Duurzame rijstteelt is een project van de lange adem. Bij Lassie weten we dat als geen ander. Daarom zijn we ook superblij en trots dat onze basmatirijst sinds kort officieel duurzaam geverifieerd is. Een lange en soms hobbelige weg, die we samen met onze Indiase rijstboeren hebben bewandeld.
Met een team van deskundigen en boeren die hun tijd ver vooruit zijn, hebben we onze rijstboeren allerlei technieken geleerd om hun rijst duurzamer en efficiënter te verbouwen. Met slim waterbeheer en het gebruik van insectenvallen en spinnenbundels valt namelijk een hoop water en bestrijdingsmiddelen te besparen. Belangrijk, want zo kan ook de uitstoot van broeikasgassen omlaag.
Indiase rijstteelt
Voor de technieken die we de boeren leren, is geen ingewikkelde of hypermoderne apparatuur nodig. Toch is het ingewikkeld om de boeren te overtuigen om mee te doen. Dat kost tijd, tijd en nog eens tijd. Dat zit zo: de omstandigheden bij Indiase rijstteelt, met zoveel kleinschalige boeren en verouderde systemen (of helemaal geen systeem), maakt duurzame rijstteelt extra complex. Verder gaan de rijstvelden en kennis in India over van vader op zoon(s). De manier waarop de rijst verbouwd wordt, is vaak al eeuwenoud. Er is geen school voor rijstboeren waar ze nieuwe technieken kunnen leren. Indiase boeren zijn bovendien slecht georganiseerd en hebben hun administratie doorgaans niet op orde. Zo is het heel normaal om geen rekening van leveranciers te vragen. Een belangrijk onderdeel van ons programma is dan ook de boeren te helpen hun administratie te organiseren.
Bij de meeste boeren valt er dus nog veel winst te behalen. Dat doen we stap voor stap, boer voor boer. Afgelopen jaar hebben we alle Indiase boeren die basmatirijst telen voor Lassie intensief kunnen begeleiden. De komende jaren hopen we steeds meer boeren te kunnen helpen, ook voor andere rijstmerken van Ebro.