2018 Logo Lassie Nr1 Witte ondergrond Pay off
Lassie

Duurzame pandanrijst van Lassie

3 sep. 2024 – Leestijd 3 min
Training Roi Et 1

Goed nieuws: bij Lassie zijn we over op duurzame pandanrijst. Dat is milieuvriendelijk geteelde rijst, met een betere prijs voor de boeren en natuurlijk wel gewoon met die kenmerkende smaak. Alles voor een lekker en gezond bordje feelgood food.

Paddy Pandan

Wat is pandanrijst eigenlijk?

Pandanrijst is rijst met lange korrel, een beetje een bloemige geur en een ietwat zoet smaakje. Het bijzondere aroma wordt daarbij vaak versterkt door de bladeren van de pandanplant mee te koken met de rijst. Daar komt de naam dus ook vandaan. Deze typische rijst wordt vooral verbouwd en gegeten in Thailand. Je maakt er dus heerlijke curry’s of fried rice gerechten mee!

En hoe maken we pandanrijst duurzaam?

Dat zit zo: onze pandanrijst wordt verbouwd in Noord-Thailand. In de regio Roi Et om precies te zijn. Daar telen hele boerenfamilies de rijst nog op kleinschalige en traditionele manier. Dat klinkt misschien best een beetje romantisch, maar dat is het niet. Door de verouderde technieken gebruiken ze namelijk veel water en allerlei schadelijke bestrijdingsmiddelen. Bovendien krijgen de boeren vaak geen eerlijke prijs voor hun rijst.

Dat moest beter. Daarom zijn we samen met de Thaise overheid en een non-profitorganisatie een project gestart waarbij de boeren verschillende trainingen hebben gevolgd om te leren hoe ze efficiënter kunnen verbouwen en hoe ze betere prijzen kunnen onderhandelen bij de inkoop en verkoop. In de praktijk betekent dat:

  • minder waterverspilling
  • minder broeikasgassen
  • minder bestrijdingsmiddelen
  • en een hogere opbrengst per rijstveld

Op die manier beschermen onze boeren de natuur én krijgen ze een beter bestaan. Win-win.

Training Roti Et 2
Roti Et Rijstveld

SRP-certificaat

Onze pandanrijst is inmiddels zo duurzaam dat ‘ie het SRP-certificaat verdiend heeft. Deze certificering van het wereldwijde Sustainable Rice Platform (SRP) wordt alleen gegeven aan rijst die aan alle standaarden voor duurzame teelt voldoet. Met het groene label op onze verpakking weet je dus zeker dat je rijst koopt van milieuvriendelijke boeren die biodiversiteit beschermen en klimaatverandering tegengaan*. Wel zo fijn, toch?

*Dit geldt nu al voor onze Pandanrijst in de 375 gram en 750 gram verpakkingen, en binnenkort ook voor het Lassie Pandanrijst Builtje.

Wat merk ik?

Goeie vraag. Naast dat je dus een steentje bijdraagt aan een betere planeet, profiteer je ook van gezondere rijst met meer smaak. Door alle nieuwe technieken zijn er namelijk minder chemicaliën nodig om ongedierte weg te houden bij de rijst en is ook het aroma wat intenser geworden. Je merkt dus vooral dat die Thaise curry of snelle Aziatische wokschotel nu nóg lekkerder zijn!

3 recepten met duurzame pandanrijst

Weten wat je kunt maken met onze duurzame pandanrijst? Laat je dan inspireren door onze favoriete recepten met pandanrijst:

68 Pandanrijst Thaise kip met paprika en cashewnoten nieuw

Thaise kip met paprika en cashewnoten

Kip cashew is misschien wel één van de meest populaire gerechten uit de Thaise keuken. En dat is niet zonder reden. Het is namelijk simpel te maken en zit met een teentje knoflook, wat eetlepels sojasaus en een rood pepertje ook bomvol smaak. Moet je eens geprobeerd hebben!

Bekijk het recept

Pandanrijst Thaise Roerbak Van Garnalen Paksoi En Pindas

Roerbak van garnalen, paksoi en pinda’s

Voor dit recept wok je alle ingrediënten in sesamolie met smaakmakers als gember, rode peper en limoensap. Natuurlijk mag een scheutje Thaise vissaus daarbij niet ontbreken. Daardoor heb je in een half uur al een heerlijke roerbakschotel met verschillende smaken en texturen. Scoor je gegarandeerd punten mee!

Bekijk het recept

Pandanrijst Extra Thaise Pompoensoep Met Pandanrijst

Thaise pompoensoep

Een dagje vega? Maak dan eens deze Thaise pompoensoep. Een lekker basisrecept waarmee je eindeloos kunt variëren. Voeg bijvoorbeeld meer groenten als paprika of peultjes toe of strooi wat knapperige blokjes tofu erover voor wat extra eiwitten. Met een pandanrijst maak je er een complete maaltijdsoep van.

Bekijk het recept

En nog meer inspiratie

Misschien is onze Thaise viscurry wel iets voor je. Misschien heb je wel meer zin in gebakken rijst met pittig gehakt. Of misschien ga je liever voor (vegetarische) shoarma met aubergine en tahini-yoghurt. Kan allemaal. Check daarom zeker ook al onze pandanrijst recepten.