Tomatenrijst maken: zo doe je dat (+3 recepten)

06 januari 2022 – Leestijd 3 minuten
510 Toverrijst Griekse tomatenrijst met souvlaki

Wie ooit in een Grieks restaurant heeft gegeten, heeft het ongetwijfeld gezien of zelfs geproefd: tomatenrijst. Een heerlijk bijgerecht bij dat geserveerd wordt bij gerechten als souvlaki of bij gegrilde groenten. Maar hoe moet je zelf tomatenrijst maken? En waar kun je het allemaal bij serveren? Belangrijke vragen waar we bij Lassie graag antwoord op geven. Daarom laten we je vandaag zien hoe je het zelf kunt bereiden én geven we je meteen wat inspiratie voor lekkere (en gezonde!) gerechten!

Wat is tomatenrijst?

Tomatenrijst is een bijgerecht dat gemaakt wordt van -hoe kan het ook anders- rijst en tomaten. Eventueel nog met extra kruiden en andere smaakmakers. Het is dus geen speciale rijstsoort, maar iets dat je lekker kunt serveren bij wat groenten of een gegrild stukje vlees of vis. Het wordt vooral gemaakt in de Griekse keuken, maar inmiddels zijn er ook wel Mexicaanse, Italiaanse of zelfs Thaise varianten te vinden!

Zo kun je tomatenrijst maken

Tomatenrijst maken is heel makkelijk. Je hebt er niet veel voor nodig (en de meeste ingrediënten heb je vaak al wel in huis) en het staat doorgaans in een kwartiertje of 20 minuten wel op tafel.

Ingrediënten:

  • 300 gram rijst
  • olijfolie
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • kruiden (optioneel)
  • 4 tomaten, blik tomatenblokjes, 2 el tomatenpuree of 400 ml tomatensap
  • 500 ml water of bouillon

Bereidingswijze:

  1. Snipper de ui en de knoflook, verhit een scheutje olijfolie in de hapjespan en fruit ze even aan
  2. Voeg de rijst toe en roer goed door
  3. Voeg de gehakte tomaten, tomatenblokjes uit blik, tomatenpuree of tomatensap toe en meng goed door elkaar
  4. Optioneel: voeg ook wat kruiden als (gerookt) paprikapoeder of oregano toe.
  5. Doe bouillon of water bij het tomaten-rijstmengsel in de pan en kook de rijst in ongeveer een kwartiertje gaar met de deksel op de pan. Breng eventueel nog op smaak met zout en peper.

Eindeloos variëren!

Bovenstaand recept is een soort basisversie voor tomatenrijst. Je kunt er natuurlijk allerlei andere dingen aan toevoegen. Groene kruiden als peterselie, bieslook of tijm doen het bijvoorbeeld ook goed. En je kunt er ook nog een paprikaatje aan toevoegen als je wat extra groenten wilt eten. En houd je van wat meer pittige rijst? Bak dan eens een rood chilipepertje mee. Je kan er haast eindeloos mee variëren!

3 recepten met tomatenrijst

Je kunt heel veel lekkere dingen maken met tomatenrijst … en dat doen we dan ook graag! We zetten een paar van onze favoriete gerechten voor je op een rijtje. Gewoon voor wat extra inspiratie of wat nieuwe ideeën voor het eten vanavond. Let’s go!

Griekse rijst met souvlaki-kip

Een echte klassieker, deze Griekse rijst met souvlaki-kip. We serveren de bekende spiesjes dan ook op met tomatenrijst gemaakt van tomatenblokjes en kippenbouillon. Met paprika voor de extra veggies en met wat gedroogde oregano voor de smaak. Bakje tzatziki erbij en het wordt pas echt genieten. Gegarandeerd!

Gevulde aubergines met geitenkaas

Je kunt het natuurlijk serveren als bijgerecht, maar in dit recept voor gevulde aubergines met geitenkaas maken we de tomatenrijst juist de ster van de show! Lekker op smaak gebracht met tijm én gerookt paprikapoeder voor dat echte bbq-gevoel (maar je kunt de aubergines natuurlijk ook in de oven roosteren).

Pittige Thaise rijst met biefstuk

Deze pittige Thaise rijst met biefstuk is misschien net even anders, maar daarom niet minder lekker. Een perfect voorbeeld van hoe je kunt variëren met het basisrecept … of er zelfs een fried rice van kunt maken! Want door de rijst eerst te koken en daarna te bakken met tomaten en rode currypasta geef je er een compleet nieuwe twist aan!

Pittige Thaise rijst met biefstuk

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is tomatenrijst?

Tomatenrijst is een bijgerecht dat wordt gemaakt van rijst en tomaten: verse tomaten, een blik tomatenblokjes, tomatensap of een paar eetlepels tomatenpuree. Op smaak gebracht met kruiden en/of bouillon. Het wordt vooral gegeten in Griekenland, maar het wordt ook wel geserveerd bij de Italiaanse, Mexicaanse of Thaise gerechten. Al zijn de gebruikte kruiden dan natuurlijk wel anders!

Is tomatenrijst Grieks?

Hoewel tomatenrijst misschien wel het meest in Griekenland wordt gegeten, is het niet per se Grieks. Het wordt namelijk ook in andere Mediterrane landen gegeten. Zo heb je bijvoorbeeld ook Spaanse rijst. Die is vaak net even wat pittiger. Dat neemt trouwens niet weg dat je de tomatenrijst natuurlijk wel heel goed kunt serveren met bijvoorbeeld een Griekse souvlaki!

Hoe moet je tomatenrijst maken?

Snipper een ui, snijd twee tenen knoflook fijn en fruit deze even aan in een scheutje olijfolie. Eventueel voeg je hier ook wat andere kruiden of een pepertje aan toe. Voeg vervolgens de rijst toe, roer goed door en doe daarna de tomaten in de pan. Voeg nu water of bouillon toe, kook de rijst gaar en breng op smaak met peper en zout. Zo kun je zelf tomatenrijst maken!

Wat zijn lekkere recepten met tomatenrijst?

Je kunt heel veel lekker dingen maken met tomatenrijst. Serveer het bijvoorbeeld met souvlaki en tzatziki of met köfte en knoflooksaus. Je kunt er ook groenten mee vullen en roosteren in de oven. Een portobello, bijvoorbeeld. Of een aubergine. En door er een eetlepeltje currypasta doorheen te roeren heb je ook een mooie basis voor een Thai fried rice. Je kunt er dus alle kanten mee op!