12x lekkere wokgerechten met rijst - Vlees, vis & vegetarisch!

13 februari 2023 – Leestijd 4 min

Wok gerechten

Bijna iedereen heeft er wel eentje: een wokpan. De wok is niet meer weg te denken uit onze keuken en we maken er ook in onze recepten graag gebruik van. Wokken is namelijk super makkelijk, super snel en je kunt er ook nog eens een super veel gezonde, gevarieerde gerechten mee maken. Kortom, alles waar we bij Lassie gek op zijn. En daarom laten we je graag zien wat onze favoriete wokgerechten zijn!

Maar eerst: hoe moet je wokken?

Wokgerechten maken is ontzettend simpel. Snijd eerst het vlees en de groenten in niet al te grote stukken, zodat ze ondanks de korte baktijd wel goed gaar worden. Verwarm dan de wok eerst tot hij goed heet is en doe 2 à 3 eetlepels olie in de pan. Als eerste gaar je vlees, vis of vleesvervangers als tofu. Eventueel met smaakmakers als knoflook, gember en/of een pepertje. Bak vervolgens ook de groenten beetgaar en warm eventueel een sausje mee. Lekker met noedels of mie, maar bij Lassie serveren we onze wokgerechten met rijst!

Wokken zonder wokpan

Heb je geen wokpan? Geen nood. Je kunt onderstaande wokgerechten ook gewoon in een hapjespan maken. Het gaat bij wokken om vlees of vis zo snel mogelijk dicht te schroeien, waardoor de sappen, smaak en vitamines zo goed mogelijk behouden blijven. Draai het vuur dus zo hoog mogelijk, laat je pan weer goed heet worden en voeg de ingrediënten stapsgewijs toe. Wel goed blijven omscheppen zodat er niks aanbrandt!

wokgerechten

Wokgerechten met kip, bief & varkensvlees

Check nu onze lekkere en simpele wokgerechten met kip, biefstuk of varkensreepjes. Gebalanceerde maaltijden met alles erop en eraan. En bomvol smaak! Als je een beetje tijd over hebt is het bijvoorbeeld heerlijk om de stukken vlees even te marineren in een mengsel van sojasaus of ketjap en wat verse kruiden. Dan trekken de smaken er namelijk nóg beter in! Dit zijn onze favoriete wokrecepten met kip, rund- en varkensvlees:

Wokgerechten met garnalen & vis

Even geen zin in vlees? Bekijk dan eens onze populaire wokgerechten met garnalen of vis. Lekker pittig, zoet en fris of juist subtiel kruidig. Er is voor ieder wat wils. Houd er echter wel je concentratie bij! Garnalen kunnen namelijk wel wat verdragen, maar als je stukjes vis te lang roerbakt vallen ze uit elkaar. Laat je desalniettemin gewoon lekker inspireren door deze wokrecepten met garnalen of vis!

Vegetarische wokgerechten

Vegetarische wokgerechten liggen snel en zonder gedoe op je bord. Ideaal voor wanneer je bijvoorbeeld wat opstartproblemen hebt gehad op je meatless monday en je echt geen zin meer hebt om lang in de keuken te staan. Maar natuurlijk zijn onze vegetarische wokrecepten ook gewoon de rest van de week hartstikke lekker. Benieuwd? Laat je verrassen door de mogelijkheden en check onderstaande recepten!

Snelle eenpans-wokgerechten

De meeste wokrecepten heb je binnen een half uurtje wel op tafel staan, maar dat kan nog sneller! Onze snelle eenpans-wokgerechten heb je namelijk in een kwartiertje al op je bord liggen. En bovendien houd je er ook maar weinig afwas aan over. Zo kun je meteen weer door naar de sportschool, bijvoorbeeld. Bekijk dus snel onze snelle recepten uit de wok en ga meteen aan de slag!

Tip: Bekijk ook onze andere lekkere eenpansgerechten!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Hoe wok je rijst?

Bij veel wokgerechten kook en serveer je de rijst apart. Maar wil je de rijst toch even mee wokken in bijvoorbeeld een nasi of ander eenpansgerecht, dan gebruik je voorgekookte rijst en voeg je die toe wanneer alle andere ingrediënten gaar zijn. Je hoeft de rijst namelijk alleen maar even 2 minuutjes op te warmen. Alleen nog even kruiden of een sausje toevoegen en klaar!

Welke olie gebruik je om te wokken?

Er zijn heel veel soorten olie, maar niet elke olie is geschikt om mee te wokken. Een wok wordt namelijk bijzonder heet en je wok olie moet dus een hoog rookpunt hebben. Vaak wordt er daarom arachide- pindaolie, zonnebloemolie of kokosolie voor gebruikt. Die soorten hebben een hoger rookpunt dan bijvoorbeeld (extra vierge) olijfolie of sesamolie.

Kun je wokken zonder wokpan?

Ja, je kunt wokken zonder wokpan. Bij wokken gaat het erom dat je de ingrediënten kort bakt in een hele hete pan. Een wokpan is daarbij rond, zodat die hitte goed verdeeld wordt. Als je geen wokpan hebt, kun je dus het best een hapjespan gebruiken. De hoge opstaande rand maakt het bovendien makkelijker om erin te roeren zonder dat je groenten, vlees of vis over de rand vallen!

Wat zijn lekkere wokgerechten?

Er zijn een heleboel lekkere wokgerechten. Populaire wokgerechten met rijst zijn bijvoorbeeld een Indonesische nasi goreng, Chinese babi pangang en een Thaise curry. Maar probeer vooral ook eens khao pad of ander fried rice recept of laat je verrassen door een Japanse roerbakschotel. Gebruik gewoon wat je lekker vindt en met Lassie wordt het altijd goed!