Een avocado rijpen doe je zo (3 manieren)

03 november 2021 – Leestijd 3 minuten
Estudio bloom N Yq CY Yqyml M unsplash

Ah, de avocado. Onze groene vriend vol vitamines en gezonde vetten. Lekker als guacamole, als dressing of gewoon als partjes of blokjes over je roerbakschotel of poké bowl. Bij Lassie zijn we er gek op. Tenminste, we zijn er gek op als ze rijp zijn. En daar zit ‘m vaak nu net het probleem. Want wanneer zijn ze rijp? En hoe kun je zelf een avocado rijpen als ‘ie nog niet helemaal goed is?

Zo vind je de beste avocado’s in de supermarkt

Ja, je kunt ook gewoon thuis je avocado rijpen. Maar het is natuurlijk veel makkelijker om in de supermarkt meteen een rijpe variant mee te nemen. Dat is echter vaak moeilijker dan je denkt. Want we hebben allemaal wel eens stiekem in alle avocado’s in het schap geknepen om te voelen of ze rijp zijn (eerlijk zijn!) om er vervolgens thuis achter te komen dat ‘ie toch gewoon hartstikke bruin is van binnen. Om je te helpen zetten we de drie fases van de avocado voor je op een rijtje:

 • Fel groen
  Harde, felgroene avocado’s zijn nog niet rijp. De onrijpe vrucht heeft nog geen smaak en geen fijne textuur om te eten. Deze avocado’s rijpen over het algemeen nog 4-7 voordat ze goed zijn. Wel handig om op je aanrecht te hebben als je ze niet direct nodig hebt!
 • Heel donkergroen
  Als je ze meteen nodig hebt, zoek dan naar echt donkergroene avocado’s met hele kleine groene plekjes. Gevonden? Knijp er dan heel lichtjes in. Ze moeten stevig aanvoelen en een beetje tegengas geven als je ze indrukt. Dit zijn de perfecte vruchten: mooi groen van binnen en lekker romig!
 • Bijna zwart
  Bijna zwarte avocado’s hebben vaak een droge schil met wat meer rimpels en voelen nogal zacht aan als je er lichtjes in knijpt. Deze vruchten hebben hun beste tijd wel gehad. Grote kans dat ze van binnen al bruin zijn en een beetje bitter smaken. Deze kun je dus beter laten liggen!
avocado
avocado

En zo kun je zelf een avocado rijpen

We hebben niet altijd het geluk om die ene perfect donkergroene avocado tegen te komen als je er snel eentje nodig hebt. In zulke gevallen kun je het best gaan voor eentje die nog net niet helemaal rijp is. Want je kunt vervolgens met een paar handige trucjes zelf die avocado rijpen - of in ieder geval het rijpingsproces in ieder geval versnellen. En zo doe je dat:

 • Avocado rijpen in de magnetron (2 minuten)
  Halveer de vrucht en verwijder de pit. Wikkel vervolgens iedere helft in plastic folie en verwarm de avocado 2 minuten op de hoogste stand van je magnetron. Daardoor wordt ‘ie een stuk zachter en kun je het vruchtvlees makkelijker eten. Koel de helften eventueel nog af onder een koude kraan om ervoor te zorgen dat ze niet te ‘gaar’ worden.
 • Avocado rijpen in de oven (10-60 minuten)
  Je kunt ook je avocado rijpen in de oven. Wikkel de hele vrucht in aluminiumfolie en bak 10 minuten op ongeveer 90-100 graden. Voel voorzichtig of de vrucht al zachter is geworden. Zo niet, bak dan 5 minuutjes extra en voel opnieuw. Herhaal dit net zo lang tot je avocado perfect is om te eten!
  • Avocado rijpen in een papieren zak met bananen (1-2 dagen)
   Bananen produceren een natuurlijk gas dat helpt om zetmeel in suiker om te zetten. Avocado’s rijpen daardoor net even wat sneller. Doe je onrijpe avocado’s daarom eens samen met een banaan in een papieren zak en laat het 1-2 dagen op kamertemperatuur staan. Kan ook met appels of kiwi’s!

  Hoe moet je ze bewaren?

  Soms kun je een rijpe vrucht kopen en een andere keer laat je je avocado rijpen op het aanrecht. Nu zijn ze eindelijk perfect, maar je hebt ze niet nodig. Bewaar ze in dat geval in de koelkast (maar niet naast ander fruit). Dat vertraagt het rijpingsproces. Zo heb je nog 1-3 dagen de tijd om ze te gebruiken voor één van onze recepten met avocado!

  Veelgestelde vragen over dit onderwerp

  Wanneer is mijn avocado rijp?

  Je kunt een rijpe avocado in eerste instantie herkennen aan de schil. Die moet niet fel groen zijn, maar ook niet zwart en gerimpeld. Donkergroen is het best. Daarbij moet het vruchtvlees ook stevig aanvoelen. Niet te hard, want dan moeten ze nog even rijpen. Maar je moet ze ook weer niet helemaal in kunnen drukken. Grote kans dat ze dan al bruin zijn van binnen!

  Waar moet je avocado’s bewaren?

  Je kunt avocado’s het best gewoon op het aanrecht bewaren. Daar rijpen ze vanzelf. Zijn ze al rijp? Dan kun je ze het best in de koelkast bewaren om te voorkomen dat ze te bruin, draderig en bitter worden. Maar let wel op: bewaar ze niet naast ander fruit, want daardoor worden ze juist weer wél sneller zacht!

  Hoe kun je avocado’s snel laten rijpen?

  Je kunt je avocado snel laten rijpen in de magnetron of in de oven. Oké, echt rijp worden ze dan niet niet, maar het vruchtvlees wordt wel zachter en eetbaar. Kun je er in ieder geval vandaag nog van genieten. Wikkel de vrucht in plastic folie en verwarm ‘m 2 minuten op de hoogste stand van je magnetron. Of doe er wat aluminiumfolie omheen en verwarm hem op 90-100 graden in de oven tot ‘ie perfect aanvoelt!

  Kun je avocado rijpen met een banaan?

  Heb je niet zo heel veel haast om die avocado te rijpen, maar wil je er wel graag deze week nog wat mee maken? Dan kun je je avocado ook rijpen met een banaan. Rijpe bananen scheiden namelijk een stofje uit waardoor ander fruit en andere vruchten sneller rijpen. Doe ze daarom samen in een papieren zak en je hebt in 1-2 dagen een rijpe avocado!