Ontdek hier je favoriete hotpot recept!

05 mei 2024 – Leestijd 3 minuten
650 Panklaar Toverrijst Vegan kimchi hotpot

Feeling hot hot hot! De hotpot is upcoming. Steeds meer mensen proberen het Chinees fonduen’ en ontdekken dat het niet alleen gezellig, maar ook hartstikke lekker is. Maar de hotpot heeft nog lang niet bij iedereen op tafel gestaan. Daarom vroegen we Bas Robben, schrijver van het kookboek Hotpot, om een paar lekkere en makkelijke recepten voor Lassie te ontwikkelen. En dat deed ‘ie. Check snel zijn lekkerste creaties en ontdek jouw favoriete hotpot recept!

Wat is een hotpot eigenlijk?

Een hotpot is een grote pan met bouillon of soep. Net bij fonduen zet je deze in het midden van de tafel en serveer je er allerlei rauwe groenten, vis en vlees blij. Vervolgens kan iedereen zijn of haar favoriete ingrediënten garen in de pan met bouillon. Maar dat is nog niet alles! Je net gegaarde hapjes eet je vervolgens met sojasaus, chilisaus, sesamolie of een andere dipsaus naar keuze. Genieten!

5x een lekker hotpot recept van Bas Robben

De keuze aan groenten, vlees, vis en andere ingrediënten is haast eindeloos. Net als de variatie aan bouillon. Om je een beetje op weg te helpen, deelt Bas hieronder 5x een lekker hotpot recept die je eenvoudig thuis kunt maken. Laat je verrassen!

Eenvoudige Chinese hotpot

De eenvoudige Chinese hotpot is een lekker instapmodel. Niet al te pittig en gewoon te maken met ingrediënten die je allemaal in de (grotere) supermarkt kan vinden. Zo vervangen we de Chinese gedroogde ham gewoon door parmaham en gebruik je als groente een voorgesneden zak Chinese groenten. Ook lekker met dungesneden biefstuk, garnalen of blokjes kipdijfilet!

Kimchi hotpot met paddenstoelen en maïs (vegan)

Wie denkt dat de hotpot alleen uit China komt, heeft het mis. Er zijn ook hele lekkere hotpots uit bijvoorbeeld Zuid-Korea. Deze vegan kimchi hotpot met paddenstoelen en maïs bijvoorbeeld. Bij deze hotpot marineren en bakken we eerste alle groenten en paddenstoelen en serveren we de soep met een kommetje rijst. Lekker snel klaar, zeker met onze PanKlaar Toverrijst. Kortom, een lekker hotpot recept voor op een doordeweekse avond!

Japanse sukiyaki hotpot met entrecôte, shiitake en tofu

Japanse sukiyaki bestel je normaal gesproken alleen in een restaurant, want het gaat echt om de kwaliteit van het rundvlees. Voor dit hotpot recept gebruik je dan ook het liefst een goed gemarmerde entrecôte. Flinterdun gesneden (ook dat kan de slager voor je doen!). Als soepbasis gebruik je dashi (recept hier te vinden) of eventueel wat visfond en je serveert deze hotpot met bimi, tofu, shiitakes en eidooiers op onze voorgestoomde Poké bowl rijst.

Japanse zalm hotpot met Chinese kool, rettich en maïs

Met dit hotpot recept blijven we nog even in Japan. De zalm hotpot met Chinese kool, rettich en maïs kent namelijk een lekkere soepbasis van écht Japanse smaakmakers als dashi, miso en sake. Gegarandeerd genieten. Zeker als je daar nog wat dunne plakjes zalm met krokante huid, knapperige Chinese kool, zoete maïs en ietwat scherpe rettich/daikon bij optelt. Lekker comfort food voor twee. Perfect voor een romantisch etentje in het weekend!

Pittige sichuan hotpot met bief, wortel en paksoi

De sichuan hotpot is misschien wel de koning onder de hotpot recepten! Een extravagante, uitgebreide hotpot waar je lekker van gaat zweten - maar dan lekker snel klaar. Precies waar we bij Lassie van houden. Lekker met biefstuk, paksoi, bimi, wortel en een sesam-knoflookdipsaus. Eten er kinderen mee of lijkt dit hotpot recept je iets té pittig? Gebruik dan ook eens de soepbasis van de eenvoudige Chinese hotpot!

Over Bas Robben

Bas reisde meerdere keren naar Taiwan, waar hij voor het eerst kennismaakte met hotpots. Hij at ze met locals in de drukke stad, op het platteland en tussen de bergen en gebruikte zijn inspiratie voor het schrijven het ultieme Hotpotkookboek. In het boek vind je meer dan twintig hotpot recepten uit de keukens van vijf Aziatische landen: Japan, Viëtnam, China, Korea en natuurlijk Taiwan. Op basrobben.nl kun je het boek bestellen en vind je nog meer hotpotrecepten, inclusief inspirerende reisfoto’s om in de stemming te komen. Bekijk alle recepten hier.

“Elk probleem kan worden opgelost met een hotpot. En zo niet, eet er dan nog een.”

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is een hotpot?

Een hotpot is een grote pan bouillon of soep waarin iedereen aan tafel zijn of haar ingrediënten gaart. Vaak gaat het om daarbij om groenten, vlees en vis die in de Aziatische keuken worden gebruikt. Vervolgens eet je die met wat chilisaus, sojasaus of sesamolie. Meestal staat de pan in het midden van de tafel, waardoor het ook wel eens Chinees fonduen wordt genoemd.

Hoe werkt een hotpot?

De hotpot is heel simpel. Je maakt een lekkere bouillon en die doe je in een grote metalen pan. Een hotpot pan heeft twee (of meer) vakken, zodat je meerdere soorten soep tegelijk kunt gebruiken. De bouillon in deze pan houd je met een gaspitje of elektrische kookplaat vervolgens warm aan tafel. Zeg maar gerust kokend heet. Je groenten, vlees of vis moeten er immers gaar in kunnen worden. Vervolgens doe je gewoon in de pan wat je lekker vindt en je vist het er weer uit als het gaar is. Supersimpel!

Heb je een hotpotpan nodig?

Een speciale hotpotpan is handig, maar je kunt ook prima hotpotten met een normale pan die geschikt is voor de warmtebron die je wilt gebruiken. Je kunt dan wel maar één bouillon of soep maken. Wil je toch meerdere soorten? Gebruik dan meerdere kleine pannetjes. Let op: je hebt dan natuurlijk ook meerdere gaspitjes of elektrische kookplaten nodig om alles gloeiend heet te houden.

Welke ingrediënten gebruik je bij een hotpot?

Hotpotten kent geen regels. Je gebruikt dus gewoon wat je lekker vindt voor je favoriete hotpot recept. Vaak worden er wel groenten als paksoi, Chinese kool of paprika’s voor gebruikt. Ook worteltjes, (zoete) aardappelschijfjes en sugarsnaps of peultjes doen het goed. Net als lente-uitjes, taugé en diverse paddenstoelen trouwens. Daarbij snijd je eventueel ook gewoon je favoriete stukje vlees of vis in hele dunne plakjes. Zo zijn ze lekker snel gaar!