Zo kun je rijst lekker maken en kleuren
Eerlijk is eerlijk. Rijst is veelzijdig en gezond, maar droge rijst heeft niet altijd evenveel smaak. In veel recepten moet je dan ook de rijst lekker maken met groenten, vlees of vis. Al dan niet in een lekkere saus. Maar wil je de het los serveren als bijgerecht of de rijst kleuren, zodat je écht een unieke maaltijd op tafel kunt zetten? Check dan hier handige manieren waarmee je zelf je rijst extra lekker kunt maken en kunt kleuren!
Rijst lekker maken: 5 kooktips
Rijst lekker maken is gelukkig niet heel moeilijk. Het kan op allerlei verschillende manieren. De één nog sneller en simpeler dan de ander. Welke manier je het best kunt gebruiken is afhankelijk van wat je erbij eet. Waar je zin in hebt. Goed, laten we gauw kijken hoe we onze kale rijst lekker maken:
1. Koken in bouillon
Rijst koken in bouillon is misschien wel de meest eenvoudige manier om het extra smaak mee te geven. De korrels nemen namelijk vocht op als je ze kookt. Door smaak toe te voegen aan het water zorg je er dus voor dat ze dat óók absorberen. Op deze manier kun je ook een lekkere risotto bereiden of paella maken.
2. Koken met kruiden
Je kunt ook kruiden toevoegen tijdens het koken om je rijst lekker te maken. Gebruik bij voorkeur hele kruiden die je er makkelijk uit kunt vissen als de rijst gaar is. Denk hierbij aan een gekneusde stengel citroengras, een steeltje kaneel, een laurierblad of wat plakjes gember. Je kunt trouwens ook gewoon gedroogde kruiden toevoegen aan het kookwater. Lekker experimenteren!
3. Koken in kokosmelk
Je kunt je rijst niet alleen in water of bouillon koken, maar ook in kokosmelk! Meng 1 blikje kokosmelk (400ml) met 200ml warm water voor zo’n 150 gram rijst. Je kunt vervolgens gewoon de rijst koken zoals je gewend bent. Deze friszoete rijst past vervolgens perfect bij een pittig gerecht of kun je met wat fruit eten als een toetje, zoals deze kokosrijst met gebakken banaan.
4. Eerst even aanbakken
Geen bouillonblokje, kokosmelk of kruiden bij de hand? Dan kun je ook de rijst lekker maken door ‘m eerst even aan te bakken. Gewoon kort bakken in een beetje olie of boter voordat je er water op giet of het in een pan doet. Op die manier geef je een heerlijke, nootachtige smaak aan je rijst. Een heerlijk trucje voor extra smaakvolle notenrijst recepten!
Tip: Op de manier kun je bijvoorbeeld ook een Turkse rijst maken. De basis voor een lekkere Turkse pilav!
5. Droge rijst lekker maken: fried rice!
Je kunt natuurlijk ook droge rijst lekker maken. Na het koken dus. Maak dan eens een van gebakken rijst recepten van je gekookte rijst. Zo’n fried rice maken is heel simpel … en heel snel! Je bakt de rijstkorrels gewoon samen met je favoriete vlees, vis, groenten en smaakmakers. Eventueel nog een beetje sojasaus erbij en klaar is Kees. Ook een handige manier om van je restje rijst af te komen. Het maakt daarbij niet uit welke rijstsoort je gebruikt: van zilvervliesrijst tot witte rijst!
Tip: Witte rijst koken voor de hele familie? Gebruik kruiden!
Eten er ook kinderen mee? Dan wil je misschien geen zoute bouillon, vette kokosmelk of pittige smaakmakers gebruiken. Je kunt gewone, witte rijst dan vaak het best op smaak brengen met milde kruiden die iedereen wel lust. Denk aan peterselie, basilicum, oregano of laurierblad!
Rijst kleuren: 3 manieren
Leuk hoor, maar soms is de rijst lekker maken alleen nog niet genoeg. Het oog wil ook wat. En als je gasten hebt is het heel leuk om ze te verrassen met een indrukwekkend en kleurrijk gerecht. Gelukkig kun je ook heel makkelijk je rijst kleuren. Op een natuurlijke manier. Zonder E-nummers. Je doet het bijvoorbeeld op één van de volgende drie manieren:
1. Rijst kleuren met saffraan
Eén van de bekendste manieren om rijst te kleuren is met saffraan. Dat is een kruid van de stamper van de saffraankrokus. Een bloem die maar een paar dagen per jaar bloeit. Heel speciaal dus. Als je een saffraandraadje toevoegt aan het kookvocht kleurt het helemaal geel … en je rijst dus ook! Check de recepten met saffraan maar eens!
2. Rijst kleuren met kurkuma
Je kunt ook gele rijst maken door de rijst te koken met een beetje kurkuma, turmeric of koenjit. Dat is een wortel die een beetje lijkt op gember en waarmee je een hele typische kleur en smaak aan je gerecht geeft. Perfect voor curry’s of een nasi koening (een feestelijk gerecht dat je kunt koken voor de hele familie). Bovendien zit kurkuma vol belangrijke mineralen en antioxidanten. Mooi meegenomen!
Bonus: Bekijk hier alle recepten met gele rijst!
3. Rijst kleuren met inktvisinkt
Je kunt ook je rijst kleuren met inktvisinkt en zo een zwart gerecht maken. Door inktvisinkt aan het water of de bouillon toe te voegen maak je bijvoorbeeld een hele donkere paella of risotto. Serveer er garnalen of een gebakken visje bij en je weet zeker dat je je gasten versteld laat staan. Niet alleen bijzonder om te zien, maar ook bijzonder lekker!