Bliss balls: 3 lekkere recepten voor een gezonde snack!

06 januari 2022 – Leestijd 3 minuten
661 Voorgestoomde Quinoa Bliss balls vijgen quinoa speculaas

Soms heb je even een energyboost nodig. En soms heb je gewoon zin in een snack. In iets zoets. Iets met chocolade, bijvoorbeeld. Maar je let toevallig ook op wat je in je mond stopt om nu toch echt eens wat kilootjes af te vallen. Dan wil je natuurlijk een gezonde en verantwoorde snack … en die hebben we voor je! Onze bliss balls zijn namelijk het ideale zoete tussendoortje: lekker, gezond en makkelijk mee te nemen.

Weten wat bliss balls zijn? Hoe je ze maakt? En meteen wat inspiratie opdoen met lekkere recepten? Lees dan gauw verder!

Wat zijn bliss balls?

Bliss balls zijn gezonde tussendoortjes die je lekker veel energie geven. Ze staan daarom ook wel bekend als energy balls of protein balls. Je kunt ze perfect eten als pre-workout snack voordat je naar de sportschool gaat, als een snel ontbijtje wanneer je ‘s ochtends bijna te laat bent voor de trein of gewoon als toetje na het avondeten. Lekker veelzijdig dus, die balletjes!

Zijn bliss balls gezond?

Ja, bliss balls zijn zeker gezond! De zoetigheid komt namelijk niet van toegevoegde suikers, maar van dadels of gedroogd fruit. Daarnaast worden ze grotendeels gemaakt van pure ingrediënten als granen, noten en zaden. Zo krijg je ook gezonde vetten, vezels en eiwitten binnen en die helpen je langer een vol gevoel houden. Niet alleen goed voor je bloedsuikerspiegel, maar ook als je wat af probeer te vallen!

Hoe moet je bliss balls maken?

Traditioneel worden bliss balls gemaakt uit een mengsel van havermout, dadels en noten. Allemaal grof gemalen in een keukenmachine of staafmixer, vervolgens tot een balletje gerold en daarna nog door een topping als cacao of kokosrasp (optioneel). Daarna nog even een half uurtje opstijven in de koelkast en je hebt een heleboel energy balls die je daar eenvoudig een paar dagen kunt bewaren of in kunt vriezen.

Andere ingrediënten

Je kunt de havermout, dadels en noten eenvoudig vervangen door andere ingrediënten. Probeer bijvoorbeeld eens bulgur of quinoa met gedroogd fruit als abrikozen, cranberries of vijgen. En ook qua noten kun je praktisch alles gebruiken. Walnoten, amandelen of gewoon een paar eetlepels 100% pure pindakaas. Breng ook eens op smaak met honing, zeezout, kaneel of wat chilivlokken. Kan allemaal!

3x een lekker bliss balls recept

Zeker weten dat jouw energy balls een succes worden? Check dan snel onze bliss balls recepten ontdek misschien wel jouw nieuwe go-to snack!

Met dadels, quinoa en chocolade

Chocolate lovers opgelet! Deze balletjes maken we namelijk met pindakaas, dadels en pure chocolade. Een heerlijke combinatie al zeggen we het zelf. En om het echt helemaal af te maken rollen we de balls ook nog even door wat cacaopoeder. Gezonder dan een reep chocolade, maar minstens net zo lekker!

Je vindt het recept hier.

Bliss balls met dadels, quinoa en chocolade

Met rood fruit, bulgur en witte chocolade

Voor deze bliss balls gebruiken we gedroogd rood fruit. Gewoon wat je lekker vindt. Cranberries bijvoorbeeld. Of kersen. Maar je kunt er ook prima pruimen of abrikozen voor gebruiken. Hoe dan ook, je mengt je favoriete daarna gewoon met (bloemen)honing, witte chocolade en bulgur voor een gezonde en lekkere snack. Lekker met geraspte kokos!

Je kunt het recept hier bekijken.

Bliss balls met rood fruit, bulgur en witte chocolade

Met vijgen, quinoa en speculaas

Deze balletjes smaken heerlijk bij een kopje thee, koffie of warme chocolademelk. Maar ze zijn ook goed voor (of na) het sporten. Met de quinoa en amandelen zitten er namelijk net wat minder koolhydraten in en juist net wat meer eiwitten. Dat geeft je een langer verzadigd gevoel én bevordert het spierherstel na je workout. Ideaal als je wat af wil vallen!

Check hier het recept.