De 5 grootste food trends van 2022 (met inspiratie)

4 apr. 2022 – Leestijd 3 min
636 BIO Quinoa Geroosterde wortel salade

Het jaar is nu een paar maanden onderweg en dus kunnen we langzaam zien of alle voorspelde food trends voor 2022 ook echt uitgekomen zijn. Wat is er populair? En wat kunnen we straks echt nog wel verwachten? Bij Lassie zoeken we dat graag voor je uit, zodat jij je partner, kinderen of gasten straks kunt verrassen met hele hippe gerechten. Dus maak je klaar voor de culinaire toekomst met deze 5 grootste food trends van 2022!

662 Voorgestoomde Bulgur Bliss balls rood fruit bulgur witte chocolade

1. Vegan foods

Eén van de grootste food trends van 2022 is zeker al zichtbaar: vegan eten. Plantaardig voedsel wordt steeds populairder. Niet gek, want het wordt steeds makkelijker om dierlijke producten te vervangen door plantaardige alternatieven. Er is bijvoorbeeld nu zelfs als aardappelmelk op de markt en die kan wel eens hoge ogen gaan gooien in de wereld van vegan foods.

Opmerkelijk is trouwens wel dat deze trend vooral tot uiting komt in de fastfoodsector. De traditionele hamburger maakt plaats voor de quinoaburger en als tussendoortje kiezen we voor de plantaardige bliss balls. Thuis koken we ook meer plantaardige hoofdgerechten dit jaar. Hoe je dat doet? Simpel. Met onze lekkere vegan recepten natuurlijk.

2. Exotisch koken

De wereld zat op slot. Mensen konden niet reizen. Wat doe je dan? Je brengt dat echte vakantiegevoel gewoon naar je toe door dan maar exotische gerechten te koken. Gewoon in je eigen keuken. We laten dat Hollandse AGV’tje dus iets vaker links liggen en gaan bijvoorbeeld voor één van deze 12 wokgerechten of kiezen voor snelle en gezonde curry recepten.

Echte avonturiers ontdekken daarbij ook andere keukens. De iets minder bekende keukens. Eén van de foodtrends van 2022 is dan ook Caribisch koken. Island food. Denk bijvoorbeeld aan deze Jamaicaanse kip met rijst. Maar ook in het Midden-Oosten en Afrika ontdekken we dit jaar nieuwe gerechten: bobotie, biryani of Perzische rijst met linzen, granaatappel en amandelen. Genoeg om te proberen dus!

Vluggort Vluggort Met Rood Fruit

3. Nostalgische toetjes

Hoe ver weg ook weg gaan tijdens het hoofdgerecht, we komen altijd weer thuis. Daarom beleven de oud-Hollandse toetjes dit jaar hun comeback. Die geven je dat warme, vertrouwde gevoel. Pak dat handgeschreven blaadje van oma er dus maar bij en maak dit jaar weer eens een lekkere rijstepap of pak uit dit old school recept voor vluggort met rood fruit!

4. Clean & simple

We leven in een andere wereld dan een paar jaar geleden. Producten worden steeds vaker duurder. Ingrediënten ook. En dat zien we terug op je bord. Zowel bij de restaurants als thuis wordt er simpeler gekookt. We leggen de focus meer op pure smaken en slimme combinaties. Dat is niet alleen lekker, maar vaak ook goed voor het milieu … en je portemonnee.

Eén van de food trends van 2022 is dan ook koken met weinig ingrediënten. Gezonde recepten die je vaak kunt maken met maar een paar smaakmakers - of gewoon met wat je nog in huis hebt liggen. Check dus vooral eens wat vaker de groentela in je koelkast, neem een duik in je voorraadkast en vergeet niet ook dat restje rijst op te maken. Dat scheelt weer!

Basmatirijst Pittige Linzencurry

5. Klimaatneutraal eten

Eén van de laatste food trends van 2022: klimaatneutraal eten. Dat houdt in dat je kookt met ingrediënten die een minimale impact hebben op het klimaat. Ja, je kunt hierbij gewoon een stukje vlees eten (af en toe). Maar je kiest dan wel eerder voor een biologische biefstuk of een eitje van de lokale boer verderop. Dat scheelt namelijk een heleboel CO2-uitstoot.

Ondertussen gaan we hierbij ook voor groenten met een kleinere ecologische voetafdruk. Voor seizoensgroenten die niet de halve wereld over gevlogen hoeven te worden voordat ze op je bord belanden. Maar bijvoorbeeld ook voor voor linzen, erwten andere peulvruchten, bijvoorbeeld. Probeer eens een linzencurry of maak een geroosterde wortelsalade met boerenkool van eigen bodem!