Dit is waarom je rijstwater niet weg moet gooien

05 augustus 2021 – Leestijd 3 minuten
Rijstwater

Rijst gekookt? En giet je het water dan zo door de gootsteen? Dat doen we bijna allemaal. Maar wist je ook dat je nog heel veel kunt doen met dat rijstwater? Er zitten namelijk nog allemaal gezonde voedingsstoffen in die goed onder andere goed zijn voor je haar, je gezicht en je spijsvertering. Gooi het water dus eens niet weg en gebruik het voor een fijne beautybehandeling of één van de andere toepassingen. Lekker duurzaam ook!

Wat is rijstwater?

Rijstwater is het water dat je overhoudt na het koken van rijst. Het water is vaak een beetje troebel door het zetmeel, maar er zitten ook nog veel wateroplosbare vitamines en mineralen in. En dat is precies wat het zo gezond maakt en waarom het in veel beautyproducten zit verwerkt! Het zou dus zonde zijn als het goedje weg zou gooien. Je kunt er tenslotte nog allerlei leuke dingen mee doen!

Rijstwater voor je haar

Rijstwater gebruiken voor je haar is één van de bekendste toepassingen. Het zou ervoor zorgen dat je haar sterker en glanzender wordt en de haarzakjes voorzien van extra voedingsstoffen waardoor je lokken sneller gaat groeien. Ook zou het meer volume creëren bij mensen met krullen of kroeshaar. Klinkt goed allemaal!

Hoe gebruik je rijstwater voor je haar?

Dat is heel simpel. Was eerst je haar om het zo schoon mogelijk te krijgen. Vervolgens doe je een beetje van het water in een lege (en schone!) spuitbus en spuit je je haar er helemaal mee in. Je haar mag er echt goed doordrenkt mee zijn. Masseer het goed in je hoofdhuid en haren en wikkel een handdoek om je hoofd. Laat het even een half uurtje intrekken en spoel daarna alles uit!

Rijstwater

Rijstwater voor je gezicht

Door alle antioxidanten wordt rijstwater ook veel gebruikt om je huid weer te laten stralen. Het bestrijdt kleine irritaties, gaat veroudering tegen en opent bijvoorbeeld verstopte poriën. De B-vitamines in het water zouden ook de groei van nieuwe cellen stimuleren, waardoor je snel weer een gezonde gloed op je gezicht krijgt. Geen wonder dat het in veel huidproducten gebruikt wordt!

Hoe gebruik je rijstwater voor je gezicht?

Heb je rijst gekookt en wat water over? Trakteer jezelf dan op een echte DIY gezichtsbehandeling! Ook hier geldt: eerst schoonmaken. Reinig je gezicht dus eerst grondig. Vervolgens masseer je het koude water in. Maak bijvoorbeeld cirkelvormige bewegingen met je vingers of gebruik een wattenschijfje. Spoel weer af met water en je bent weer klaar om te stralen!

Rijstwater drinken

Kun je rijstwater drinken? Jazeker! Het zou helpen tegen diarree, de spijsvertering verbeteren en allerlei andere kwalen voorkomen. Kortom, een glas water van gekookte rijst kan zeker geen kwaad. Het is waarschijnlijk alleen niet zo lekker. Roer er daarom wat kaneel, suiker of honing door voor een zoete touch.

En nog meer toepassingen!

Rijstwater is niet alleen goed voor je huid, haar en darmen. Vanwege de vitamines en mineralen in het water kun je het ook gebruiken als plantenvoeding! Vang het water dus op, doe het in een gietertje voor sterke en gezonde planten. Ook gebruiken ze het in Azië om je kleren mee te behandelen. Door je kleding erin te wassen en te laten drogen aan een hanger zorg je voor een koele, gladde en glanzende stof die beter bestand is tegen kreuken. Strijk je favoriete blouse wel op lagere temperatuur!

Rijstwater

Rijstwater bewaren

Kook je rijst zoals je gewend bent en giet het af, maar vang het kookwater op in een grote bak of pan. Laat het vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur. Als je het niet meteen gaat gebruiken of je gebruikt niet alles in één keer (wat we ons heel goed kunnen voorstellen), kun je het water gewoon bewaren in de koelkast. Goed afgedekt blijft het daar wel 3-4 dagen goed!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Waar is rijstwater goed voor?

Rijstwater zou goed zijn voor heel veel dingen. Het zou zorgen voor gezonder haar of leiden tot een stralende huid als je het gebruikt voor je gezicht. Ook kun je het drinken om de spijsvertering te verbeteren of om de melkproductie te stimuleren als je zwanger bent (of net bevallen). Bovendien bevat het extra voedingsstoffen die goed zijn voor je planten. Ziet ook je huis er weer gezond en stralend uit!

Is rijstwater goed voor je haar?

Ja, rijstwater is goed voor je haar! Het zit namelijk vol wateroplosbare voedingsstoffen die opgenomen worden door de haarzakjes. Dat zou leiden tot sterker en elastischer haar dat sneller groeit. Ook zou het zorgen voor een gezonde, glanzende gloed en meer volume bij mensen met krullen. Daarnaast vermindert het roos en jeuk op de hoofdhuid. Ook mooi meegenomen!

Hoe moet je rijstwater gebruiken?

Rijstwater wordt vooral gebruikt voor je haar of je gezicht. Om optimaal te profiteren van de eigenschappen van het water, moet je eerst je haar of gezicht wassen. Vervolgens spuit je je haar in met een plantenspuit of gebruik je een wattenschijfje om je gezicht ermee in te smeren. Masseer het daarbij goed in, zodat het water in een half uurtje goed in de huid en haren trekt. Daarna alleen nog even uit- of afspoelen!

Hoe bewaar je rijstwater?

Je rijstwater kun je het best bewaren in de koelkast. Bijvoorbeeld in een grote, afgedekte bak. Dat remt namelijk de groei van bacteriën en zorgt ervoor dat je rijstwater schoon blijft tot je het gaat gebruiken. In de koelkast blijft het water wel 3 tot 4 dagen goed. Tijd genoeg dus om jezelf een lekkere gezichts- of haarbehandeling te geven!