Lassie Favo’s: 6 Chinese gerechten die je zelf kunt maken

05 augustus 2021 – Leestijd 3 minuten
513 Toverrijst Chinese toverrijst wokgroente zoetzure saus

In Nederland zijn we gek op Chinese gerechten. We zijn bijna allemaal wel eens naar een Chinees-Indisch restaurant geweest. En anders laten we op zondagavond wel even wat bezorgen. Maar vaak kun je die gerechten ook prima zelf maken. Makkelijker dan je denkt. Met deze 6 simpele recepten zet ook jij vanavond nog Chinees op tafel. Soms net even anders dan je misschien gewend bent, maar minstens net zo lekker ... en een stuk gezonder!

Check dus gauw inspireren door onze favoriete Chinese gerechten die je ook gewoon zelf thuis kunt maken!

Varkensreepjes in babi pangangsaus (kidsproef)

Babi pangang staat in nagenoeg ieder Chinees-Indisch restaurant op het menu. Onze Chinese groenterijst met varkensreepjes en babi pangangsaus mag dan ook niet ontbreken in deze lijst met Chinese gerechten. In dit recept gebruiken we gewoon een zakje wokgroenten en serveren we de babi pangang met een rauwkostsalade (optioneel). Breng op smaak met ketjap en een beetje sambal voor wat extra pit!

CHINESE GROENTERIJST MET VARKENSREEPJES EN BABI PANGANGSAUS

Omelet in zoetzure saus

Bij de Chinees ken je deze omelet in zoetzure saus misschien wel als foe yong hai. Het is een favoriet van veel mensen. Vooral bij de rijsttafel wordt ‘ie altijd wel bijbesteld. Maar je kunt deze omelet dus ook heel eenvoudig zelf maken. In onze variant met broccoli gebruiken het vocht van een potje atjar tjampoer om de saus mee op smaak te brengen. Lekker makkelijk!

Tjap tjoy met kip

Tjap tjoy betekent letterlijk ‘gemengde groenten’. En dat is dan ook precies wat het is! Wij maken de onze tjap tjoy met kip, peultjes en paksoi. En vooruit, daar doen we dan ook nog een gele paprika bij. Omdat het er leuk uitziet, omdat het lekker is én voor de extra vitamientjes. Binnen een half uur staat dit gerecht op tafel. En nóg veel sneller als je ‘m maakt met onze kant-en-klare rijst!

Nasi goreng met ham en spiegelei

Nasi is het lekkerste rijstgerecht van Nederland (check hier de overige rijstklassiekers met nog meer populaire Chinese gerechten). Een ook dit gerecht kun je heel eenvoudig zelf maken. Met prei, met ham en met een spiegelei. Een simpele nasi goreng precies zoals je gewend bent. Lekker met kroepoek, satésaus, sambal, zoetzure komkommer of wat je er ook maar het liefste bij eet!

Leestip: Nog meer nasi? Check dan ook ‘Zelf nasi maken: simpel & snel’ voor meer inspiratie!

Eenvoudige Chinese hotpot

De hotpot is misschien een vreemde pekingeend in de bijt. Je bestelt het niet zo gauw hier in Nederland, maar toch zijn hotpots wel hele populaire Chinese gerechten! Een hotpot is een grote pan met bouillon of soep waar je allerlei rauwe groenten, vis en vlees snel in gaart. Een soort Chinees fonduen dus. Onze eenvoudige Chinese hotpot is een goed recept om eens mee te beginnen...

hotpot




… of ontdek hier je favoriete hotpot recept!

Zoetzure kip met perzik

Deze zoetzure kip met perzik is onze versie van koe lo kai. Maar dan wel zonder krokant deegjasje, want daardoor is het gerecht een stuk sneller klaar. Binnen het half uur om precies te zijn. De saus brengen we op smaak met gember, knoflook en het sap van het fruit. En met de paprika, ui en partjes perzik krijg je zowel je dagelijkse portie groenten én fruit binnen. Win-win.

Nog meer Chinese gerechten?

Zin in nog meer Chinese gerechten? Dat snappen we. En daarom vind je bij Lassie ook nog een heleboel andere makkelijke recepten. Check hier bijvoorbeeld nog wat klassiekers en hotpots, maak je eigen sambal of ga voor één van onze 12 lekkerste wokgerechten met rijst. Altijd lekker, altijd gezond en altijd makkelijk om te maken. Altijd goed.

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat zijn Chinese voorgerechten?

Soepen zijn de Chinese voorgerechten bij uitstek. We kennen allemaal wel de Chinese tomatensoep of de haaienvinnensoep, maar ook wontons in een heldere bouillon worden wel eens als voorgerecht geserveerd. Daarbij kom je ook regelmatig andere dumplings tegen als aperitief. En natuurlijk kan ook een loempia niet ontbreken bij je rijsttafel!

Welke Chinese gerechten met kip zijn er allemaal?

Er zijn een heleboel Chinese gerechten met kip. Eén van de bekendste is Kung Po Kai: pittige kip met cashewnoten en rijst. Een echte klassieker uit de Chinese keuken. Verder zijn ook ku lo kai (krokante kip in zoetzure saus) en gon bao kai (kip in zwarte bonensaus) razend populair. Genoeg om te proberen dus!

Zijn er Chinese gerechten met ei?

Ja, er zijn zeker Chinese gerechten met ei. De omelet in tomatensaus, beter bekend als foe yong hai, is natuurlijk een favoriet van veel mensen. Daarnaast maak je ook de Chinese fried rice met ei. Je kunt ook eens een roerei maken met tomaat en lente ui. Op smaak gebracht met rijstwijn, sesamolie, witte peper en een toefje suiker!

Wat is echt Chinees eten?

In Nederland kennen we Chinees eten vooral van het afhaalrestaurant. Maar in China zelf eten toch echt wat minder bami en nasi. Daar staat wat vaker peking eend of kung pao chicken op het menu. Net als dim sum, congee (rijstepap) of chow mein. Ook char siu (geroosterd varkensvlees) wordt er veel gegeten!