Wat moet je eten voor het sporten?

27 maart 2024 – Leestijd 3 minuten
Basmatirijst Oosterse bentobox rijst ei sojadipje

Misschien ben je net (weer) begonnen met sporten. En misschien ben je al wel langer in de sportschool of op de voetbalclub te vinden. In beide gevallen ga je in ieder geval voor een goede workout of training. En om daar nóg meer uit te halen, zorg je voor goede voeding. Want wie slim eet voor het sporten heeft meer kracht en energie. Maar wat moet je dan eigenlijk eten voor het sporten?

Wat moet je eten voor het sporten: de voedingsstoffen

Om te sporten heb je energie nodig. Die energie krijg je vooral van koolhydraten. Je hebt twee soorten koolhydraten: langzame (complexe) en snelle (enkelvoudige). Van die snelle koolhydraten krijg je snel een energieboost, terwijl je van de complexe koolhydraten juist over langere periode meer energie krijgt. Voor het sporten eet je daarom in de meeste gevallen een combinatie van die twee.

Wat & wanneer

Bijna net zo belangrijk als wat je moet eten voor het sporten, is wannéér je eet. Heb je tijd genoeg en kun je 2-3 uur van tevoren nog iets eten? Ga dan voor een complete maaltijd. Heb je minder tijd? Je kunt dan bijvoorbeeld 1-2 uur voor het sporten beter iets lichts eten. Iets zonder al te veel vetten, eiwitten of vezels. Die kan je lichaam namelijk niet op tijd verwerken waardoor je misschien buikpijn krijgt!

Goede gerechten om te eten voor het sporten

Bij Lassie hebben we een heleboel recepten voor je ontwikkeld. Dus ook een paar goede gerechten om te eten voor het sporten. Daarom zetten we onze favoriete sportmaaltijden voor je op een rijtje.

2-3 uur voor het sporten

Dit zijn onze favoriete maaltijden voor 2-3 uur voor het sporten:

 • Mexicaanse bowl met Tover Zilver rijst
  De Mexicaanse bowl met Tover Zilver rijst heeft alles wat je nodig hebt voor een stevige workout. De rijst levert de koolhydraten en energie, terwijl de zwarte bonen en het gehakt zorgen voor meer dan voldoende eiwitten in je systeem. En als bonus: deze bowl is ook nog één van die slimme mealprep recepten!
 • Oosterse bentobox met rijst, ei en sojadip
  Rijst voor de broodnodige koolhydraten, een eitje voor de eiwitten en je favoriete groenten voor alle andere vitamines en mineralen. Allemaal gewoon in een handig trommeltje om mee te nemen zodat je direct door kan naar de sportschool. Dat maakt deze Oosterse bentobox een favoriet van veel fanatieke sporters!
 • Linzenquinoa met champignons, avocado en ei
  Onze linzenquinoa met champignons, avocado en ‘n eitje is een echt gebalanceerd gerecht met gezonde vetten, net wat meer eiwitten en juist net iets minder koolhydraten. Zit je lekker vol van en goed voor de vetverbranding. Perfect als je sport om wat kilootjes kwijt te raken.

  Linzenquinoa met champignons, avocado en ei

1-2 uur voor het sporten

Dit zijn onze favoriete maaltijden die je 1-2 uur voor het sporten eet:

 • Surinaamse massala kip met spinazie en gele rijst
  De Surinaamse massala kip met spinazie en gele rijst van Jennifer Jessica is lekker gerecht met allemaal licht verteerbare ingrediënten. En die gegrilde kip zit natuurlijk vol magere eiwitten. Een goede bron van energie die ook nog voldoende vult én zorgt voor een goed herstel van je spieren!
 • Siciliaanse couscous met aubergine, tonijn en rozijnen
  Alle voedingsstoffen die je nodig hebt in één bordje eten voor het sporten? Dat kan met onze Siciliaanse couscous met aubergine, tonijn en rozijnen. Ga maar na: koolhydraten van de couscous en de rozijnen, vetten van de olijfolie en magere eiwitten van de tonijn. En dan ook nog met groenten!

  Siciliaanse couscous met aubergine, tonijn en rozijnen
 • Bliss balls
  Soms heb je alleen tijd om een snelle snack te eten voor het sporten. En ook daar hebben we wat voor: bliss balls! Dit recept voor bliss balls met dadels, quinoa en chocolade is bijvoorbeeld een goed en gezond tussendoortje voor een instant energieboost. Ideaal!