Linzencurry: gezond, lekker en simpel (3 recepten)

02 maart 2021 – Leestijd 3 minuten
Basmatirijst Pittige Linzencurry

Ah, linzencurry. Een handig gerecht om in je repertoire te hebben. Het is namelijk ontzettend gezond, lekker en simpel om te maken. Bovendien kun je er alle kanten mee op. Maak er bijvoorbeeld één met groenten als zoete aardappel, pompoen of bloemkool. Lekker vegetarisch en zelfs vegan, maar je kunt natuurlijk ook linzencurry maken met kip. Serveer met naanbrood of rijst en je hebt een volledige maaltijd in een handomdraai!

Gezond, lekker en simpel

Linzencurry is in eerste instantie hartstikke gezond. De kleine peulvruchtjes zitten namelijk bom- en bomvol goede voedingsstoffen als natuurlijke eiwitten, vezels, ijzer, magnesium en foliumzuur. Daarmee zijn ze een goede vleesvervanger voor als je vaker vegetarisch of zelfs vegan wil eten.

Bovendien zijn linzen duurzaam, milieuvriendelijk en goedkoop. Ook niet onbelangrijk! Daarnaast zijn ze ook nog eens heel fijn om mee te koken. Zeker die uit pot of blik. Die hoef je vaak alleen maar even mee te verwarmen. Simpel en snel. Zo zet je in een mum van tijd een lekkere linzencurry op tafel. Zonder gedoe!

Onze top 3 linzencurry recepten (vegan)

Curry’s in het algemeen zijn lekker gevarieerd. Die met linzen dus ook. Je kunt er heel veel verschillende varianten van maken. Van een Indiase curry (niet te verwarren met dahl, want dat is een linzensoep) tot aan een spicy Aziatische. Om je te inspireren zetten we drie van onze lekkerste linzencurry recepten voor je op een rij. Stuk voor stuk smaakvolle, kruidige linzenschotels … en allemaal vegan!

Linzencurry met groenten

Een lekker gerecht vol met veggies! In deze Indiase curry gebruiken we naast linzen namelijk courgette, aubergine én tomaten. Die stoven we in een mengsel van kokosmelk en groentebouillon zachtjes gaar, waarna we er op het eind wat gebakken linzen met garam masala en geraspte kokos doorheen mengen. Serveer het met rijst in wijde kommen of diepe borden en bestrooi met verse koriander. Ook lekker met gebakken mosterdzaadjes!

Bekijk het recept hier.

Linzencurry met groenten
Linzencurry met groenten

Milde Maleisische rode linzencurry

Deze milde Maleische curry maak je niet met de bruine puy linzen. Dit is namelijk een recept voor een rode linzencurry. Of gele. Kijk maar even welke splitlinzen je voorhanden hebt. Bij deze kleurrijke curry maken we ook een snelle wortelpickle. De zoetzure linten passen namelijk perfect bij het kruidige van de curry. Daarbij serveren we ‘m natuurlijk met rijst, maar een stuk naan om in de curry te dopen slaan we ook zeker niet over!

Hier vind je het recept.

Tip: Dit is een recept van Milou van der Will, schrijfster van het kookboek Vegan East. Lijkt het je lekker? Check dan nog meer van haar makkelijke vegan recepten met Aziatische tint!

Pittige linzencurry

Geen curry zonder kerrie. Smaakmaker in deze linzencurry is dan ook Madras kerriepoeder. Samen met de knoflook, gember en het rode pepertje geeft dat poeder diepe, rijke smaak en een gezellige gele kleur. Kortom, een bordje waar je vrolijk van wordt. Je kunt lekker gestoomde wortelen en broccoli bij de linzenschotel serveren, maar spinazie, snijbonen of bloemkool kunnen natuurlijk ook. Extra genieten? Serveer de curry dan met een flinke dot kokosroom!

Check hier het recept.

Pittige linzencurry
Pittige linzencurry

Nog meer linzengerechten?

Heb je wat linzen over? Daar kun je nog veel meer lekkers mee maken! Ga bijvoorbeeld voor deze Perzische rijst met linzen, granaatappel en amandelen, probeer onze linzenquinoa met champignons, avocado en ‘n eitje of maak er een eens een salade zoals deze rijst-linzensalade met peultjes en hazelnoten mee. Lekker met komkommer, radijsjes en wortelen. Kortom, hele veelzijdige peulvruchtjes die linzen!

Lees ook: