Wat kun je allemaal met gele rijst maken? (5 recepten)

05 augustus 2021 – Leestijd 3 minuten
Gele Rijst Notenpilav Met Aubergine

Vanavond lekker feestelijk eten? Duik de keuken in en ga eens iets met gele rijst maken! Daarmee tover je altijd een kleurrijk en vrolijk bordje op tafel. Maar wat is het eigenlijk? Hoe kun je het zelf maken? En wat voor soort recepten kook je er dan zoal mee?

Wat is gele rijst?

Gele rijst is gewone witte rijst, maar dan met een vrolijk kleurtje. Door de rijst te koken met bijvoorbeeld kurkuma en saffraan nemen de korrels gekleurd water op en worden ze mooi geel. Dat ziet er niet alleen leuk uit, maar je proeft die kruiden ook nog eens. Perfect voor een Indonesische nasi kunig, Surinaamse roerbak of bij een kruidige Indiase curry!

Zelf gele rijst maken

Je kunt natuurlijk onze Lassie gele rijst kopen. Die is al kant en klaar. Maar je kunt ook zelf gele rijst maken. Handig als je even geen tijd meer hebt om nog naar de winkel te gaan. Je hebt er wel kurkuma of saffraan voor nodig. Je doet het als volgt: bak de kurkuma samen met een gesnipperd uitje even in een pan en bak de rijst na een paar minuten even mee. Voeg water toe en kook de rijst gaar. Of je kookt de rijst zoals je normaal zou doen, maar je laat eerst wat saffraandraadjes trekken in het water!

Iets met gele rijst maken? Dit zijn onze favoriete recepten

Wil je vanavond wel iets met gele rijst maken, maar weet je niet wat? Geen zorgen. We zouden Lassie niet zijn als we je daar niet bij zouden helpen. En dus hebben we hier een paar van onze favoriete recepten voor je op een rijtje gezet. Altijd lekker, gezond en makkelijk om te maken. Altijd goed. Bekijk ze allemaal en ontdek je nieuwe favoriet!

Surinaamse gele rijst met kip

Surinaams eten is in Nederland ontzettend populair. En gelukkig zijn er dan ook koks die Surinaamse recepten met gele rijst maken. Zo ontwikkelde Jessica Jennifer van surinaamskokenmetjen.nl deze massala kip met spinazie voor Lassie. En daar zijn we inmiddels echt dol op.

SURINAAMSE MASSALA KIP MET SPINAZIE EN GELE RIJST


Tip: Check ook Jessica’s andere Surinaamse recepten

Notenpilav met aubergine (vegetarisch)

Je kunt ook heel goed een pilav van gele rijst maken! Dat ziet er niet alleen feestelijk uit, maar het is vaak ook nog echt een feest om het te eten. Met het recept voor deze vegetarische notenpilav met aubergine geef je er een lekker Midden-Oosterse draai aan. Heerlijk met grantaatappelpitjes, gedroogde abrikozen en pistachenootjes!

Lees ook: Pilav maken: hoe moet dat?

Rode kipcurry met sugarsnaps

Wil je gele rijst maken met kip en boontjes? Dan is deze rode kipcurry met sugarsnaps iets voor jou! Een lekker Indiaas gerecht met pit. De kip wordt namelijk gekruid met garam masala, gember, knoflook én een fijngehakt rood pepertje. Met die ingrediënten weet je zeker dat het lekker wordt.

Scholfilet met zoete tomaat

We moeten vaker vis eten. En dat kan prima met dit recept voor gebakken scholfilet met zoete tomaat. Een echte smaaksensatie met ras el hanout en sinaasappel. Bovendien bereiden we dit gerecht grotendeels gewoon in de oven terwijl we de gele rijst maken. Dat scheelt weer een heleboel gedoe. En afwas.

Bonus: Bekijk nog meer inspiratie voor rijst met vis!

Roerbak van Shanghai paksoi en cashewnoten (vegetarisch)

Zet het vuur maar hoog, want we gaan wokken! Met twee struiken groene paksoi, rode ui en het gele van de rijst is het een mooi kleurrijk gerecht. Boven is onze roerbak van Shanghai paksoi en cashewnoten gezond en lekker gevarieerd. Ook fijn: dit gerecht staat in 20 minuten op tafel. Van begint tot eind!

GELE RIJST MET SHANGHAI PAKSOI EN CASHEWNOTEN

Nog meer gele rijst maken?

Check dan al onze gele rijst recepten en laat je verrassen door nog meer leuke, lekkere en gezonde gerechten!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Hoe maak je gele rijst?

Je kunt zelf gele rijst maken door er een gele kruiden aan toe te voegen. Denk aan kurkuma of saffraan. Kurkuma bak je samen met de rijst even aan zodat de smaak er goed uit komt. Vervolgens voeg je water toe en breng je het geheel aan de kook. Je kookt de rijst daarna gewoon zoals je gewend bent. Saffraan is makkelijker. Die hoef je alleen maar toe te voegen aan het kookwater!

Is gele rijst gezond?

Ja, gele rijst is best gezond. Het bevat namelijk net als witte rijst heel wat B-vitamines en mineralen. Ook zitten er wat eiwitten in en is het een goede bron van koolhydraten die je nodig hebt voor wat extra energie. En als bonus: gele rijst bevat maar weinig vetten. Daarmee is het een lekkere en goede basis voor als je gaat sporten en wat kilootjes af wilt vallen!

Waar kun je gele rijst kopen?

Lassie Gele Rijst vind je gewoon in de schappen van de meeste supermarkten. Vast ook bij eentje in jouw buurt. Handig, want onze gele rijst hoef je niet eerst zelf te kleuren én is al voorgekookt. Dat betekent dat ‘ie in 8 minuutjes klaar is. Voor droge rijst laat je de rijst nog even een kwartiertje staan. Maar je kunt dus altijd lekker snel aan tafel. Alleen nog even omscheppen en serveren!

Wat kun je met gele rijst maken?

Met gele rijst kun je heel veel kanten op! Je kunt het gebruiken als basis van veel Surinaamse gerechten met kip en groenten, maar bijvoorbeeld ook voor een snelle en calorie-arme paella met bijvoorbeeld garnalen, chorizo en wat doperwten. Ook geschikt als basis van een Zuid-Afrikaanse bobotie, pilav of Amerikaanse jambalaya!