Dit zijn de lekkerste rijstgerechten van Nederland

02 januari 2024 – Leestijd 2 minuten
LAS2081 Lassie blogvisual klas

Wij Nederlanders zijn gek op rijst. Als Lassie weten we dat als geen ander. 66% van de Nederlanders eet minimaal één keer per 2 weken rijst. En de helft daarvan eet zelfs één keer per week rijst. Dit en meer blijkt uit een onderzoek naar de rijstconsumptie in Nederland dat de we onlangs hielden. Daarbij waren we trouwens ook heel benieuwd naar het meest lekkerste rijstgerecht van Nederland … en uitslag is overtuigend.

Nasi is dé rijstklassieker van Nederland

Onderzoek bewijst het: 82% van de Nederlanders kiest Nasi als lekkerste rijstgerecht van Nederland. Niet heel gek, want deze Indonesische klassieker is al generaties lang onderdeel van onze Nederlandse cultuur. Eigenlijk heet het gerecht officieel nasi goreng. "Nasi" betekent gekookte rijst en "goreng" gebakken. Maar in de volksmond noemen we dit gewoon nasi. Gebakken rijst, met gebakken uitjes, spiegelei, atjar, sambal, kroepoek, saté en pindasaus. Iedere familie geeft hier vaak nog een eigen twist aan. Eentje die van generatie op generatie wordt doorgegeven.

Lees ook Zelf nasi maken: simpel & snel (inclusief 5 recepten)

Nasi goreng met pindasaus en kipsaté
Nasi goreng met pindasaus en kipsaté

En de overige lekkerste rijstgerechten

In het onderzoek volgt Rijst met Kip Kerrie als nummer 2 met 41% op gepaste afstand. Soms uit een zakje of een pakje, maar hoe dan ook ongekend populair. De derde plek wordt ingenomen door Zoetzure Kip (20%) en de Italiaanse rijstklassieker Risotto (19%) staat op 4. De top 5 wordt afgesloten door Gebakken rijst met 17%, veelal een eigen recept op basis van wat men in huis heeft. Daarna volgen nog de Spaanse klassieker Paella en de Thaise Curry, beiden met 13%. Verrassende nieuwkomer is Poké Bowl. Dit relatief nieuwe rijstgerecht met haar roots in Hawaï wordt vooral door jonge vrouwen nu al aangemerkt als een echte rijstklassieker.

Klassiekers als inspiratie

De rijstklassiekers uit de top 10 vormen het komend jaar de basis voor alle inspiratie die we je dit jaar gaan bieden. Klassieke gerechten met een rijke historie, maar ook heerlijk om mee te variëren. Rijstklassiekers van toen en nu. Een oneindige hoeveelheid aan recepten in hun traditionele vorm of juist met een hedendaagse twist. Volg ze nu op Instagram of kijk hier voor de hele top 10 Rijst Klassiekers.

Over het onderzoek

Het online onderzoek is in opdracht van Lassie door onderzoeksbureau Markeffect uitgevoerd onder 210 Nederlandse mannen en vrouwen. Deelnemers werd onder andere gevraagd naar hun consumptie van rijst, welke gerechten zij het liefst bereidden en op welk vlak ze nog meer inspiratie wensten. De respondenten zijn representatief geselecteerd naar geslacht, leeftijd, gezinssituatie, arbeidsparticipatie en opleiding.