Sushi bake: wat is het en hoe maak je het?

11 oktober 2021 – Leestijd 3 minuten
672 Poke bowl rijst Kant en klaar Traybake Poké Surimi

Sushi is misschien wel één van de meest populaire gerechtjes van het moment. Niet gek, want het is lekker, toegankelijk en je kunt er eindeloos mee variëren. Ga maar na. Van een Californian sushirol tot aan temaki handrolls en poké bowls, je maakt het allemaal met onze handige Poké bowl rijst. En nu is er ook baked sushi. Maar wat is een sushi bake precies? En belangrijker nog: hoe maak je het?

Wat is een sushi bake?

Sushi bake is precies wat je zou verwachten: sushi uit de oven. Compleet met sushirijst en alle subtiele lagen en smaken. En vervolgens geserveerd op een krokant gebakken nori (zeewier). Heerlijk warm, lekker om te delen met vrienden en familie en eenvoudig te maken voor grote groepen, want je hoeft de sushi niet meer rolletje voor rolletje te maken. Dat scheelt weer. Een goede partysnack én geschikt als comfort food voor in het weekend!

Hoe maak je een sushi bake?

Baked sushi maken is heel simpel:

  1. Maak de rijst en laat afkoelen
    Spoel je sushi- of poké bowl rijst in een vergiet tot het water helder is en laat uitlekken. Breng de rijst aan de kook. Gebruik hiervoor 4 delen rijst op 3 delen water. Laat afgedekt op laag vuur koken en draai na 15 minuten het vuur uit. Laat 15 minuten nastomen en verwarm per 75 gram rijst ondertussen ½ eetlepel suiker, 1 ruime eetlepel rijstazijn en een snufje zout in een pannetje. Roer door de rijst en laat afkoelen.

    Tip: Sneller aan tafel? Gebruik Lassie Voorgestoomde Poké Bowl Rijst!

  2. Doe de rijst in een ovenschaal
    Doe de afgekoelde rijst in een ovenschaal, druk stevig aan en strijk glad. Bestrooi met sesamzaad of furikake. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C.

  3. Maak een romig laagje met proteïne
    Meng mayonaise (of kewpie), roomkaas of crème fraiche met stukjes kip, vis of krab. Breng het mengsel op smaak. Gebruik hiervoor wasabi, sojasaus of sriracha of een druppeltje sesamolie. Schep het mengsel op de rijst, druk aan en strijk weer glad.

  4. Bakken
    Schuif de ovenschaal in de oven en bak 10-15 minuten tot de bovenkant net begint te kleuren. Haal uit de oven en laat 2 minuutjes afkoelen.

  5. Serveer met je favoriete toppings
    Snijd je sushi bake in vierkante blokjes. Leg ieder blokje op een stukje gebakken nori en serveer met toppings als komkommer, avocado, gebakken uitjes of één van de andere lekkere poké bowl toppings.

3 lekkere sushi bake recepten

Nu je weet wat een sushi bake is en hoe je baked sushi kunt maken, is het tijd om de keuken in te duiken en lekker aan de slag te gaan. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we 3 van onze lekkerste sushi bake recepten voor je op een rijtje gezet. Probeer ze allemaal en ontdek je favoriet!

Spicy tuna & avocado

De klassieke poké bowl, maar dan als sushi bake. Deze traybake met spicy tuna en avocado maak je met een blikje tonijn op water, mayonaise, roomkaas, soja- en srirachesaus. Lekker met komkommer, avocado en frisse bosuitjes. En ben je gek op tuna melt? Doe dan wat geraspte cheddar over het tonijnmengsel voordat je de sushi de oven in schuift!

traybake met spicy tuna en avocado

Gerookte kip & sesamdressing

De basis van deze sushi bake: gerookte kip met roomkaas en sesamolie op een bedje van sticky rice en geroosterde sesamzaadjes. Dan weet je dat het goed wordt. En met edamame boontjes, wortel julienne en radijsjes serveer je er ook nog eens een gezonde portie groente bij dit recept. Ook lekker met komkommer, gebakken uitjes en een drizzle sojasaus!

Traybake met surimi, avocado & komkommer

Last, but not least: de traybake met surimi, avocado & komkommer. Een lekkere sushi bake met furikake kruiden, surimi sticks (krab) en mayonaise en avocado en komkommer als topping. Voeg ook eens wat wasabi toe voor wat extra pit of serveer met zalmeitjes om extra indruk te maken op je gasten. Simpel, maar ontzettend lekker!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Moet sushi rijst koud zijn?

In het ideale geval is sushirijst op kamertemperatuur als je het eet. Koude sushi (bijvoorbeeld uit de koelkast) verliest die kenmerkende zoetzure smaak. Aan de andere kant is warme sushi wel heel erg plakkerig. Die kun je weer niet goed rollen. Bovendien warmen daardoor ook je ingrediënten en toppings op. Dat wil je ook weer niet!

Kun je ook warme sushi maken?

Ja! Baked sushi is een voorbeeld van een warm sushigerecht. Net als nigiri. Toch eten we ‘m niet gloeiend heet. Ook als de sushi bake uit de oven komt, laten we hem het liefst even een paar minuten afkoelen. Zo krijgt de rijst alsnog de structuur met die fijne bite. Bovendien bakken we de rijst niet lang genoeg om helemaal heet te worden!

Hoeveel sushi azijn bij de rijst?

Azijn is natuurlijk een belangrijk ingrediënt in je sushi rijst. Je wilt wel dat zuurtje, maar de rijst moet ook weer niet té zuur worden. Reken daarom ongeveer een eetlepel sushi azijn per 60 gram (ongekookte) rijst en doe daar een halve eetlepel suiker bij. Met die verhoudingen zit je altijd goed en wordt ook jouw sushi bake een succes!

Hoe moet je sushi bewaren?

Heb je die sushi bake over? Of heb je ‘m van te voren gemaakt? Je kunt ‘m dan het best maximaal 4 uur op kamertemperatuur bewaren. Langer bewaren kan ook, maar dan moet je de sushi met vershoudfolie omwikkelen en in de koelkast zetten. Daar blijft het ongeveer 24 uur goed. Maar zit er ook rauwe vis in? Dan vaak wat korter: zo’n 12 tot 16 uur!