Zo moet je kokosrijst maken (met 4 extra recepten)

06 januari 2022 – Leestijd 4 min

637 Basmatirijst Kokosrijst blog

Kokosrijst maken is één van de manieren om een extra dimensie te geven aan je gerecht. Snel en makkelijk. Zonder gedoe. En dat is precies waarom we bij Lassie er zo dol op zijn. Maar wat is het eigenlijk? Hoe moet je het bereiden? En wat zijn lekkere recepten waar je het bij kunt maken?

Wat is kokosrijst?

Kokosrijst is niets meer dan rijst die gekookt is in kokosmelk. Een manier om rijst lekker te maken dus. Want met de kokos geef je een extra frisse, ietwat zoete smaak aan je rijst. Dat past perfect bij een pittige curry met kip, een wokschotel met garnalen of een stukje kruidige vis. Maar het combineert ook goed met fruit, bijvoorbeeld voor in een toetje. Vooral mango is een erg populair fruit dat er goed bij past!

Kokosrijst maken

Kokosrijst maken is heel makkelijk. Dit heb je ongeveer nodig:

  • 300 gram rijst
  • 200 ml kokosmelk
  • water of bouillon
  • kruiden of smaakmakers (optioneel)

Let op: Je kunt in principe met elke rijstsoort kokosmelk maken. Basmatirijst, zilvervliesrijst of dessertrijst. Welke rijst je gebruikt, heeft wel invloed op de hoeveelheid kokosmelk die je nodig hebt. Voor 300 gram droogkokende rijst heb je bijvoorbeeld maar 200 ml kokosmelk en 250 ml water of bouillon nodig, maar voor 150 gram dessertrijst kun je al beter een heel blikje (400 ml) kokosmelk gebruiken. Goed het recept checken dus of gewoon even uitproberen!

Bereidingswijze

Zo maak je de rijst:

  1. Doe de rijst met de kokosmelk en het water of de bouillon in een pan en breng aan de kook.
  2. Voeg smaakmakers als een stengel citroengras of wat vanillesuiker toe (optioneel)
  3. Kook de rijst onder af en toe roeren gaar en voeg water toe als de rijst te droog wordt. Het koken duurt vaak wel iets langer dan op de verpakking staat aangegeven, dus proef regelmatig of de rijst al klaar is.
  4. Haal de pan van het vuur, roer de rijst los met een vork en serveer!

4x een kokosrijst recept voor vanavond

Met kokosrijst kun je alle kanten op. Van een snelle roerbakschotel tot zoet dessert om lekker rustig van te genieten. Dit zijn onze favoriete recepten:

Kokosrijst met mango en matcha

Deze variant met mango en matcha is één van onze lekkerste toetjes. Fris en zoet in één. En de groene kleur van de matcha geeft de rijst ook nog een leuke (en lekkere) touch. Serveer met wat extra geroosterde kokos en een limoentje om het helemaal af te maken!

Hier vind je het recept.

Kokosrijst met mango en matcha

Met gebakken banaan

Geen zin in mango? Of niet in huis? Maak je coconut rice dan eens met gebakken banaan. Net zo lekker en net zo makkelijk! We gebruiken voor ons recept wat koffieroom om het extra smeuïg te maken. En roer er bijvoorbeeld ook eens wat chocoladevlokken door!

Bekijk het recept hier.

Kokosrijst met garnalen

Nog zo’n klassieke combinatie: kokos met garnalen! Voor dit gerecht bakken we eerst wat ui, koriander en gember en voegen we daar de rijst, kokosmelk en groentebouillon aan toe. Dan weet je dat het lekker wordt.

Je kunt het recept hier vinden.

Met gebakken spruiten en kikkererwten

Nog een alternatieve manier om kokosrijst te maken: met kokosdrink! Voor deze variant meng je je gekookte rijst gewoon met wat kokosrasp en een eetlepel kokosdrink. Handig als je geen tijd hebt om te koken. Wij serveren deze rijst graag met spruiten en kikkererwten!

Hier staat het recept.

Kokosrijst met gebakken spruiten en kikkererwten

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Hoe moet je kokosrijst maken?

Kokosrijst maken is heel eenvoudig. Breng een pannetje met rijst, kokosmelk en water (of bouillon) aan de kook. Eventueel voeg je hier nog wat smaakmakers aan toe. Vanillesuiker, bijvoorbeeld. Of een stengel citroengras. Laat de rijst rustig gaar koken onder af en toe roeren. Voeg water toe als het te droog wordt. Als de rijst gaar is, ben jij ook klaar!

Is kokosrijst gezond?

Of kokosrijst gezond is, hangt af van veel factoren. Welke rijst je gebruikt, bijvoorbeeld. De ene rijstsoort is wat gezonder dan de ander. Daarnaast bevat kokosmelk over het algemeen relatief veel verzadigde vetten. In grotere hoeveelheden verhogen die je cholesterol. Je kunt kokosrijst dus beter niet te vaak eten, maar af en toe kan zeker geen kwaad!

Bij welke recepten past kokosrijst?

Kokosrijst is lekker fris en vaak een tikkeltje zoet. Dat maakt het perfect voor toetjes en romige desserts. Bijvoorbeeld met wat chocola of fruit. Heerlijk. Maar de smaak past ook goed als tegenhanger bij kruidige curry gerechten of bij Indisch gestoofde kip. En wat dacht je van een snelle wok- of roerbakschotel met pittige saus? Ook lekker met die friszoete rijst!

Kun je kokosrijst als dessert eten?

Ja, je kunt kokosrijst zeker als dessert eten! Je kunt het namelijk lekker zoet maken. Dan smaakt het bijvoorbeeld erg lekker met blokjes mango, een gebakken banaan of wat geraspte chocolade. En gebruik je er ook dessertrijst voor, dan wordt jouw toetje ook nog eens lekker romig. Meer heb je niet nodig om lekker te kunnen genieten. Toch?