je ook meteen wat extra vitamines en mineralen aan je melk toegevoegd!

Waar kun je rijstmelk voor gebruiken?

Je kunt je rijstmelk drinken, maar het is ook lekker met havermout. Doe daar wat fruit en noten bij en je hebt een compleet ontbijt waar je de dag mee doorkomt. Verder wordt rijstmelk in de keuken gebruikt als alternatief voor normale melk. Je kunt er bijvoorbeeld smoothies mee maken, maar ook sauzen voor bij het avondeten. Of je gebruikt het om je gerecht wat romiger te maken!

3x inspiratie

Hier zijn drie lekkere recepten waar je rijstmelk voor kan gebruiken:

Gojibessen Zonne Pompoenpitten

Gojibessenrijst met pitten

Onze gojibessenrijst met pitten is lekker als toetje, maar kun je ook prima als luxe ontbijt eten. Je maakt het door dessertrijst te koken in (rijst)melk, samen met de gojibessen. Ondertussen rooster je wat zonnebloem- en pompoenpitten in een droge koekenpan en klaar is Kees!

Omelet met groenterijst

Omeletten maak je met melk. Maar dat kan natuurlijk ook met een alternatief. Maak bijvoorbeeld deze omelet met groenterijst met die rijstdrank. Een gezond gerecht dat je in een kwartiertje op tafel kan zetten. Lekker olijvenringetjes of met gefrituurde uitjes voor een Aziatisch tintje!

596 Voorgestoomde quinoa Prei quinoapannenkoek kaas

Prei-quinoapannenkoek met kaas

In Nederland zijn we gek op pannenkoeken. Vaak het liefst met stroop. Met dit recept voor een prei-quinoapannenkoek met kaas tover je die pannenkoek om tot volwaardige maaltijd. Je vervangt de melk in het beslag natuurlijk door je zelfgemaakte rijstdrink. Laat de kaas weg voor een lactosevrije maaltijd!