Lassie basmatirijst is officieel duurzaam geverifieerd. Daar zijn we onwijs trots op. Samen met onze rijstboeren in India hebben we hard gewerkt om dat voor elkaar te boksen. Vanuit Ebro, het moederbedrijf van Lassie, zijn we een project gestart waarin we de boeren helpen hun rijst duurzamer en efficiënter te verbouwen en tegelijkertijd hun arbeids- en leefomstandigheden te verbeteren.
Waterbeheer
Slimmer omgaan met water bespaart rijstboeren water en hierdoor geld. Ook is er minder kans op schimmelziektes en schadelijke insecten en kan de methaanuitstoot met meer dan de helft omlaag. De waterbuizen zijn bij het waterbeheer een groot hulpmiddel. Met die buizen kunnen boeren zien wat de stand van het water is onder de bodemoppervlakte. Zo weten ze of de wortels van de rijstplanten genoeg onder water staan. Dankzij de waterbuizen, die de boeren gratis krijgen, besparen ze maar liefst 240.000 liter water per hectare per seizoen. Nogal de moeite waard dus!
Een andere methode voor het waterbeheer die de boeren leren, is het gebruik van een laser. Daarmee kunnen ze hun rijstvelden egaal maken, zodat het water zich gelijk verspreidt. Voordeel: de rijstplanten op het veld krijgen evenveel water en groeien gelijk. Ook leren we de boeren hoe ze regenwater kunnen opslaan om het in droge periodes te gebruiken. Zo wordt er minder water verspild.
Insectenval
Insecten zijn dol op rijstplanten en kunnen de oogst flinke schade toebrengen. Boeren zijn ze daarom liever kwijt dan rijk. Vaak gebruiken ze bestrijdingsmiddelen, maar die zijn weer slecht voor het milieu. Met een insectenval (een grote zak die insecten lokt) kunnen boeren zien of er wel insecten op hun veld rondvliegen en of bestrijdingsmiddelen nodig zijn. De insectenvallen zijn gratis voor de boeren. Ook kunnen ze foto’s sturen van de insecten naar het deskundigenteam om te checken of het wel om schadelijke insecten gaat en om advies te vragen welke en hoeveel bestrijdingsmiddelen ze mogelijk moeten gebruiken. Dankzij de insectenvallen kan de gemiddelde rijstboer per seizoen ongeveer een derde minder aan bestrijdingsmiddelen uitgeven.
Spinnenbundel
Een andere manier om insecten te bestrijden, is met behulp van spinnen. Die voeden zich namelijk met insecten. Dus hoe meer spinnen in het rijstveld, hoe beter. Om spinnen te lokken, leren boeren gebruik spinnenbundels te maken van stro. Spinnen voelen zich helemaal in de spinnenbundels, die verspreid over het rijstveld in de grond staan.
En verder…
- Leren de boeren in het programma natuurlijke kunstmest te produceren en gebruiken, met bijvoorbeeld planten die langs de rijstvelden groeien.
- Voeren we aan het begin van het seizoen een bodemtest uit om uit te vinden welke voeding de grond nodig heeft.
- Krijgen boeren les over gendergelijkheid, kinderarbeid en het belang van scholing voor kinderen, dwangarbeid en discriminatie.
- Krijgen de vrouwen in de boerenfamilies een gratis naaicursus én (aan het eind van de cursus) een naaimachine aangeboden zodat ze hun eigen inkomen kunnen verdienen.
- Kunnen boeren via het programma tegen een eerlijke prijs geschikt rijstzaad inkopen.